تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

TEHRANYNEWS.IR


احداث ۲۱ بوستان روستایی در تهران تا پایان سال
تاريخ خبر: يکشنبه، 7 خرداد 1402 ساعت: 14:02

 به گزارش گروه محیط زیست تهرانی نیوز، مدیرکل اداره منابع طبیعی استان تهران ضمن اشاره به احداث ۲۱ بوستان روستایی در تهران تا پایان سال جاری، درباره وضعیت پارک‌های آبخیز گفت: هنوز پارک آبخیزی راه‌اندازی نکرده‌ایم چراکه این اقدام باید حتما با همکاری شهرداری‌ها انجام شود.

استان تهران از جمله استان‌هایی است که با آلودگی هوا، کم‌بارشی و کمبود آبی، کمبود فضای سبز، تصرف زمین‌های ملی و سیل هنگام بارندگی‌های شدید دست و پنجه نرم می‌کند بنابراین اقداماتی همچون برای کاهش مشکلات زیست‌محیطی آن اقدئاماتی مانند رفع تصرف‌ اراضی ملی و ایجاد پارک‌های آبخیز و بوستان‌های روستایی در دستور کار قرار گرفته است.
 
بهمن سال ۱۳۹۹ بود که علینقی حیدریان - مدیرکل سابق منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران - به اهمیت احداث بوستان‌های روستایی جهت افزایش سرانه فضای سبزتاکید کرد و گفته بود که تا پایان دوره شش ماهه اول سال، ۵۶نقطه درخواستی برای احداث بوستان‌های روستایی شناسایی شده است و تعیین تکلیف خواهد شد.
 
فروردین ماه ۱۴۰۰ نیز ابوالقاسم حسین‌پور - مدیرکل سابق دفتر کنترل سیلاب و آبخوان‌داری سازمان مراتع و آبخیزداری - گفته بود که احداث پارک آبخیز در برخی حوضه‌های آبخیز مشرف به تهران ازجمله کن در دستور کار قرار گرفته است. سال گذشته نیز رضا بیانی - مدیر کل منابع طبیعی استان تهران - اظهار کرده بود احداث پارک آبخیز در «وردیج» و« دلیچای» در دستور کار قرار دارد.
 
رضا بیانی در جدیدترین گفت و گوی خود با ایسنا درباره بوستان‌های روستایی در تهران اظهارکرد:برای ایجاد بوستان‌های روستایی در ابتدا همچون بوستان‌های شهری طرحی نوشته می‌شود که جنگلکاری، درختکاری و فضای سبز دارد و در کنار آن می‌توان در حد ظرفیت آن روستا بحث‌های گردشگری نیز دنبال شود. 
 
وی افزود: ما اگر بتوانیم در همین بوستان‌های روستایی تولید نهال داشته باشیم در حالی که ۲۶ هزار روستا در ایران وجود دارد، اتفاق بسیار خوبی برای سرانه فضای سبز ایران می‌افتد. 
 
مدیر کل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری ایتان تهران با تاکید بر اینکه بوستان‌های روستایی در راستای افزایش سرانه فضای سبز ایجاد می‌شود، گفت: طبق قانون افزایش بهره‌وری باید سرانه فضای سبز را از ۱۶۰۰ متر به ۲۰۰۰ متر برسانیم بنابراین طرح جنگل‌های روستایی می‌تواند کمک کند که سرانه جنگل‌های خود را به حد استاندارد این قانون برسانیم.
 
بیانی ادامه داد: حدود ۲۱ بوستان روستایی در کمیته ساماندهی اداره کل منابع طبیعی استان تهران به تایید رسیده است که شش مورد در حال ایجاد است و تا پایان سال نیز همراه با درخواست شهرستان‌ها و همکاری بین شوراهای روستاهای مشخص شده،  ۱۵مورد دیگر نیز به مرحله اجرا خواهد رسید.
 
