تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

TEHRANYNEWS.IR


ترفندی که شما را از خرید گوشت بی‌نیاز می‌کند!
تاريخ خبر: پنجشنبه، 12 خرداد 1401 ساعت: 10:30

 پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشاورزی:  کم‌درآمدها ماهی بخورند! این جمله عجیب را معاون وزیر کشاورزی گفته و مدعی شده است که جراحی اقتصادی دولت به نوعی مردمی‌سازی یارانه‌ها بوده و باعث سالم‌سازی رژیم غذایی ایرانی‌ها می‌شود.

ترفندی که شما را از خرید گوشت بی‌نیاز می‌کند!
 
معاون وزیر کشاورزی با طرح این ادعای عجیب گفته است که اقدام دولت برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی سبب شده که قیمت گوشت قرمز بیشتر از بهای آبزیان شود و این مساله را به نوعی سالم‌سازی رژیم غذایی مردم تلقی کرده و گفته که کم‌درآمدها ماهی بخورند!
 
این گفته معاون وزیر کشاورزی در شرایطی مطرح می‌شوند که نرخ بالای تورم مواد غذایی در ایران هشدارآمیز شده و بارها وزارت بهداشت از دولت خواسته که سبدهای غذایی ویژه برای کم‌درآمدها و قشر فقیر در نظر بگیرد.
 
فقرا ماهی بخورند!
 
حسین حسینی، رییس سازمان شیلات ایران و معاون وزیر کشاورزی در این زمینه گفت: «پس از مردمی‌سازی یارانه‌ها، آبزیان کالای مکمل گوشت قرمز و مرغ در سبد خانوارهای کم‌درآمد خواهند بود.»
 
حسینی افزود: «رویکرد دولت مردمی در اصلاح عادلانه تخصیص یارانه اقلام اساسی با چرخش از ابتدای زنجیره به انتهای زنجیره مصرف، ضمن هدایت مستقیم یارانه‌ها به خانوارهای کم‌برخوردار، فرصت بازمهندسی الگوی تغذیه‌ای سلامت جامعه در راستای محو فقر مطلق غذایی برای برنامه‌ریزان بخش کشاورزی کشور، به وجود آورده است.»
 
رییس سازمان شیلات ایران در ادامه گفت: «آبزیان سرشار از پروتئین با ارزش بوده که نسبت به سایر پروتئین‌های حیوانی از ارزش غذایی بالاتری برخوردار است، لذا برای تشویق و هدایت خانوارها جهت مصرف آبزیان و جایگزین‌کردن آن (غذای سلامتی) به‌جای گوشت قرمز و مرغ تمهیدات زیربنایی از جمله اعطای یارانه سلامت به دهک‌های کم‌برخوردار، دسترسی آسان به آبزیان با بهره‌گیری از نظام توزیع هوشمند آبزیان، آموزش و ترویج مصرف آبزیان باید اندیشیده شود.»
 
حسینی تصریح کرد: «با توجه به شرایط اقتصادی فعلی، مصرف آبزیان می‌تواند ضمن تامین نیازهای حداقل پروتئینی اقشار جامعه، به‌عنوان کالای مکمل گوشت و مرغ در سبد خانوار و محرک دستیابی به اهداف برنامه تحولی باشد.»
 
او با مقایسه قیمت آبزیان با گوشت قرمز گفت: «با توجه به مردمی‌سازی یارانه‌ها قیمت یک کیلو گوشت خورشتی گوسفندی در بازار حدود ۲۰۴ هزار تومان و قیمت یک کیلو گوشت خورشتی گوساله در بازار حدود ۱۷۰ هزار تومان است، درحالی‌که قیمت عرضه ماهی پس از هزینه فرآوری و انجماد و تحویل در بازار، قزل‌آلا ۱۱۲ هزار تومان، فیتوفاک ۸۱ هزار و ۲۰۰ تومان، کپور ۱۱۸ هزار تومان و آمور ۱۵۶ هزار تومان است که بالاترین قیمت حدود ۷۵ درصد گوشت گوسفند است و کمترین قیمت حدود ۵۰ درصد قیمت یک کیلو گوشت گوسفندی خواهد بود، بنابراین هم فرصت است و هم مزیت تا مصرف آبزیان را در سبد خانواده‌های کم‌درآمد پس از مردمی‌سازی یارانه‌ها قرار دهیم.»
 
۶۰ درصد مردم ایران کم‌درآمد هستند
 
در حالی که معاون وزیر کشاورزی اقدامات اقتصادی دولت در بازار مواد غذایی و افزایش بهای خوراکی‌های اصلی را سالم‌سازی رژیم غذایی کم‌درآمدها تعبیر می‌کند، گزارش‌های مراجع رسمی نشان می‌دهد که بسیاری از ایرانی‌ها کم‌درآمد هستند.
 
