ایرنا- قیمت نفت که در هفتههای گذشته روند رو به رشدی به خود گرفته بود، به دنبال تغییرات سیاسی از برکناری وزیر نفت عربستان گرفته تا اخراج مشاور امنیت ملی کاخ سفید و افزایش تولید اوپک، هفته گذشته را با کاهشی ۲ درصدی به پایان برد.
قیمت نفت که بعد از چند هفته درجا زدن در قیمتهایی پایینتر از ۶۰ دلار، هفته گذشته را با قیمتهای بالا آغاز کرد با اخبار سیاسی و اقتصادی که از شرق و غرب دنیا به گوش رسید دوباره با افت قیمت همراه شد.
هر چند که عوامل تضعیفکننده نتوانست قیمت نفت برنت را به زیر ۶۰ دلار بکشد اما طلای سیاه هفته گذشته را با کاهشی ۲ درصدی به آخر رساند.
بر این اساس نفت برنت که ابتدای هفته ۶۱دلار و ۵۴ سنت در هر بشکه معامله می شد در روز جمعه به ۶۰ دلار و ۲۲ سنت رسید که حکایت از افتی ۲ درصدی در قیمت دارد.
قیمت نفت شاخص آمریکا نیز از ۵۶ دلار و ۵۲ سنت ابتدای هفته با افتی ۳ درصدی به ۵۴ دلار و ۸۵ سنت کاهش پیدا کرد.
مهمترین دلیل این کاهش را میتوان شوک تغییرات در عربستان و آمریکا دانست که این هفته بر بازار نفت سایه انداخت.
ابتدای هفته به حکم پادشاه سعودی، خالد الفالح وزیر نفت عربستان از وزارت انرژی این کشور برکنار و شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان سکاندار این وزارتخانه شد. در ادامه نیز دومینوی تغییرات به آمریکا رسید تا رئیس جمهوری آمریکا، جان بولتون مشاور امنیت ملی خود را برکنار کند که به اعتقاد تحلیلگران تبعات این دو رویداد هر یک بر بازار نفت اثرگذار خواهند بود.
اگرچه وزیر نفت جدید عربستان اعلام کرده که تولید نفت کشورش را با هدف بالا بردن قیمت نفت کاهش خواهد داد اما جهان به دلیل جنگ تجاری آمریکا و چین به سوی رکود اقتصادی پیش میرود. آمریکا تولید نفت را به شدت افزایش داده و جنگ تجاری آمریکا و چین تقاضا برای نفت را در مناطق دیگر نیز مختل کرده است.
همچنین اخراج بولتون از کاخ سفید از آن جهت بازار نفت را با کاهش قیمت همراه کرده که امیدها را برای کاهش تحریمهای نفتی ایران بالا برده است. کاهش تحریمهای ایران به معنای افزایش عرضه نفت خواهد بود که میتواند در شرایطی که تقاضا با محدودیت روبروست، باعث کاهش بیشتر قیمت طلای سیاه در بازارهای جهانی شود.
از سوی دیگر، براساس تازهترین گزارش اوپک، تولید نفت اعضای اوپک روزانه ۱۳۶ هزار بشکه نسبت به ماه پیش (ژوئیه) افزایش یافته است و در این بین عربستان با افزایش روزانه ۱۱۸ هزار بشکه بیشترین افزایش تولید را در این ماه به خود اختصاص داد. تولید نفت نیجریه و عراق نیز در این ماه به ترتیب روزانه ۸۶ و ۴۳ هزار بشکه با افزایش همراه شد.
اگرچه این عوامل باعث کاهش قیمت نفت شده اما حملات پهبادی به تاسیسات نفتی عربستان این احتمال را تقویت میکند که با آغاز به کار بازار های جهانی از فردا، قیمت نفت با افزایش و حتی جهش قیمت همراه شود.
در پی حملات پهپادی به تاسیسات نفتی آرامکو، صادرات نفتی عربستان به نصف کاهش پیدا کرده اما با وجود کاهش ٥.٧ میلیون بشکهای تولید روزانه عربستان، وزیر انرژی جدید این کشور میگوید که صادرات روزانه کشورش کم نمیشود و از محل ذخایر درخواست مشتریان پاسخ داده خواهد شد. با این حال این موضوع روی میزان افزایش قیمت نفت اثر خواهد داشت.