وی در پاسخ به این پرسش که آیا محدودیتی برای ایجاد بوستان روستایی وجود دارد یا خیر؟ اظهار کرد: برای ایجاد بوستان‌های روستایی هیچ محدودیتی وجود ندارد اما تنها در صورتی به سرانجام می‌رسد که اطراف آن‌ها زمین‌های ملی وجود داشته باشد و طرح‌ها مطابق با نظر کمیته فنی اداره کل منابع طبیعی استان تهران باشد تا تصویب شود. یکی از ویژگی‌های بسیار مهم این طرح انتخاب گونه‌هایی گیاهی کم‌ آب‌ و دو منظوره همچون توت، انجیر، سنجد، داغداغان و زبان‌گنجشک است که هم تولید داشته و هم کم‌آب‌بر باشند.

ایجاد پارک‌های آبخیز نیازمند همکاری شهرداری است
 
مدیرکل اداره منابع طبیعی استان تهران درباره پارک‌های آبخیز در استان تهران اظهار کرد: پارک‌های آبخیز دره‌هایی هستند که می‌توانیم در آن‌ها بندهای آبخیز نصب کنیم و در حاشیه آن شیب آن درخت‌کاری انجام دهیم.
 
وی به ذکر مثالی از پارک‌های آبخیز کشور پرداخت و گفت: از جمله این دره‌ها می‌توان به دره گردویی در استان مرکزی اشاره کرد که حدود ۱۸ بند در آن نصب شده و در تمام آن دره درخت گردو کاشته شده است. در هر منطقه گونه کاشته شده می‌تواند گونه‌ مناسب همان منطقه باشد. 
 
به گفته بیانی ایجاد بند آبخیز در تغذیه آب‌های زیرزمینی نقش مهمی دارد بنابراین هم سفره‌های زیرزمینی پایین‌دست تغذیه می‌شوند و هم توجیه اقتصادی دارد. 
 
وی درباره مناطقی که می‌توان پارک‌های آبخیز ایجاد کرد گفت: پارک‌های آبخیز بیشتر در مناطقی ایجاد می‌شوند که خطر سیل‌خیزی برای یک شهر وجود دارد. با ایجاد بندهای آبخیز، درختکاری و نهالکاری انجام می‌شود. در تلاشیم با شهرداری منطقه ۲۲ برای ایجاد پارک آبخیز توافق کنیم اما فعلا در این زمینه موفق نشده‌ایم.
 
مدیرکل اداره منابع طبیعی استان تهران تاکید کرد: در حال حاضر هیچ پارک آبخیزی در تهران طراحی نشده است. این اقدام باید حتما با همکاری شهرداری‌ها انجام شود.
 
بیانی با بیان اینکه پارک‌های آبخیز نیاز به مطالعه اولیه دارند تا مباحث فنی آن‌ها مشخص و اعتبارات تامین شود، تصریح کرد: مطالعات در دو مقطع انجام شده است و در صورت استقبال شهرداری‌ها، این پارک‌ها در حوزه‌های آبخیز مشرف به شهرها ایجاد خواهند شد تا مردم نیز بهره ببرند.
 
وی درباره تاثیرات ایجاد پارک‌های آبخیز گفت: این کار می‌تواند موجب ذخیره ۵۳۰ مترمکعب آب در هر هکتار، جلوگیری از فرسایش،‌ سیل و رسوب شود.

رفع تصرف اراضی ملی در دو پلاک در ۲ ماه اول سال جاری
 
مدیرکل اداره منابع طبیعی استان تهران درباره موضوع رفع تصرف اراضی ملی در استان تهران اظهار کرد: در سال ۱۴۰۱ حدود ۶۰۰ هکتار رفع تصرف در بیشتر شهرستان‌های استان تهران از جمله دماوند، شمیرانات و ملارد انجام شده است. این اقدامات با همکاری دستگاه‌های نظارتی، قوه قضاییه و دادگستری استان تهران به ارزش ۶۰ هزار میلیارد تومان در استان صورت گرفته است.
 
بیانی در پایان گفت: در دو ماه اول سال ۱۴۰۲ نیز اقدامات رفع تصرف در پلاک «سعیدآباد» و « همه سین» انجام شده است. این فعالیت‌ها همچنان ادامه دارند.