تهرانی نیوز - پايگاه اطلاع رسانی تهرانی نيوز

[نسخه مخصوص چاپ ]

TEHRANYNEWS.IR


بذر نفرتی که قرار است در ۱۴۰۰ ثمر دهد!
تاريخ خبر: شنبه، 1 آذر 1399 ساعت: 11:59

روزنامه توسعه ایرانی: چالش کلامی مجلس و دولت حالا وارد فاز تازه‌ای شده است. مجلسی که با صفت انقلابی فعالیت خود را آغاز کرده است حالا در هر قدم با واکنش‌های تند از سوی کارشناسان و مقامات دولتی روبرو می‌شود.

یک نطق حداقل چهار پاسخ را به دنبال دارد و به نظر می‌رسد مجلس شورای اسلامی کمی زودتر از موعد به سیاسی کردن و انتخاباتی کردن فضا ورود کرده است. داستان اختلاف دولت و مجلس شورای اسلامی داستان تازه‌ای نیست؛ اما به نظر می‌رسد بازتولید فضای اختلافات قوه‌ای در کشور، آن هم در سخت‌ترین شرایط اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی عوارض ناگواری را به همراه داشته باشد.

پیش از این نیز در تاریخ مجالس شورای اسلامی، مجلس پنجم و مجلس هفتم، رویارویی‌هایی را با دولت وقت به ریاست سیدمحمد خاتمی داشتند. حالا نیز مجلس انقلابی، دولت را با وضعیتی تازه و بغرنج روبرو کرده است.

نمایندگان مجس شورای اسلامی نه فقط در تریبون‌های مجلس، بلکه در گفتگوهای متعدد رسانه‌ای صفحات شخصی در فضای مجازی و ... دولت را نشانه می‌روند و به نظر می‌رسد تخم کینه و نفرتی که حالا در حال کاشته شدن است، قرار است در انتخابات 1400 ثمر دهد. بسیاری از تحلیلگران معتقدند پس از پیروزی بایدن در انتخابات ریاست‌جموری آمریکا؛ نمایندگان مجلس شورای اسلامی لحن تندتری را نسبت به دولت انتخاب کردند و در تمامی فرصت‌های خاص و ویژه این لحن را برای مقابله به کار می‌برند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حالی به ریاست قالیباف، ادبیات مناظره را برگزیده‌اند که پیش‌تر نیز در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1396، این دو فرد رو در روی یکدیگر وارد مناظره شدند اما حالا یکی در کسوت ریاست قوه مجریه و دیگری در کسوت ریاست قوه مقننه هستند اما به نظرمی‌رسد خاطره نه چندان دور رقابت انتخاباتی همچنان در ذهن محمد باقر قالیباف حک شده است. دور جدید تنش میان مجلس و دولت اتفاقا بر سر اقتصاد آغاز شد.

در حالی که موج سوم کرونا، اقتصاد ایران را تحت فشار شدید قرار داده و اعلام محدودیت‌های تازه، شرایط را برای بسیاری از صاحبان مشاغل و حقوق‌بگیران غیرثابت دشوار کرده است، مجلس شورای اسلامی دولت را مکلف به پرداخت یارانه‌ای معادل 120 هزار تومان به 60 میلیون نفر از جمعیت ایران کرده است. این در حالی است که پیش‌تر رئیس سازمان برنامه و بودجه و دیگر مقامات کشور نسبت به نبود نقدینگی هشدار دادند و تاکید کردند که وضعیت مساعدی برای بودجه دولت وجود ندارد و این مصوبه می‌تواند مشکلاتی را متوجه دولت کند، اما مجلس با اصلاح این مصوبه و تاکید تامین بخشی از نقدینگی مورد نیاز از بازار سرمایه، دولت را مکلف به این اقدام کرده است.

از سوی دیگر نطق قالیباف در مجلس شرای اسلامی درخصوص مقصران وضعیت موجود پاسخ‌های متعدد وزرا و مقامات دولتی را در پی داشت.

