تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

TEHRANYNEWS.IR


ملاک تعیین نرخ سود بانکی
تاريخ خبر: شنبه، 25 مرداد 1393 ساعت: 13:54

فارس: پیمان قربانی با بیان اینکه بانک مرکزی براساس وظایف ذاتی و قانونی خود، همواره وضعیت متغیر های اقتصاد کلان را پایش و بررسی می‌کند، اظهارداشت: بانک مرکزی در مقوله تعیین نرخ های سود و مولفه های سیاست پولی نیز به طور مستمر تحولات اقتصادی از جمله نرخ تورم، روند رشد اقتصادی و فضای تعادل بازار دارایی‌ها را بررسی و در زمان مقتضی پیشنهادات را به شورای پول و اعتبار ارائه می‌دهد.

وی افزود: خوشبختانه پس از انتظام بخشی به نرخ‌های سود بانکی در ماه‌های گذشته و تصویب سیاست‌های پولی جدید، بازارهای دارایی از تعادل مناسبی برخوردار بوده و در ادامه شاهد هستیم که تورم به شکل قابل ملاحظه‌ای افت کرده است به طوری که تورم ٢٥ درصدی هدف برای سال 93 در مرداد ماه محقق خواهد شد.

وی ادامه داد: قطعا همانطور که نوید کاهش نرخ تورم توسط رئیس جمهور و رئیس کل بانک مرکزی داده شد، تورم امسال به میزان قابل ملاحظه‌ای نسبت به هدف‌گذاری اولیه کاهش خواهد یافت.

معاون اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه بدیهی است وقتی متغیرهای اقتصاد کلان تغییر می‌کند،‌ متغیرهای سیاستی هم طبق اصل مورد اشاره مورد بازنگری قرار می‌‌گیرد، گفت: کارشناسان بخش اقتصادی بانک مرکزی مرتب روند متغیرها را مورد پایش قرار داده‌ و در موقعیت مناسب پیشنهادات خود را جهت تغییر پارامتر‌های سیاستی از جمله نرخ سود بانکی به رئیس کل بانک مرکزی ارائه می‌دهند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا نرخ سود بانکی قرار است براساس تورم نقطه به نقطه تعیین شود، گفت: همانگونه که قبلا اعلام شد، از این پس سیاستهای پولی بانک مرکزی منعطف و پیش‌نگر خواهند بود و بر این اساس در تعیین نرخ های سود نیز به تورم انتظاری و یا پیش‌رو توجه می‌کنیم که این تورم قاعدتا تورم 12 ماهه است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی تصریح کرد: شاخصی که به‌طور استاندارد تورم را مدنظر قرار می‌دهد، تورم میانگین 12 ماهه است  و از آنجا که جریان ورود و خروج سپرده به بانک‌ها در ماه‌های مختلف سال جریان دارد، عملا این شاخص برای تصمیم گیری ملاک عمل است زیرا بهتر می‌تواند کاهش ارزش پول را پوشش دهد.

وی با بیان اینکه وقتی صحبت از تورم انتظاری می‌شود، قاعدتا تورم نقطه به نقطه و تورم ماهانه شاخص‌های‌ پیش‌نگری در این زمینه هستند، ‌افزود:‌ باید توجه داشت که اصولا شدت نوسانات تورم نقطه به نقطه و تورم و ماهانه بالاتر از تورم میانگین ١٢ ماهه است و ساختار محاسباتی تورم میانگین به‌گونه‌ای است که این نوسانات را هموار می‌کند.

قربانی ادامه داد: تورم نقطه به نقطه برای زمانی مناسب است که برای مثال همه سپرده‌گذاران در یک ماه خاص سپرده‌گذاری کرده و ١٢ ماه بعد سپرده خود را اخذ کنند حال آنکه این امر در تمامی ماه‌های سال جریان دارد.

قربانی با تاکید بر اینکه ‌بانک مرکزی در تعیین نرخ سود، خود را محدود به تورم نقطه به نقطه نمی‌کند، ‌تصریح کرد: در تعیین نرخ سود به همه شاخص‌های تورم مانند تورم میانگین، تورم نقطه به نقطه و تورم ماهانه توجه می‌کنیم.

وی اظهارداشت: در بانک مرکزی براساس مجموعه‌ای از مدل‌ها تورم پیش‌بینی می‌شود و در این مدل‌ها، ‌مدل‌های تک متغیره تا مدل‌های چند متغیره و پیچیده وجود دارد که براساس آن متغیرهای تاثیرگذار در تورم براساس آن قابل محاسبه است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی ادامه داد: براساس کار کارشناسی دقیق، تورم انتظاری که بیشترین احتمال تحقق آن وجود دارد، مبنای تعیین نرخ سود تسهیلات و سپرده خواهد شد و پیشنهادات بانک‌ مرکزی در این چارچوب به شورای پول و اعتبار پیشنهاد می‌شود.

وی در توضیح این سیاست گفت: به عنوان مثال تورم نقطه به نقطه در پایان تیر ماه به 14.6 درصد و تورم میانگین به 25.3 درصد رسید و این مساله نشان می‌دهد در ماه‌های آینده تورم میانگین روند نزولی را خواهد داشت اما این به معنای این نیست که لزوما تورم 14.6 درصدی تیر ماه را باید به عنوان مبنای تورم انتظاری قرار دهیم.

به گفته معاون اقتصادی بانک مرکزی لازم است توجه کنیم که این تورم نقطه به نقطه اگر چه شاخصی پیش نگر جهت برآورد روند تورم آتی میانگین است، اما خود ماهیتی گذشته نگر دارد و در عمل افت قدرت خرید را در ماه تیر سال جاری نسبت به ماه تیر سال گذشت نشان میدهد.

قربانی افزود: بانک مرکزی از تورم نقطه به نقطه  به عنوان شاخصی پیش‌نگر در کنار سایر متغیر ها  برای محاسبه تورم سال 93 استفاده خواهد کرد و بر اساس شاخص تورم پیش‌بینی شده، که بهتر میتواند هزینه فرصت پول را منعکس نماید، نرخ سود بانکی را به شورای پول و اعتبار پیشنهاد خواهد کرد.