تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

TEHRANYNEWS.IR


بازتاب سخنان روحانی در رسانه ها
تاريخ خبر: دوشنبه، 12 مرداد 1394 ساعت: 10:20

 

ایرنا: خبرگزاری ها و رسانه های خارجی در بازتاب سخنان رئیس جمهوری، توجه خود را به توافق هسته ای و پیامدهای بین المللی آن و سپس مسایل منطقه خاورمیانه معطوف کرده اند.

** خبرگزاری فرانسه/ روحانی: توافق هسته ای می تواند راه حل سوریه و یمن را تسریع کند

خبرگزاری فرانسه از تهران گزارش داد: رئیس جمهوری ایران روز یکشنبه گفت که توافق هسته ای کشورش با غرب می تواند دورنمای بهتری برای راه حل سریعتر در سوریه و یمن ایجاد کند.

حسن روحانی در یک گفت وگوی زنده تلویزیونی گفت که توافق 14 ژوییه (23 تیر) نشان داد که دیپلماسی و تعامل تنها راه برای حل مشکلات جدی سیاسی و پایان دادن به بحرانهاست.

«راه حل نهایی در یمن و سوریه سیاسی است؛ این توافق یک فضای جدید ایجاد می کند؛ شرایط آسان تر می شود.»

روحانی در بخشی از سخنانش با بیان اینکه «من حتی یک لحظه در موفقیت تردید نکردم» افزود: تعامل بر رویارویی و تسلیم احتمالی پیروز شد.


** آسوشیتدپرس/ رئیس جمهوری ایران گفت توافق هسته ای به اهدافش رسید

خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس از تهران گزارش داد: حسن روحانی رئیس جمهوری ایران گفت که کشورش در توافق هسته ای تاریخی ماه گذشته با قدرت های جهان به اهدف اصلی خود دست یافت.

روحانی در یک سخنرانی خطاب به مردم ایران گفت که توافق هسته ای، حق ایران برای غنی سازی اورانیوم را به رسمیت می شناسد و تحریم های بین المللی را لغو می کند.

وی افزود: مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 به این دلیل نتیجه داد که «تعامل سازنده» جای رویارویی را گرفت.

کنگره آمریکا و مجلس ایران در ماه های آینده پیش از اجرای توافق درباره آن رای گیری خواهند کرد.

** رویترز/ روحانی توافق هسته ای «راه سوم» برای سیاست خارجی ایران است

خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی نوشت: رئیس جمهوری ایران یکشنبه شب در گفت وگوی زنده با تلویزیون دولتی ایران، توافق هسته ای را به عنوان یک «راه سوم» جدید برای سیاست خارجی ایران مطرح کرد و گفت: این ایده که ما در برابر جهان دو راهکار داریم یا باید تسلیم شویم یا جهان را شکست دهیم، غیرمنطقی است؛ یک راه سوم هم وجود دارد و آن همکاری سازنده با جهان در چهارچوب منافع ملی است.

وی ادامه داد: ما بدون جنگ یا التماس یا تسلیم، اما با منطق، مذاکره و دیپماسی در یک مسیر حقوقی با سازمان ملل کار کردیم.

روحانی به حمایت مردمی برای گشایش دیپلماتیک استناد کرد و گفت: از دیدگاه آنان(غرب)، دیروز ما یک کشور تهدید کننده بودیم و اکنون کشوری هستیم که لازم است با ما توافق شود.


** خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان/ روحانی گفت ایران در توافق هسته ای به سه هدف رسید

خبرگزاری «ترند» جمهوری آذربایجان نیز در همین زمینه گزارش داد: رئیس جمهوری ایران گفت که این کشور در توافق هسته ای به سه هدف خود دست یافت.

وی در یک گفت وگوی تلویزیونی گفت: هدف های اصلی ایران در مذاکرات هسته ای دفاع از حقوق هسته ای؛ خارج شدن از قطعنامه فصل هفتم سازمان ملل و از میان برداشتن تحریم ها بود.

او توافق هسته ای را یک توافق بُرد - بُرد دانست و افزود: مکانیزم این توافق طوری طراحی شده که تضمین شود ایران بازنده نیست.

** بی بی سی/ روحانی: دستاورد مذاکرات اتمی بیش از چیزی بود که تصور می کردم

بی بی سی فارسی گزارش داد: رئیس جمهور ایران در یک گفت وگوی زنده تلویزیونی گفت که آنچه در مذاکرات هسته ای به دست آمده، بیش از تصورات اولیه اوست.

