روزنامه جوان: رشد هزار واحدی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران و رسیدن این نماگر به مرز66هزار واحد را قریب به اتفاق کارشناسان بازار سرمایه یک حرکت هیجانی ناشی از مذاکرات هستهای ایران با گروه 1+5 نسبت دادند، بدین ترتیب به نظر میرسد حال و هوای مذاکرات در وین سهامداران حقیقی را در تهران برای خرید سهام جو زده کرد و از سوی دیگر فضایی ایجاد کرد تا سهامداران حقوقی بازار با عرضههای سنگین سهام خود را به ریال تبدیل کنند.
به گزارش «جوان» بورس تهران بیش از یک سال و نیم است که در وضعیت رکود قرار گرفته است و بسیاری از سهام شرکتها در کف قیمتی قرار دارند و تا هفتههای پیش نیز بسیاری از سهامداران با فروش سهم خود برای همیشه از این بازار خارج شدند اما به نظر میرسد حال و هوای مذاکرات وین، جان تازهای به بازار سرمایه داده است زیرا روز گذشته بازار با رشد قیمت حداکثری اغلب نمادهای بازار سرمایه و همچنین افزایش 999 واحدی شاخص کل بورس مواجه شد.
اگرچه مذاکرات وین جوی بسیار مثبت و امیدوارکننده را در بین اهالی تالار به وجود آورد اما این جو با عکس العمل شرکتهای حقوقی در راستای عرضههای پر شتاب و سنگین سهام، اندکی ترس و نگرانی در بین سرمایه گذاران را به همراه داشت که این عرضهها در گروههای بانکی بیش از سایر گروهها دیده میشد و این امر تا جایی ادامه یافت که برخی به طعنه خطاب به حقوقیها گفتند تیم مذاکرهکننده برای توافق به وین رفته است نه طراحی جنگ با گروه 1+5.
به مدد این خوشبینیها جهت دستیابی به توافق نهایی، شاخص کل با رشد بیش از هزار واحدی توانست مجدداً به آستانه مدار 66 هزار واحد بازگردد. این در حالی است که آخرین بار نماگر بازار در تاریخ 24 دی ماه سال گذشته کانال مذکور را به خود دیده بود.
همچنین در این روز «حکشتی» با 91 واحد افزایش شاخص، بیشترین تأثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل «کگل» با 16 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را روی شاخص داشت.
شاخص فرابورس نیز با 20 واحد افزایش به رقم 756 واحد رسید. همچنین ارزش کل معاملات در بازار بورس به رقم 2 هزار و 803 میلیارد ریال و ارزش کل معاملات در بازار فرابورس به رقم 1082 میلیارد ریال رسید.
در معاملات روزگذشته بورس مجدداً خاطرات بازار سرمایه پس از تفاهمنامه لوزان برای اهالی بازار سرمایه زنده شد چراکه بازار همچون روزهای ابتدایی پس از توافق لوزان به طور کل سبز پوش و اغلب سهام شرکتها با رشد قیمت همراه شد اما مشخص نیست وضعیت بازار در هفتههای آتی همانند هفتههای بعد از توافق لوزان است یا اینکه روند متفاوتی را به نمایش خواهد گذاشت.
حال فارغ از این موضوعات و نگاه خوشبینانه به مذاکرات، اهالی تالار در بورس شاهد رفتارهایی از حقوقیها بودند که با روند مذاکرات و تحلیلهای موجود و خوشبینی به آینده بازار همخوانی نداشت و این نگرانی در بین برخی از اهالی تالار شیشهای ایجاد شدکه نکند حقوقیهای بازار از موضوعی خبردارند که عامه بازار بیخبر است.
در شرایطی که اکثر سهام شرکتها با روندی صعودی مواجه بودنداما حقوقیهای بازار با ایجاد فشار عرضه بر بازار سرمایه به نوعی نقش ترمز دستی برای توقف شاخصهای بورس را بازی میکردند.
شرایط فعلی بازار سرمایه و اقتصاد کشور سبب ایجاد کمبود نقدینگی در دستان سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی شده و از آنجایی که سرعت نقدشوندگی در بازار سرمایه بالا بود، شاهد هجوم سرمایهگذاران حقوقی برای فروش سهام با پیشدستی از یکدیگر میباشیم.
به هر حال بهتر است مدیران سازمان بورس و مسئولان ذیربط با اجرای اقداماتی تأثیر گذار مکانیسم تعادلی را به بازار بازگردانند، یک زمانی حقوقیها برای فروش اندک سهامی در بازار باید دلیل و مدرک ارائه میکردند و امروز با عرضههای آبشاری سهام در بورس به حال خود رها شدهاند.
روزگذشته در گروه خودرویی شاهد افزایش اقبال به نمادهای این گروه و حضور حقوقیها برای عرضههای سنگین بودیم به طوری که ایران خودرو، سایپا و زامیاد با عرضههای سنگین حقوقی مواجه شدند، البته حقیقیها نیز در خرید سهام حقوقیها کم نگذاشتند.
در گروه بانکی نیز شاهد عرضه سنگین «وبصادر» از سوی حقوقیهای این نماد بودیم، به طوری که از 534 میلیون سهم معامله شده بیش از 445 میلیون سهم آن توسط حقوقیها عرضه شد، بانک تجارت و بانک ملت نیز همین سرنوشت برایشان رقم خورد.
به هر حال بازار روز گذشته برای حقوقیها فرصتی دست و پا کرد تا با فروش سهام خود در قیمت مناسب، نقدینگی قابل ملاحظهای دست و پا کنند.