باشگاه خبرنگاران جوان؛ آنچه که در مورد بستهبندی تمام مواد غذایی وجود دارد، در مورد تخممرغ از اهمیت بیشتری برخوردار است.
پوسته تخممرغ، حداقل 11 هزار منفذ دارد. از این رو، امکان خروج دیاکسید کربن از پوسته و ورود اکسیژن از طریق این منافذ به بافت تخممرغ وجود دارد. به همین دلیل هم تخممرغهای شانهای و فلهای، بیشتر از تخممرغهای بستهبندی در معرض فساد و آلودگی قرار دارند.
آنچه که در تمام منابع علمی درباره نگهداری از تخممرغ آمده، این است که تخممرغ باید در یخچال نگهداری شود اما مرکز عمده پخش تخممرغ مانند میادین میوه و ترهبار که تخممرغ آنها برای مدت زمان طولانی باقی نمیماند، میتوانند این محصول را به مدت کوتاهی در دمای 10-12 درجه سانتیگراد در محیط هم نگهداری کنند.
به طور کلی، هر یک روز نگهداری تخممرغ در دمای محیط، معادل نگهداری آن به مدت یک هفته در یخچال است. به عبارت سادهتر، نگه داشتن این محصول در فضای محیط، به شدت باعث کاهش عمر ماندگاری آن میشود تنها این موضوع در مورد تخممرغهایی با پوستههای کاملا سالم مطرح است و تخممرغهایی با پوستههای ترکدار، شکسته و نوکزده را شامل نمیشود.
در ضمن خرید تخممرغهای بستهبندی این امکان را به ما میدهد که عادت نادرست شستن تخممرغ، پیش از قراردادن آن داخل یخچال را از سرمان دور کنیم.
تخممرغهای بستهبندی، کاملا تمیز و بهداشتی هستند و گاهی نیاز به شستن، حتی قبل از مصرف هم ندارند. این در حالی است که پایین بودن بهداشت تخممرغهای شانهای و فلهای، باعث میشود که بدون شستن، تخممرغها را داخل یخچال گذاشت. این شستنها میتوانند باعث ورود آب به بافت تخممرغ از طریق منفذهای پوستی آنها شوند و شانس فساد یا کپک زدن تخممرغ را بالا ببرند.
بهتر است بدانید تمام مقررات و کنترلهای بهداشتی در مراکز بستهبندی روی تخممرغهای بستهبندی شده انجام میگیرد و تخممرغهای معیوب از تخممرغهای سالم، جدا میشوند. این در حالی است که معمولا تخممرغهای شانهای و فلهای به طور مستقیم از مرغداری به فروشگاههای عرضه مواد غذایی فرستاده میشوند و علاوه بر اینکه هیچ کنترل بهداشتی روی آنها صورت نمیگیرد، تاریخ مصرف مشخصی هم ندارند.
این تخممرغها در صورت تاریخدار بودن، باز هم مورد تایید نیستند چون تاریخ تولید و مصرفشان بدون نظارت در مرغداریها خورده شده و به دلیل اینکه نام و نشان تولیدکننده روی آنها وجود ندارد، امکان رهگیری تخممرغهای ناسالم فلهای یا شانهای وجود ندارد.
برخی تخممرغها را در بستهبندیهای فومی یا مقوایی و برخی از آنها هم در بستهبندیهای تلقی عرضه میشوند. برخی ترجیح میدهند محصولهای انتخابی خود را قبل از خرید ببینند و از سلامتش مطمئن شوند. تفاوت بستهبندیها، برای جلب نظر مخاطبانی با سلیقههای متفاوت است و تفاوتی در بهداشت یا سلامت محصولهای موجود در آنها وجود ندارد.
ارزش تغذیهای و کیفیت سفیدههای تخممرغ لیوانی، تفاوت معناداری با سفیدههای معمولی ندارد. از آنجایی که این محصول، پاستوریزه میشود و در طول فرایند تولید آن، استانداردهای لازم برای پیشگیری از منعقد شدن پروتئین تخممرغ رعایت میشوند، افت کیفیت در ارزش تغذیهای این محصول جدید رخ نمیهد و اگر افت کیفیتی هم باشد، کمتر از 10 درصد خواهد بود که این میزان، به هیچ عنوان معنادار نخواهد بود.
سفیدههای تخممرغ لیوانی هم باید مانند تخممرغهای کامل، داخل یخچال نگهداری شوند. نگهداری این محصول هم مانند تخممرغ در دمای محیط یا فریزر، توصیه نمیشود.