تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

TEHRANYNEWS.IR


نشست بررسی نقش راه‌کارهای مداخله دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی در کاهش آلودگی هوای تهران
تاريخ خبر: شنبه، 9 بهمن 1395 ساعت: 13:51

به گزارش گروه پارلمان شهری شهرداری نیوز،نشست بررسی نقش راه‌کارهای مداخله دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی در کاهش آلودگی هوا، روز چهارشنبه 29 دی ماه همزمان با روز ملی هوای پاک در دانشگاه تهران برگزار شد.

 نشست "بررسی نقش راه‌کارهای مداخله دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی در کاهش آلودگی هوا "مشتمل بر موضوعاتی چون اهمیت حمل و نقل عمومی در کاهش آلودگی هوا، نقش ساخت و سازهای شهر در آلودگی هوا، تأثیر توسعه بزرگراه و تونل شهری و ایجاد "تسهیلات برای خودروها" بر آلودگی هوا، نقش پلیس در کاهش آلودگی هوا، نقش وزارت صنایع در مواجهه با آلودگی هوا، ضرورت معاینه فنی، اهم برنامه‌ها و قوانین آلودگی هوا برگزار شد.

محمد حقانی رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران در این نشست گفت: به خاطر نبود مدیریت یکپارچه شهری در شرایط فعلی، مواجهه درست و منسجم با این پدیده هنوز محقق نشده است.

رئیس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران اظهار کرد: شهر تهران در حالت کمای زیست‌محیطی به سر می‌برد و نیاز به احیا دارد و همه مدیران شهری باید در مسیر باززنده‌سازی این شهر از حیث آلاینده‌های محیط زیست تلاش کنند.

وی با اشاره به اینکه شهر تهران ظرفیت‌های حیاتی بالایی دارد، گفت: موضوعاتی از جمله ساخت مترو، تفکیک زباله و هوای آلوده که باعث بروز چالش‌هایی جدی برای مردم می‌شود، موضوعاتی سیاسی نیستند و شورای شهر و شهرداری به‌عنوان دستگاه‌هایی خدماتی و اجتماعی باید با محوریت قانون، با موضوع آلودگی هوا مقابله کنند.

وی افزود: در سال 1379 قانون کاهش آلودگی هوا در سازمان حفاظت محیط زیست تصویب شد اما تنها سه سال اجرایی گشت. نتیجه اجرای این قانون، جایگزینی 400 هزار خودرو و حذف سرب از بنزین بود که متأسفانه بعدها فراموش شد.

در ادامه وحید حسینی مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای شهرداری تهران در اين نشست عنوان کرد: بیشترین اطلاعات، آنالیز، شمارش و مدل‌سازی‌های علمی در مجموعه شرکت کنترل کیفیت هوا طی چهار سال اخیر انجام شده است.

وی با بیان اینکه دانشگاه‌های مهم کشور و مراکز تحقیقاتی عهده‌دار پروژه‌ها در بحث آلودگی هوا شده‌اند گفت: اطلاعات ما در بحث آلودگی تهران بسیار دقیق هستند و بر اساس آنالیزهای علمی مشخص شده که در هر فصل چه منابعی در آلودگی دخیل می‌باشند.

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با اشاره به اینکه نتایج آنالیز شیمیایی نشان می‌دهد در ماه‌های آبان، آذر و دی منابع آلودگی، انسان‌ساز هستند گفت: روشن است که این آلودگی‌ها در داخل مرزهای 22 گانه تهران تولید شده است. منابع آلودگی در ماه‌های مرداد و تیر با ماه‌های آبان، آذر و دی متفاوت است. اواخر بهار و تابستان طوفان‌های ریزگرد داریم که باعث ایجاد گرد و غبار کوتاه‌مدت و چند روزه در تهران می‌شود. ذرات آلودگی ناشی از گرد و غبار در تهران از لحاظ سایز درشت‌تر از ذرات ناشی از آلودگی احتراقی هستند، اما این ذرات کم خطرتر از ذراتی هستند که در فصل پاییز و زمستان در اثر فعالیت‌های انسانی تولید می‌شوند.