روحانی افزود که مقاومت 10 ساله ایران، دستاوردهای فنی دانشمندان اتمی این کشور و حضور 73 درصدی واجدان شرایط در انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 پایه های توافق اتمی اخیر بوده است.

به گزارش بی بی سی، رئیس جمهوری ایران گفت که دو طرف مذاکره براساس اعتماد وارد این مذاکرات نشده بودند، اما از زمان توافق ژنو توانسته اند عملکرد یکدیگر را در قبال تعهداتشان بسنجند.

او تاکید کرد که در تعامل با دیگران، تنها راه پیروز شدن یا شکست خوردن نیست بلکه راه حل مورد نظر او توافق 'برد-برد' بوده است.

آقای روحانی گفت که ایران به سه هدف مهم خود در مذاکرات دست یافته و طرف مقابل هم احساس می کند که به هدف اصلی خود رسیده است.

رئیس جمهوری ایران ادامه داد که برای توافق به دست آمده مکانیزم هایی در نظر گرفته شده که اگر هر کدام از طرفین توافق را به هم زد، طرف مقابل ضرر نکند.

آقای روحانی گفت که دلیل اولیه سوءظن به برنامه اتمی ایران در سال ها پیش، پیدا شدن آثار اورانیوم غنی شده حدود 70 درصد در سانتریفوژهای ایران بوده، هرچند بعدا معلوم شده سانتریفوژهای خریداری شده توسط ایران دست دوم بوده و در کشور دیگری در آن غنی سازی صورت گرفته است.

رئیس جمهوری ایران با اشاره به نگرانی هایی که در مورد بازرسی ها از مراکز مختلف در ایران مطرح می شود، تاکید کرد ایران هم مانند کشورهای دیگری خواهد بود که پروتکل الحاقی را اجرا می کنند.

در ادامه گزارش بی بی سی در خصوص تاثیر توافق روی توان نظامی ایران آمده است: روحانی گفت که اجازه داده نخواهد شد که اسرار نظامی یا صنعتی ایران فاش شود یا به توانایی دفاعی آن آسیب برسد.

آقای روحانی افزود که در زمینه تولید سلاح های استراتژیک، دولت در 2 سال اخیر به اندازه 80 درصد 10 سال پیش از آن کار کرده است.

رئیس جمهوری همچنین تاکید کرد که توافق هسته ای بر روی توان دفاعی ایران تاثیر منفی نخواهد گذاشت.

او گفت که این قطعنامه روی توان موشکی ایران تاثیر منفی نمی گذارد چون در متن قطعنامه آمده است که ایران نباید به ساختن موشک هایی بپردازد که برای حمل کلاهک های هسته ای 'طراحی شده باشند' در حالی که پیشتر، قطعنامه 1929 تاکید کرده بود که اگر ایران حق ندارد موشکی بسازد که 'توان' حمل کلاهک هسته ای را داشته باشد.

بی بی سی در خصوص تاثیرات اقتصادی توافق هسته ای هم نوشت: رئیس دولت یازدهم اعلام کرد که این دولت از ابتدای مذاکرات هسته ای به دنبال 'حل مشکلات اقتصادی' بوده است.

حسن روحانی با ذکر اینکه با اجرایی شدن توافق، تمام تحریم های اقتصادی، بانکی و مالی لغو می شود، ابراز عقیده کرد که از توافق هسته ای، مردم ایران و حتی آنها که منتقد حکومت هستند خوشحالند.

وی اعلام کرد که دولت قصد ندارد منابع مالی آزاد شده از طریق رفع تحریم های اقتصادی را صرف تهیه و توزیع کالا در جامعه کند و از این منابع، برای سرمایه گذاری های زیربنایی استفاده خواهد کرد.

آقای روحانی همچنین وعده داد که تا پایان عمر دولت یازدهم، نرخ تورم در ایران یک رقمی شود.

** رادیو فردا/ روحانی: در عمل دیدیم که مذاکره می تواند موفق باشد

رادیو فردا نیز گزارش داد: رئیس جمهوری ایران در سخنانی زنده در رادیو و تلویزیون، با اشاره به مذاکرات اتمی ایران و 6 قدرت جهانی که به توافق جامع منتهی شد، می گوید در عمل دیدیم که مذاکره می تواند موفق باشد، اما شرایط موفقیت آن را باید یک ملت و یک رهبر و همه دست اندرکاران فراهم کنند.

