تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

TEHRANYNEWS.IR


جهان برای رویارویی با سویه جدید کرونا آماده است؟
تاريخ خبر: چهارشنبه، 30 فروردين 1402 ساعت: 12:12

 سویه جدیدی از ویروس کرونا به سرخط خبرهای جهان تبدیل و به افزایش شمار مبتلایان منجر شده و به این نگرانی‌ متخصصان که مبادا به‌زودی به سویه غالب تبدیل شود، دامن زده است.

 

به گزارش ایسنا به نقل از ایندیپندنت، سویه "آرکتوروس" (Arcturus) شمار مبتلایان کرونا در هند را اخیرا افزایش داده است. روز جمعه در این کشور ۱۱ هزار و ۱۰۹ مورد جدید ابتلا به ثبت رسید که بیشترین افزایش در حدود یک سال اخیر بوده است. حالا این سویه در ۲۲ کشور از جمله انگلیس، سنگاپور، استرالیا و ایالات متحده هم پیدا شده است.

 

متخصصان در عین حال سویه اکس‌اکس‌بی.۱۶.۱ را که از زیرسویه‌های امیکرون است، در دست بررسی دارند. آنان نگران‌ هستند جهش پروتئین شاخه‌ای این ویروس به تهاجمی‌تر شدن آن منجر شود. این ویروس علائم جدیدی از قبیل التهاب ملتحمه در کودکان به وجود می‌آورد.

 

پروفسور "لارنس یانگ"، ویروس‌شناس دانشگاه وارویکِ انگلیس در این باره گفت: ظهور این سویه جدید در هند نشانه‌ای از آن است که هنوز مشکلات را پشت سر نگذاشته‌ایم.

 

او گفت: باید مراقب این ویروس باشیم. وقتی سویه جدیدی پدیدار می‌شود، باید ببینیم آیا مسری‌تر و بیماری‌زاتر است یا خیر. این‌ اقدامات اهمیت پایش ژنومی را نشان می‌دهد اما بسیاری از کشورها از جمله کشور خودمان (انگلیس)، کمی احتیاط را کنار گذاشته‌اند. ما تا وقتی شیوع چشمگیر سویه‌ای را رصد نکنیم، نمی‌توانیم مطمئن باشیم چه سویه‌هایی ممکن است پدید آیند و این سویه‌ها تا چه حد ابتلا ایجاد می‌کنند.

 

کشورها تا چه حد احتیاط را کنار گذاشته‌اند؟

داده‌هایی که ایندیپندنت تحلیل کرده است، نشان می‌دهد بسیاری از کشورها آزمایش گرفتن، واکسن زدن و ردیابی تماس‌های مبتلایان را کاهش داده‌اند و این یعنی در صورتی که سویه مرگبار دیگری از کووید به جهان هجوم آورد، بسیاری از کشورها برای رویارویی با آن آمادگی ندارند.

 

آزمایش

 

بدون آزمایش، درک ما از کووید و نحوه انتقال آن محدود است. آزمایش دریچه‌ای به روی سیاست‌گذاران بهداشتی بود تا بتوانند نحوه شیوع ویروس را ببینند و به کشورها اجازه داد برای محدود کردن این شیوع اقدام‌هایی مانند قرنطینه مبتلایان و ردیابی افراد در تماس با آن‌ها را انجام دهند.

 

اگر شیوع سویه مرگبار جدیدی از کووید اتفاق بیفتد، تعدد آزمایش‌ها به کشورها امکان می‌دهد به جای اعمال یک قرنطینه بزرگ سراسری پرهزینه دیگر، اقدام‌های بهداشتی درمانی هدفمندتری انجام دهند.

 

تازه‌ترین داده‌های آزمایش‌ها که تحلیلگرانِ طرحی موسوم به "جهان ما به روایت داده‌ها" در دانشگاه آکسفورد ردیابی کرده‌اند، نشان‌دهنده کاهش شدید شمار آزمایش‌ها است.