گزارش‌های آماری نشان می‌دهد که بسیاری از مردم ایران از نظر درآمد و هزینه‌های زندگی زیر فشار هستند. بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، میانگین درآمد ماهانه ایرانی‌ها در سال ۹۹ حدود شش میلیون و ۲۲۲ هزار تومان بوده و با احتساب هزینه ماهانه حدود پنج میلیون و ۲۸۹ هزار تومانی آن سال، هر شهروند طبقه متوسط ایران سالانه کمتر از ۱۰ میلیون تومان پس‌انداز داشته است.
 
میانگین قیمت دلار در سال ۹۹ حدود ۲۲ هزار و ۳۰۰ تومان بود و میانگین درآمد ماهانه مردم ایران در آن سال حدود ۲۸۰ دلار می‌شود. در واقع میانگین درآمد مردم ایران نه تنها از حداقل حقوق کشورهایی مانند امارات، عربستان و ترکیه بسیار پایین‌تر است که از حداقل حقوق کشورهای کوچکی مانند جمهوری آذربایجان و عمان هم کمتر به شمار می‌آید.
 
گزارش‌های وزارت کار هم نشان می‌دهد که حدود ۶۰ درصد مردم ایران درآمد کافی و شغل مناسب ندارند.
 
آخرین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که حدود ۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار ایرانی شاغل هستند که از این میان حدود ۹.۷ میلیون نفر به مشاغل کم‌درآمد اشتغال دارند و ۴.۵ میلیون نفر هم شغل غیررسمی بدون بیمه دارند.
 
حجت‌الله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی روز سه‌شنبه ۱۱ آبان در یک گفت‌وگوی خبری به صداوسیما اعلام کرد که از جمعیت شاغل کشور در حال حاضر ۹.۷ میلیون نفر با اشتغال کم‌درآمد روبه‌رو هستند و ۴.۵ میلیون نفر اشتغال غیررسمی بدون بیمه دارند. به این ترتیب حدود ۱۴ میلیون و ۲۰۰ هزار شاغل ایرانی با درآمد کم و بدون بیمه کار می‌کنند.
 
به جز این بر اساس اعلام شورای عالی مسکن بسیاری از مردم ایران بین ۴۰ تا ۵۰ درصد درآمد خود را بابت اجاره خانه می‌پردازند که گاهی این سهم تا ۷۰ درصد هم می‌رسد. این هزینه‌های سنگین باعث شده است که سهم خورد و خوراک از سبد هزینه خانوار ایرانی کم و کمتر شود.
 
به طوری سرانه مصرف بسیاری از غذاهای اصلی در ایران پایین‌تر از میانگین جهانی است.
 
بر اساس گزارش وزارت بهداشت به ۷۰ کیلوگرم رسیده، این در حالی است که میانگین سرانه مصرف لبنیات در جهان ۱۵۰ کیلوگرم است.
 
همچنین سرانه مصرف گوشت قرمز در ایران بنا به اعلام شرکت پشتیبانی دام حالا به ۳ تا ۵ کیلوگرم رسیده است. در حالی که میانگین مصرف گوشت قرمز در جهان ۱۸ کیلوگرم است.
 
همچنین از آخرین آمار سرانه مصرف آبزیان در ایران اطلاعی در دست نیست اما تا سال ۹۶ اعلام شده بود که ایرانی‌ها یک سوم مردم جهان آبزیان مصرف می‌کنند.
 
این وضعیت در حالی است که زهرا عبداللهی، مدیرکل دفتر تغذیه وزارت بهداشت، در گفت‌وگویی که روز شنبه ۱۷ مهر در خبرگزاری ایلنا منتشر شد گفت که به دلیل شرایط اقتصادی و همچنین کرونا و پیامدهای آن، سوءتغذیه در سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی و خوزستان افزایش یافته است.
 
به گفته عبداللهی، شاخص لاغری کودکان در سیستان و بلوچستان نیز از شش درصد به حدود ۱۲ درصد، و در خراسان جنوبی از ۵ درصد به ۸ درصد رسیده است.
 
او تاکید کرد که افزایش ناامنی غذایی به ویژه در مناطق محروم منجر به افزایش سوء تغذیه کودکان زیر پنج سال و دیگر گروه‌های آسیب‌پذیر مانند مادران باردار شده است.
 
این مقام وزارت بهداشت از جمله راه‌های کاهش سوء تغذیه به مواردی از قبیل اجرای دوباره طرح توزیع شیر در مدارس، اختصاص یارانه پروتئین و تغییر الگوی کشت برای مصرف کمتر آب اشاره کرد.