تجارتنیوز در گزارشی خبر از آمار تکاندهنده درباره کوچکتر شدن سفره ایرانیان داده است. به طوری که تهیه مسکن و دیگر هزینهها بر تامین کالری برای مردم ایران اولویت اول را دارد.
در این گزارش میخوانیم:
* سرانه مصرف گوشت، برنج و لبنیات ایرانیان کاهش داشته است. آخرین بررسیها هم نشان میدهد در سال ۹۷، شرایط اقتصادی به گونهای بوده که هفت دهک جامعه نتوانستهاند کالری مورد نیاز خود را تامین کنند. حالا سوال اینجاست که آیا ایرانیان با سوءتغذیه مواجه هستند؟
* فقط سفره دهکهای کمدرآمد کوچک نشده. تورم، حتی روی مصرف بالاترین دهکهای جامعه هم اثر گذاشته و میزان مصرف مواد غذایی آنها را هم کاهش داده است.
* مردم بخشی از مصرف مواد غذایی را حذف کردهاند. اما چیزی جایگزین این مواد نشده است.
* تا سال ۹۸ مردم کمبود کالری خود را با قند و شکر جبران میکردند. اما در سال ۹۹ قیمت قند و شکر هم افزایش داشته و برخی خانوادهها توان خرید آن را هم ندارند. برای همین موضوع سوءتغذیه در ایران جدی است.
* مجموع مصرف گوشت در یک خانوار دهک اول در ماه زیر ۴ کیلو گرم است. یعنی از گوشت مورد نیاز ماهانه یک فرد هم کمتر است!
* میزان مصرف ماهانه لبنیات در این خانوارها هم ۸ کیلو است. اما هر فرد باید روزانه ۵۰۰ گرم لبنیات مصرف کند که نمیکند.
* این آمارها سرانه مصرف مردم در سال ۹۷ و ۹۸ است. سالهایی که تورم آن بسیار کمتر از سال ۹۹ و ۱۴۰۰ بود.
* علاوه بر این ۶۰ درصد درآمد خانوار صرف هزینههای مسکن میشود و مردم با ۴۰درصد باقیمانده باید هم هزینههای خوراکی را بدهند هم پوشاک، حمل و نقل، هزینههای آموزش و بهداشت و … را. به همین دلیل به نظر میرسد داشتن سرپناه و دیگر هزینهها بر تامین کالری مقدم است.
* پس از شیوع کرونا، مصرف گوشت قرمز حدود ۷۲ درصد از خانوادههای افراد بیکارشده، کاهش جدی پیدا کرده و حدود ۱۵ درصد از خانوادههای بیکارشدهها، حتی پیش از دوره بیکاری نیز توان خرید گوشت قرمز به صورت ماهانه را نداشتهاند.