 

در اروپا تعداد آزمایش‌های روزانه از ۶۱۳ مورد برای هر ۱۰۰۰ نفر در آغاز سال ۲۰۲۲ به تعداد ناچیزی در ژوئیه همان سال رسید.

 

واکسن

 

تزریق واکسن ابزار اصلی دیگری برای مبارزه با ویروس کرونا بوده که حتی در برابر سویه‌های کشنده‌ قبلی که در سال ۲۰۲۱ شیوع یافتند، به واکسینه‌شدگان مصونیت بالایی داده است. هم‌اکنون بیش از پنج میلیارد نفر در جهان واکسن کووید را تزریق کرده‌اند.

 

با این حال، اثر واکسن ۱۰۰ درصدی و همیشگی نیست. به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های ایالات متحده (CDC)، طبق یک مطالعه که در سال ۲۰۲۱ انجام گرفت، در ایالت نیویورک مصونیت‌بخشی واکسن در برابر ابتلا به این بیماری در عرض فقط چند ماه، از ۹۱.۸ درصد به ۷۵ درصد کاهش یافت.

 

کشورهای بسیاری از جمله انگلیس در حال حاضر تزریق گسترده واکسن را متوقف کرده‌اند و در عوض به سراغ تزریق واکسن‌های یادآوری به گروه‌هایی مانند کهنسالان و افراد دارای ضعف سیستم ایمنی رفته‌اند که بیشتر در معرض خطرات ابتلا قرار دارند.

 

تزریق روزانه واکسن در جهان از تابستان ۲۰۲۱ به میزان چشمگیر ۹۹ درصد کاهش یافت و به حدود ۲۵۰ هزار تزریق در روز رسید. هزاران مرکز واکسن در جهان تعطیل شدند و تولید واکسن هم کاهش یافت. تغییر دادن این روندها مقداری زمان خواهد برد.

 

طبق آمار تزریق واکسن حدود ۳۰ درصد جمعیت جهان که اکثرشان جزو جهان جنوب به شمار می‌آیند، همچنان واکسن ضد این بیماری را تزریق نکرده‌اند.

 

ردگیری تماس‌های مبتلایان

 

اکثر کشورهای جهان دیگر تماس‌های مبتلایان به کووید را هم ردگیری نمی‌کنند؛ یعنی نمی‌توانند گسترش هر شیوع جدیدی را به طور موثر ردگیری و رصد کنند.

 

انگلیس، فرانسه و اسپانیا از پایان سال ۲۰۲۲ دیگر تماس‌های مبتلایان را ردگیری نمی‌کنند اما در ایالات متحده و کانادا هنوز در مواردی اندک‌، این کار انجام می‌شود.

 

دولت انگلیس اکثر برنامه‌های خود برای تحت نظر قرار دادن کووید را در بهار ۲۰۲۲ متوقف کرد؛ در حالی که کارشناسان در مورد خیلی زود بودن چنین اقدامی هشدار داده بودند.

 

دولت انگلیس فقط می‌تواند امیدوار باشد که گونه آرکتوروس نیز روندی مانند سایر سویه‌های اخیر داشته باشد و به کشندگی سویه‌های آغاز همه‌گیری کرونا نباشد؛ وگرنه برای جلوگیری از گسترش آن و آشوبی که به پا می‌شود، باید خود را به آب و آتش بزند.

 

آرکتوروس، سویه تحت نظارت سازمان جهانی بهداشت

بنا به گزارش "هلث لاین"، در حال حاضر این سویه توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) یک " گونه تحت نظارت" در نظر گرفته می شود.

 

به گفته متخصصان، همان روش‌هایی که در سه سال گذشته برای ایمن نگه داشتن خود در برابر کووید۱۹ استفاده کرده‌ایم، همچنان برای حفاظت از خود در برابر آرکتوروس هم اعمال می‌شود.

 

یک متخصص در این باره گفت: دلیلی برای وحشت وجود ندارد. ما شاهد بودیم همه انواع سویه‌هایی که قبلاً به عنوان [انواع تحت نظارت] طبقه‌بندی شده‌اند، در نهایت به طور گسترده شیوع نیافتند.