ایسنا نوشت: نتایج پژوهش گروهی از پژوهشگران نشان میدهد، ساختاری از ژل کربوپول میزان بهبود زخم حاصل از سوختگی را به صورت معنیداری افزایش میدهد.
در سراسر جهان سوختگی، شایعترین نوع آسیب به بافتهای نرم است که میتواند منجر به کاهش کیفیت زندگی و حتی مرگ شود. بر اثر سوختگی سه ناحیه آسیبدیده شامل: ناحیه مرکزی که بیشترین آسیب را دیده است؛ ناحیه میانی که بر اثر اِدم دچار اختلال در خونرسانی است؛ ناحیه پایانی که به آن هایپرمیا گفته میشود و با کمترین اسکار (اثر به جا مانده از زخم) بهبود مییابد، ایجاد میشود.
فراهم کردن درمان مناسب که بهبود سوختگی را تسریع کند، مسئلهای چالش برانگیز است. بنابراین یافتن محصولی پیشرفته و ارزان که مدت زمان درمان را کاهش دهد، ضروری است.
با هدف تولید بانداژی چند منظوره با روش تولید ساده از مواد طبیعی، دکتر مهدی خوبی، فرزانه سروری، دکتر محسن امین و همکارانشان در دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران، پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی، دانشگاه زنجان و دانشگاه آزاد تهران شمال، ساختاری از ژل کربوپول لود شده با کارنیوسین غنیشده با بنتونیت را طراحی کرده و قابلیت ترمیم زخمهای حاصل از سوختگی به وسیله آن را مورد بررسی قرار دادند.
نتایج به دست آمده نشان داد، خصوصیات فیزیکوشیمیایی ژل ساختهشده، محیط مناسبی را برای بهبود چسبندگی، مهاجرت، رشد و زنده مانی فیبروبلاستها فراهم میکند. علاوه بر این، ژل ساختهشده نسبت به حالت بهینهسازینشده، فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری دارد. همچنین استفاده از ژل مورد آزمایش نسبت به ژل بهینهسازینشده، میزان بهبود زخم را به صورت معنیداری افزایش میدهد.
بررسیهای بافتشناسی نشان داد، ژل ساختهشده، خونرسانی و اپیتلیالیشدن را افزایش و حضور سلولهای التهابی در محل سوختگی را کاهش میدهد.
نتایج پژوهش صورت گرفته در شرایط آزمایشگاهی و با کمک حیوان مدل آزمایشگاهی هم مشخص کرد، ژل ساختهشده میتواند بانداژ مناسبی برای درمان سوختگی باشد. برای استفاده در مصارف بالینی به آزمایشهای بیشتری نیاز است.