وی گفت که انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ که به پیروزی او انجامید «رفراندومی برای ادامه حرکت بود». دولت یازدهم ایران بیش از دو سال پیش در انتخاباتی با شعار «تدبیر و امید» قدرت را در دست گرفت.

در پی آن مذاکرات اتمی با گروه موسوم به ۵+۱ دوباره از سر گرفته شد و در نهایت در ۲۳ تیر ماه طرف ها توانستند به توافقی دست پیدا کنند که از یک سو محدودیت هایی در برنامه اتمی تهران ایجاد می کند و از سوی دیگر راهی ست برای برون رفت از تحریم های گسترده بین المللی که در سال های گذشته اعمال شده است.

او می گوید «درشت گویی پیروز نمی شود، بلکه درست گویی پیروز می شود». وی افزوده است به همین دلیل ایران «راه منطق و درست گویی» را برگزید.

رئیس جمهوری ایران با اشاره به همکاری تهران در زمینه برنامه اتمی در دو سال گذشته، آن را گواهی دانسته است بر این موضوع که این همکاری می تواند پنج برابر این زمان، یعنی در 10 سال آینده (زمان توافق با 5+1) نیز ادامه پیدا کند.

به گفته او، هر دو طرف مذاکره می گویند «من یک هدفی داشتم و موفق شدم» و به همین دلیل توافق به دست آمده، هرچند - به گفته او- «اعتماد 100 درصد وجود ندارد» اما توافقی «برد-برد» است.

روحانی در جایی دیگر از سخنان خود بار دیگر از پذیرش پروتکل الحاقی حمایت کرده است و می گوید این موضوع هیچ نگرانی به وجود نمی آورد و «از قدرت های دفاعی ما به هیچ عنوان کاسته نمی شود».

رئیس جمهوری ایران در بخشی دیگر از سخنان زنده خود به «بی اعتمادی» به «برخی کشورها» اشاره کرده و افزوده است، این به این معنی نیست که «اگر ما با یک کشوری مشکل داریم نتوانیم با آن کشور روی یک هدف مشترک گفت وگو کنیم.». «...این منافات ندارد که یک کشوری دوست ما نباشد اما در مسئله مهم بین المللی ما بتوانیم مذاکره کنیم.»


** صدای آمریکا/ روحانی: می توان با کشوری که مشکل داریم روی هدفی مشخص کار کنیم

بخش فارسی صدای آمریکا نیز گزارش داد: حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی در گفت وگوی تلویزیونی، ضمن سپاس از مردم ایران به خاطر صبوری و حمایت از دولت در جریان مذاکرات اتمی و قبل و پس از آن گفت: «صبوری مردم در وقایعی چون جنگ با عراق در گذشته و برنامه هسته ای در حال حاضر پیروزی به بار آورده است.»

روحانی گفت: مقاومت و ایستادگی مردم «سرمایه ای بزرگ» بود. رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت حضور ۷۳ درصدی مردم در انتخابات ریاست جمهوری در 2 سال پیش در واقع نوعی «رفراندوم» به این سئوال بود که ما باید چطور حرکت کنیم تا موفق شویم و منطق ما در مقابل دنیا چه باشد.

آقای روحانی گفت: «دو سال پیش گفتم درشت گویی پیروز نمی شود بلکه درست گویی پیروز است.» «ما منطق درست گویی را انتخاب کردیم. سال گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک به همه جهان، جهان عاری از خشونت را پیشنهاد کردم و ملاقات های ما در مجمع عمومی، مذاکرات بعدی ما با جهان را موجب شد و کلید حرکت ما در جهان را زد.»

روحانی ضمن اشاره تلویحی به آمریکا و مساله اعتماد به کشور متخاصم گفت: «در توافق موقت ژنو در آذرماه سال 1392 ما در مقام عمل آزمایش کردیم، آنها هم عمل کردند. هر دو عمل کردیم و معلوم شد که می شود با هم کار کرد.»

رئیس جمهوری ایران گفت این تفکر که یا تسلیم در برابر دنیا یا شکست دنیا درست نیست: «راه سومی هم هست که تعامل با دنیاست و برد-برد است.»