حسینی با تاکید به اینکه آلودگی فصل پاییز و زمستان دارای یک ترکیب فنی بسیار خطرناک است، افزود: عمق نفوذ این آلودگی به ریه بسیار بیشتر است و ترکیب شیمیایی آن بسیار خطرناک‌تر است. 15 درصد جرم ذراتی که در ماه‌های آبان، آذر و دی تنفس می‌کنیم کربن سیاه است. به طور کلی از جرم ذرات معلق 2.5 میکرون 15 درصد آن کربن سیاه، نصف آن کربن آلی، 10 درصد عناصر خاک و مقداری سولفات و نیترات است.

وی با بیان اینکه منابع آلودگی در پاییز و زمستان ناشی از منابع احتراقی است، گفت: باید بین طوفان‌های گرد و غبار و آلودگی ناشی از آن با آلودگی ناشی از منابع احتراقی در فصل‌های پاییز و زمستان تفاوت قائل شویم. آلودگی ماه‌های آبان، آذر و دی دارای ترکیب سمی بسیار خطرناکی برای سلامت مردم است. خودروهای فرسوده، خودروهای دیزلی و موتورسیکلت‌ها منابع آلودگی در این دوره از سال هستند.

حسینی با اشاره به تردد یک میلیون موتورسیکلت در تهران، اظهار کرد: تعداد زیادی از این موتورسیکلت‌ها کاربراتوری هستند که ضمن استفاده از سوخت اضافی آلودگی بسیاری تولید می‌کنند و مشخص نیست چطور این موتورسیکلت‌ها طی سالیان گذشته مجوز محیط زیست گرفته‌اند؟

وی اظهار کرد: از مهرماه سال جاری پلاک گذاری موتورسیکلت‌های کاربراتوری متوقف شده، اما موتورسیکلت انژکتوری که قرار است وارد بازار کشور شود باید بسیار باکیفیت باشد.

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران گفت: اتوبوس‌ها و کامیون‌ها در جاده‌ها معاینه فنی می‌شوند و دفترچه می‌گیرند اما بعد از 20 سال فعالیت در جاده‌ها وارد شهر می‌شوند و فعالیت خود را در بخش‌های مختلف شهری آغاز می‌کنند. از سال 1391 طبق مصوبه دولت، تردد دیزل‌های بالای 20 سال در شهر ممنوع است اما در حال حاضر در شهر تهران شاهد تردد دیزل‌هایی هستیم که سال‌هاست عمرشان به پایان رسیده است. 130 هزار خودروهای سنگین در تهران تردد می‌کنند که حدود 50 هزار از آنها بالای 20 سال عمر دارند.

در این نشست محمد حقانی رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران، دکتر وحید حسینی مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، آقای مهندس اميرحسن جعفري؛ قائم مقام ستاد محيط زيست و توسعه پايدار شهرداري تهران، آقای دكتر يوسف رشيدي؛ عضو هيئت علمي پژوهشكده علوم محيطي دانشگاه شهيد بهشتي و آقای دکتر اردستانی، رئیس محترم دانشکده تحصیلات تکمیلی محیط زیست دانشگاه تهران به بیان نقطه نظرات خویش پرداختند. دو پنل پرسش و پاسخ نیز در خلال و انتهای نشست برگزار شده و اساتید پاسخگوی سؤالات حاضرین و خبرنگاران بودند.

گفتنی است نشست بررسی نقش راه‌کارهای مداخله دستگاه‌های دولتی و نهادهای عمومی در کاهش آلودگی هوا، روز چهارشنبه 29 دی ماه همزمان با روز ملی هوای پاک در دانشگاه تهران برگزار شد.