روزنامه جوان: سالهاست گوشت قرمز، پرهزينهترين كالاي موجود در سبد غذايي خانوارها بوده است و به همين جهت مصرف آن در خانوادههاي غني و مرفه با خانوادههايي كه از لحاظ مالي تحت فشار هستند، تفاوت چشمگيري دارد و از اين رو است كه دولتها برنامهريزيهاي ويژهاي را بايد براي تأمين آن تدارك ببينند.
واقعيت اين است كه ميانگين قيمت سالانه گوشت در سال بايد به گونهاي باشد كه خانوادهها در دهكهاي پايين جامعه و با حداقل دريافت دستمزد هم بتوانند به هر صورت شاخص پروتئين گوشتي مورد نياز خود را تأمين كنند ولي متأسفانه به نظر ميرسد اين تقاضاي عمومي پاسخ داده نميشود. براساس آمار وضعيت مصرف گوشت قرمز در سالهاي اخير سير نزولي داشته است، به طوري كه سرانه مصرف گوشت قرمز در حالي كه در مدت سالهاي 80 الي 89 سير صعودي و افزايشي داشته، ناگهان از اين سال، شيب نزولي پيدا كرده است كه عمده دليل آن به افزايش قيمت آن و كاهش قدرت خريد خانوادهها باز ميگردد... اوايل دي ماه بود كه خبرهايي مبني بر كمبود دام در بازار منتشر شد، اين اخبار افزايش قيمت گوشت قرمز را از كيلويي ۳۴ هزار تومان كليد زد، به طوري كه در كمتر از دوهفته قيمت گوشت به ۴۵ هزار تومان افزايش يافت، البته فروشگاههاي زنجيرهاي كه گوشتهاي بستهبندي عرضه ميكنند، قيمت را به ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان نيز رساندند.
در اين آشفته بازار قيمتها، اتحاديه گوشت گوسفندي افزايش قيمت دلار و رغبت دلالان به صادرات دام زنده را دليل رشد قيمتها دانست و مانند هميشه از ضعف وزارت جهاد كشاورزي در تنظيم بازار گوشت سخن گفت، البته اقدام ديرهنگام وزارت جهاد در عرضه گوشت گرم تنظيم بازاري يا وارداتي به انتشار شايعات و ضعف اين وزارتخانه دامن زد تا اينكه از روز دوشنبه توزيع گوشت گرم دولتي به قيمت ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان التهاب افزايش قيمت را كم كرد.
با افزايش عرضه گوشت به بازار اين بار، ديگر تقاضا براي اين كالاي گران وجود نداشت، گويي كه مردم خريد گوشت را تحريم كرده بودند... اما كاهش تقاضا دليل تحريم نبود، بلكه با افزايش پي در پي انواع مواد غذايي در يك هفته اخير مانند برنج، مرغ، تخم مرغ، حبوبات و گوشت و لبنيات و. . . . خانوادهها پولي براي خريد گوشت ۴۵ هزار توماني در سبد غذايي خود ندارند و ترجيح ميدهند از كالاهاي جايگزين استفاده كنند.
به گزارش«جوان» روز گذشته گوشت گرم دولتي در ميدان بهمن ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان و گوشت غيردولتي كيلويي 40 هزار تومان به قصابان عرضه ميشد. در اين خصوص رئيس اتحاديه گوشت گوسفندي بابيان اينكه گراني قيمت گوشت باعث شده مردم اين كالا راخريداري نكنند، گفت: نرخ گوشت در بازار، روند كاهشي به خود گرفته اما هنوز نميتوان نرخ ثابتي براي آن اعلام كرد. علياصغر ملكي با بيان اينكه بازار گوشت گوسفندي به شدت كساد و ركود بر آن حاكم است، اظهار داشت: گوشت گران شده و مردم نيز اين كالا را خريداري نميكنند.
وي با اشاره به اينكه سزاي گرانفروشي نخريدن است، گفت: در حال حاضر نميتوان نرخ دقيقي را براي گوشت گوسفندي در بازار اعلام كرد چراكه قيمتها در نوسان است و بازار هنوز به ثبات نرسيده است. رئيس اتحاديه گوشت گوسفندي گفت: از روز گذشته، شركت پشتيباني امور دام اقدام به توزيع گوشت قرمز به بازار كرده است، به همين دليل قيمتها روند كاهشي به خود گرفته؛ اما براي اعلام نرخ بايد صبر كنيم تا بازار به ثبات برسد. ملكي ادامه داد: علاوه بر اين، جلوي صادرات مقداري گرفته شده و از دهم هر ماه به بعد نيز معمولاً ركود بر بازار حاكم ميشود اما در اين ماه چون گوشت گران شده، ركود حاكم بر بازار آن بسيار سنگينتر است.
تخممرغ ۱۱ هزار تومان شد
از بازار آشفته گوشت كه بگذريم، نوبت به بازار نابسامان تخم مرغ ميرسد. براساس اين گزارش، قيمت هر شانه تخم مرغ از۷ هزار تومان در اوايل دي ماه به ۱۱ هزار تومان افزايش يافته است، اين اتفاق نيز از ضعف وزارت جهاد در تنظيم بازار و ميزان توليد و صادرات اين كالا حكايت دارد، به طوري كه از دو روز گذشته مجوزهاي صادرات تخم مرغ باطل شده و به رغم ممنوعيت صادرات، بازار همچنان با كمبود اين كالا مواجه است.
با توجه به نبود آمار درست از توليد، مصرف و صادرات و واردات موادغذايي و كالاهاي مصرفي و فعالتر شدن دلالان از ضعف مديريتي سازمانهاي مسئول، چطور ميتوان اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي را در وزارت جهاد كشاورزي باور كرد، آيا ميتوان به وعده رسيدن به خودكفايي مسئولان اين وزارتخانه اعتمادي داشت؟ قضاوت با شما.