ایرنا: دانشمندان انستیتوی بیوشیمی باخ در مسکو با همکاران اروپایی خود مشغول ساخت داروی جدید ضد بیماری سل هستند.
این محققان چندین گروه ترکیبی از داروهای کشنده میکروباکتری ها تهیه کرده اند. این دارو در واقع نسل جدید داروهای از بین برنده سل هستند. داروهای جدید قادرند حتی بر سلول های خفته تاثیر بگذارند.
اهمیت کشف این دارو را به سختی می توان ارزیابی کرد. سلول های خفته بیماری سل در بسیاری از انسان ها وجود دارند و ممکن است دیر یا زود از خواب بیدار شده و فعال شوند.
این پروسه ' resurrection ' نام دارد، یعنی زمانی که سلول های غیرفعال به حالت فعال درمی آیند.
این سلول ها در صورت بروز بیماری ایدز، بیماری های سرطانی و حتی پس از پیوند اعضای داخلی می توانند فعال شوند. در تمام این موارد، سیستم ایمنی بدن ضعیف شده و سلول های بیمار به حالت فعال در می آیند.
محققین بیوشیمی روسیه این سلول های غیرفعال را مورد آزمایش قرار داده اند و چند گروه از داروها را برای مبارزه با آنها مشخص کرده اند. در حال حاضر مرحله آزمایش روی آنها را انجام می دهند.
واضح است که پزشکان باید داروی جدیدی برای مبارزه با سلول های فعال سل درست کنند. اما مساله اینجاست که میکروباکتری ها تغییر شکل می دهند و می توانند نسبت به داروی بکار گرفته شده، مقاومت کنند. عجیب نیست بگوییم که هنوز راه غلبه بر بیماری را پیدا نکرده اند.
روزانه بیش از 8 میلیون نفر در تمام دنیا به این بیماری گرفتار می شوند و بیش از یک میلیون و پانصد بیمار جان می دهند. نمی توان تعداد ناقلان بیماری سل را به طول دقیق گفت، حتی سازمان جهانی بهداشت نیز قادر نیست آمار درستی ارایه کند.
داروهای از بین برنده میکروباکتری های خفته تا کنون وجود نداشته اند، اما آنها در وهله اول به این درد می خورند که بیماری را ریشه کن کنیم.
وادیم ماکاروف عضو گروه پژوهشی و سرپرست آزمایشگاه بیوشیمی انستیتو مذکور با اشاره به این موضوع می گوید:'در حال حاضر ما داروهایی را درست می کنیم و بلافاصله آنها را گروه بندی می کنیم. داروهای ارگانیک بنزوتیازین، فعالترین داروها برای مبارزه با بیماری سل هستند، این داروها در آزمایشگاه ما تهیه شده اند. هم اکنون داروی خوبی از این گروه حاصل شده که برای تحقیقات بیشتر مناسب است'.
محققان می گویند:از میان این داروها یک داروی فعال تر و قوی تر استخراج کرده اند. با این حال ، مکانیزم تاثیر آنها هنوز روشن نیست. کارشناس روس می گوید: «این اطلاعات را فعلا منتشر نمی کنیم و به تحقیقات ادامه می دهیم.
همکاران پروژه از انستیتوی جهانی سلامت سوئد، دانشگاه پاوی در ایتالیا، انستیتوی پاستور پاریس و چند مرکز علمی دیگر هستند.
دانشمندان اروپایی به این تحقیقات علاقه مند هستند. با ورود مهاجران از کشورهای در حال توسعه و بویژه کشورهای آفریقایی، تعداد ناقلان مخفی و فعال بیماری سل در اروپا افزایش یافته است.