درست زمانی که کشور برای عبور از بحران بیشترین آرامش و همدلی و همیاری را نیاز دارد، شمارش معکوس برای شدت گرفتن مناظره رسانه‌ای و نیابتی از سوی قوه مقننه آغاز شده است

قالیباف چه گفت؟

در حالی که طی شش ماه گذشته مجلس شورای اسلامی نتوانسته است هیچ ریل‌گذاری دقیقی را برای تسهیل اداره امور کشور انجام دهد و حتی قانون قدیمی دریافت مالیات از خانه‌های خالی را به اجرا نزدیک کند و از سوی دیگر تکلیف لایحه‎ای چون قانون تجارت را روشن سازد، نطق قالیباف در مجلس صحت این ادعا را نشان می‌دهد. انتقادات وی متوجه ناکارآمدی سیستم تصمیم‌گیری بود و ریشه مشکلات را نه در تحریم که در داخل اعلام می‌کرد. او در این نطق تاکید کرد: «تصمیمات ما در حوزۀ مسکن، بورس، ترخیص کالاهای اساسی از گمرک، سیاست‌های پولی و بانکی، نظام بودجه‌ریزی، اختصاصِ ارز ترجیحی، سوداگری‌ها در بازار ارز، طلا و خودرو، بی‌تفاوتی نسبت به گرانی‌ها و رها کردن بازار و بی‌توجهی به تولید ملی، به پاستور و بهارستان و باب همایون و میرداماد ارتباط دارد نه به جورجیا و میشیگان و آریزونا. پس به مردم آدرس غلط ندهید.

مهم‌ترین ریشه‌ مشکلات کشور سوء مدیریت، استفاده نکردن از ظرفیت‌های عظیم داخلی، دست روی دست گذاشتن و ناهماهنگی میان نهادهای سیاستگذار و مجریست؛ و همین سوءمدیریت‌هاست که باعث عدم برقراریِ ارتباطِ مناسب تجاری با کشورهای همسایه و منطقه و کشورهای مهم دنیا مخصوصا کشورهای آسیا و اوراسیا شده است.» این نطق واکنش‌های متعددی را به دنبال داشت. همتی، رئیس کل بانک مرکزی در واکنش به این نطق تاکید کرد بانک مرکزی را وارد بازی‌های سیاسی نکنید. فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در واکنش به این نطق اقدامات صورت گرفته از سوی وزارت اموراقتصادی و دارایی برای بهبود شرایط را اعلام کرد.

در عین حال نوبخت نیز در واکنش به این سخنان تاکید کرد: اذهان عمومی، بهارستان را به «مجلس» می‌شناسند. در توضیح نوبخت آمده است: امروز مردم ایران به جای اعانه و یارانه از مدیران خود رفع تحریم و برداشتن زانوی زور از گلوی اقتصاد ایران را با حفظ عزت‌ملی طلب می‌کنند. مردم ما هنوز به خاطر دارند که با رفع تحریم می‌شود سال‌ها شاهد تثبیت نرخ ارز، تورم یک رقمی و رشد دو رقمی بود. دولت خواهان هیچ مذاکره‌ای نیست. رسانه‌های جهان شهادت می‌دهند که در سفر قبلی جناب آقای دکتر روحانی رئیس جمهور محترم به مقر سازمان ملل متحد، بارها ترامپ به انحاء گوناگون و از طریق وساطت برخی از رؤسای جمهور کشورهای اروپایی درخواست مذاکره داشت که قاطعانه رد شد و فقط و فقط موکول به رفع تحریم و شناخت حقوق ملت ایران شد.

سخنان صریح رئیس‌جمهور نیز که مخاطبی جز قالیباف نداشت نشان می‌دهد جنگ کلامی مجلس و دولت در هفته‌ها و ماه‌های آتی بالا می‌گیرد. درست زمانی که کشور برای عبور از بحران بیشترین آرامش و همدلی و همیاری را نیاز دارد، شمارش معکوس برای شدت گرفتن مناظره رسانه‌ای و نیابتی از سوی قوه مقننه آغاز شده است. هر چند نمایندگان معتقدند این جنگ انتخاباتی با پیروزی آنها در انتخابات 1400 همراه خواهد بود اما بسیاری معتقدند اتفاقا افکار عمومی به دقت دغدغه افراد و گروه‌های سیاسی را این روزها رصد می‌کنند تا در بزنگاه انتخابات سیزدهم ریاست‌جمهوری بهترین تصمیم را اتخاذ کنند.