در روزهای پایانی اردیبهشت ماه سال جاری بود که دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و پنجمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا برگزار شد. انتخابات شورای اسلامی شهر تهران با پیروزی قاطع لیست امید همراه بود به نحوی که تمام منتخبین شورای شهر تهران از لیست امید بودند و با قدرت نتیجه را از آنِ خود کردند
با پیروزی قاطع لیست امید، انتظار طرفداران این جناح بسیار بالا رفت و آنها توقع داشتند تا تمام قولها و وعدههای منتخبین و همچنین تمامی مطالبات آنها به ثمر بنشیند، اما با گذشت زمان امیدشان رنگ باخت و کم کم مایوس شدند. اتفاقات مختلفی در ناامیدی طرفداران لیست امید موثر بود که به اختصار به بعضی از آنها خواهیم پرداخت.
یکی از این موارد، ابقا و یا جابجایی بسیاری از مدیران زمان قالیباف در دوره جدید شهرداری و همچنین روی کار آمدن اشخاص بازنشسته در بدنه شهرداری با مدیریت جدید آن بود. طرفدارانی که با رای دادن به لیست امید انتظار داشتند افراد جدید با تفکرات جدید همراه با نیروی جوانی جایگزین شوند که اینطور نشد.
نجفی در احکامی، حسین نوکنده قائم مقام شهردار منطقه ۱ را به سِمَت شهردار منطقه ۴ منصوب کرد. پیمان حسینی از قائم مقامی منطقه ۱۲ به مقام شهردار همین منطقه ارتقا یافت. مرتضی رحمان زاده از قائم مقامی شهرداری منطقه ۴ به شهرداری منطقه ۱۳ رسید. از این دست جابجاییها در شهرداری تهران بسیار است که همین سبب شده تا عدهای با اشاره به این انتصابات شهرداران مناطق معتقد باشند که تغییرات مهمی در دوره جدید شهرداری رخ نخواهد داد و همان رویه پیشین ادامه پیدا خواهد کرد.
مورد دیگر، انتشار فیلمی از کتک زدن یک دستفروش توسط نیروهای معبربان در چهارراه ولیعصر (عج) بود که موجی از انتقادات را در پی داشت. برای تمام مردم و مخصوصا طرفداران لیست امید اصلا پذیرفته نیست که در دوران کسانی این اتفاقات میافتد که آنها رای داده اند. محمدجواد شیرازی رئیس سازمان بازرسی شهرداری تهران در این رابطه گفت: «هتک حرمت شهروندان توسط مامورین شهرداری از خطوط قرمز ما است و دو معبربان خاطی به خاطر ضرب و شتم با دستفروش خیابان ولیعصر (عج) تا صدور رای کمیته انضباطی از کار معلق شدند.»
مسلما مردم انتظار دارند تا به جای این که بعد از وقوع این چنین اتفاقاتی، با مسببان آن برخورد شود، از وقوع آن پیشگیری و راهکار مناسب برخورد با دستفروشان را ارائه و اجرا کنند.
یکی دیگر ار مواردی که به شدت مورد توجه و انتقاد هواداران لیست امید و اصلاح طلبان قرار گرفت، صحبتهای محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران به مناسبت سالگرد حماسه ۹ دی بود.
رئیس شورای شهر تهران در مصاحبه با خبرنگاران در تاریخ ۳ دی ۹۶، به سالگرد حماسه ۹ دیماه اشاره کرد و گفت: «راهپیمایی ۹ دیماه در سال ۸۸ با فراخوان شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در واکنش به اعتراضات بعد از انتخابات سال ۸۸ انجام شد و این موضوع مطرح شد که در آن زمان به تاسوعا و عاشورای حسینی و ساحت حضرت امام حسین (ع) توهین شد. دوستان انقلابی به میدان آمدند و پایانی بر فتنه ۸۸ بود.
مقام معظم رهبری در آن مقطع با تعریف فتنه بیان کردند عدهای میآیند در لباس دوست و کارهایی انجام میدهند که در باطن دشمن هستند و از آن سوءاستفاده میکنند ضمن اینکه برخی از دشمنان نیز با لباس دوست این کارها را انجام میدهند و ما باید مراقب باشیم. با بصیرت و راهنماییهای مقام معظم رهبری فتنه سرکوب و موقعیتسنجی مردم موجب شد اختلافات لطمهای به انقلاب نزند.
در آن زمان کشورهای فتنهگر خارجی نیز روی آن موج سوار شدند و عملاً اختلافات را بهسمتی میبردند که انقلاب زیر سؤال میرفت و مشکلاتی را پیشِروی آوردند که خوشبختانه امروز در موقعیتی هستیم که این غبارها برطرف شده و چهره خیلیها روشن شده است و در نتیجه میتوان گفت که فتنهای که ایجاد شده بود با بصیرت کامل رفع شد و ما نیز در این مسیر قرار داریم و موقعیتسنجی مردم موجب شد این اختلافات لطمهای به انقلاب نزند.»
این اظهارات محسن هاشمی درباره فتنه ۸۸، بازتاب زیادی در فضای مجازی و حقیقی در بین و مخصوصا اصلاح طلبان در پی داشت. فعالان توئیتری از زوایای مختلف به این موضوع پرداخته اند که به تعدادی از آنها میپردازیم.
یکی از کاربران با نام "کیوان حسینی" نوشته است: «ترمینولوژی سیاسی، به این شکل تغییر نمیکند. «فتنه» در ادبیات سیاسی پسا ۸۸ معنای روشنی دارد. مهمتر اینکه پدر محسن هاشمی، در دسته «فتنهگران» هدف حملات تند جناح رقیب بود. آنچه محسن هاشمی میگوید، یا در سطح شخصی «برائت از مشرکین» است، یا در سطح حزبی توبه یک جناح سیاسی.»
و یا کاربری دیگر با نام "سهند ایرانمهر" میگوید: «محسن هاشمی میخواد بگه منم مثل پدرم بلدم دو پهلو حرف بزنم یه طرف میگه ۹ دی پایان فتنه بود از اونطرف میگه خوشبختانه امروز در موقعیتی هستیم که این غبارها برطرف شده و چهره خیلیها روشن شده است.»
حسین دهباشی، سازنده مستند تبلیغانی حسن روحانی در انتخابات ۹۲ در توئیتر خود مینویسد: «واقعا آقای محسن هاشمی گفته: ۹ دی، پایان فتنه ۸۸ بود؟ دوربین مخفی است آنوقت؟ خب برادر شما نمیتوانستی همین را زودتر بگویی؟ مثلا قبل از انتخابات شوراها؟ یا حتی قبلتر وقتی پاکترین جوانان این کشور به اعتماد فرمایشات امثال خاندان شما پنجه در پنجه جوانان مومن دیگری انداختند؟»