تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

TEHRANYNEWS.IR


ادامه جنجال موزه بریتانیا
تاريخ خبر: دوشنبه، 13 شهريور 1402 ساعت: 14:58

 به دنبال مسائل بحث‌برانگیز اخیر درباره سرقت آثار «موزه بریتانیا»، نخست یونان، سپس نیجریه و چین و حالا «ولز»، استرداد آثار تاریخی خود را خواستار شده‌اند.

به گزارش ایسنا به نقل از آرت‌نیوز پیپر، سیاستمداران «ولز» خواستار استرداد مجموعه اشیاء «ولزی» حاضر در «موزه بریتانیا»، از جمله شنل طلای «مولد» چهارهزارساله شده‌اند.
 
بر اساس مطلبی که در وب‌سایت «موزه بریتانیا» ‌ نوشته شده است، این شنل طلا که در سال ۱۸۳۳ میلادی در «مولد»، شهرکی در «فلینتشر» واقع در ولز کشف شده است، ‌ یکی از نفیس‌ترین نمونه‌های ماقبل‌تاریخ است که در ساخت آن از ورق طلا استفاده شده و شکل و طراحی بی‌نظیری دارد.
 
«لیز ساویل رابرتز»، یکی از سیاستمداران ولزی در گفت‌وگو با «دیلی میل» ‌ توضیح داده است که سپر «Moel Hebog» (یکی دیگر از اشیاء تاریخی ولز) با وجود اینکه بیش از سه‌هزار سال قدمت دارد، حتی به نمایش گذاشته نمی‌شود. استدلال «موزه بریتانیا» این است که این موزه امن‌ترین مکان برای نگهداری از این اشیاء است. وب‌سایت «موزه بریتانیا» درباره این سپر اینطور نوشته است که این سپر «نمونه‌ای باشکوه و سندی از ظهور اشیاء برنزی بزرگ در عصر برنز اروپا است.»
 
این مقام ولزی افزود: «برای ولز، یونان و برای بسیاری از کشورهایی که تحت کنترل امپراتوری بریتانیا بودند، این استدلال به شدت به دنبال اتفاقات اخیر تضعیف شده است. در این مقطع به این نتیجه رسیده‌ایم که «موزه بریتانیا» ‌ حقی برای نگهداری از این گنجینه‌ها ندارد و باید مذاکرات مفصلی را برای استرداد آن‌ها آغاز کنیم.»
 
سخنگوی «موزه بریتانیا» ‌ نیز در گفت‌وگو با «اسکای‌نیوز» بیان کرد: «شنل طلای مولد در ۱۰ سال اخیر به دو موزه ولزی امانت داده شده است و به کشورهای دیگر نیز امانت داده شده بود. همانطور که در سال ۲۰۲۱ به «هاله» در آلمان امانت داده شد. سالانه شش میلیون نفر به موزه بریتانیا می‌روند تا از مجموعه نفیس آن بازدید کنند و شنل طلای «مولد» نیز به عنوان گل سرسبد گالری اروپا و خاورمیانه به صورت رایگان به نمایش گذاشته شده است.»‌
 
در هفته اخیر اخباری مبنی بر ناپدیدشدن غیرقابل توضیح حدود دوهزار اثر از مجموعه ارزشمند آثار باستانی و تاریخی موزه بریتانیا منتشر شد و به دنبال آن «هارتویگ فیشر»، مدیر «موزه بریتانیا» از سمت خود کناره‌گیری کرد. روزنامه «تایمز» گزارش داد که یک سکه نقره یونانی، ‌یک سکه رومی قرن چهارمی و یک سکه آلمانی در سال ۲۰۱۴ از موزه ناپدید شده است. همچنین یک حلقه قرن بیستمی، یک زنجیر ساخته‌شده از نقره‌های سیمی و مُهره‌های صیقلی از جمله اشیائی به شمار می‌روند که در ۱۰ سال اخیر در این موزه ناپدید شده‌اند.
 
هفته گذشته نیز به دنبال سرقت برخی از آثار «موزه بریتانیا» ‌ یکی از روزنامه‌های دولتی چین خواستار استرداد تمام آثار فرهنگی چینی شد که در «موزه بریتانیا» ‌ نگهداری می‌شوند. سیدمهدی حسینی متین، کاردار ایران در لندن نیز در واکنش به سرقت موزه بریتانیا این سوال را مطرح کرد که «آیا این موزه همچنان مکانی امن برای نگهداری این آثار باارزش از جمله اشیاء ایرانی است؟ آیا مسئولان موزه بریتانیا می‌توانند اعتماد صاحبان اصلی خارجی را دوباره به دست آورند؟»
 
در حال حاضر بر اساس مصوبه سال ۱۹۶۳ «موزه بریتانیا»، استرداد کامل اشیاء موزه ممنوع است، با این حال مشخص نیست این مصوبه در مورد اشیاء ولزی چطور اعمال می‌شود.