جستجو

آرشيو

تماس با ما

درباره ما

صفحه نخست

 
تاريخ درج: شنبه، 1 شهريور 1393     
وجود امنیت در کشور ما یک نعمت است

به گزارش شهرداری نیوز،شهردار تهران در نشست «دیپلماسی شهری درخدمت منافع ملی»گفت: گاهی عملکرد دستگاه دیپلماسی را بدون توجه به حساسیت ها و پیچیدگی های کار، بسیار راحت به نقد می کشند. البته آنهایی که برای خدا مجاهدت می کنند هرگز از این نقدها خسته نمی شوند.نقد فی ذاته با نیت نقدکننده ارتباط مستقیم دارد، اما هر کسی که بخواهد نقد عملکرد دستگاه دیپلماسی را انجام دهد باید در نظر داشته باشد که حتی با یک نیت صحیح سخن گفتن بدون توجه به این پیچیدگی ها منصفانه نیست.

محمدباقر قالیباف، چهارشنبه شب طی سخنانی در نشست با سفرا و روسای نمایندگی های سیاسی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور که با عنوان «دیپلماسی شهری در خدمت منافع ملی» در تالار سعدی برج میلاد تهران برگزار شد، بیان کرد: به یکایک برادران و عزیزانی که انصافا مسئولیت بسیار سنگینی برعهده داشته و در حقیقت مجاهدت خاموشی دور از وطن دارند، خیر مقدم عرض می کنم. هر چند که ممکن است کسانی که چندان با دستگاه دیپلماسی آَشنا نیستند به گونه دیگری به کار نگاه کنند اما اگر آن ها نیز منصفانه به زحمات عزیزان نگاهی داشته باشند، شاهد هستند که زحمت سنگین دوری از وطن و مسایلی که انصافا در زندگی ها و سرنوشت ها تاثیرگذار است، وجود دارد.

 شهردار تهران ادامه داد: بسیار خوشحال هستم که امروز توفیق میزبانی عزیزانی را پیدا کرده ام که در این شرایط سخت تاریخی، مجاهدت خاموشی را انجام می دهند. البته مطمئن هستم ساعت های این فرصت برای یکایک شما ساعت های طلایی است و با توجه به فرصت کمی که در ایران دارید، حجم زیادی از کار اداری، ماموریت و دید و بازدید که از وظایف و نکات مهم فرهنگ اسلامی و ایرانی ما است، برعهده شما قرار دارد.

 قالیباف در ادامه تاکید کرد: بر اساس باور درونی من، ساحتی که شما در دستگاه دیپلماسی تلاش می کنید - هم از منظر پیچیدگی کار و هم حساسیت آن - این ماموریت را ویژه کرده است. از این جهت که متغیر های فراوان و ذی نفعان متعددی در کار شما عزیزان وجود دارد و در کنار آن مباحث ذی نفوذی است که آن هم بر این موضوع اضافه می شود. بعید می دانم که ما ماموریت و کاری داشته باشیم که ویژگی دستگاه دیپلماسی را داشته باشد. چرا که بازیگران متکثری در یک موضوع واحد وجود دارد و این معادله، یک معادله چند مجهولی است.

وی ادامه داد: دراین زمینه از یک طرف حوزه منافع ملی ما و از دیگر سو پایبندی به آرمان ها مطرح است. البته در این میان برخی معتقدند که نباید این تفکیک و جداسازی را انجام دهیم – که البته من هم خیلی با این بحث مخالف نیستم – چرا که از یک موضوع کوچک و ساده تا موضوعات بسیار مهم، اساسی و تاریخ ساز و بعضی تصمیماتی که شاید تا قرن ها در کشور اثر بگذارد، در این عرصه وجود دارد. شما عزیزان در این عرصه همه استاد هستید و از این باب می خواستم به شما خدا قوت بگویم.

 محمدباقر قالیباف یادآور شد: بعضی اوقات می بینیم عملکرد دستگاه دیپلماسی ما را بدون توجه به این حساسیت ها و پیچیدگی ها، بسیار راحت و ساده به نقد می کشند و گاهی اوقات ممکن است خستگی در تن همه شما باقی بماند؛ البته آن هایی که برای خدا مجاهدت می کنند هرگز از این نقدها خسته نمی شوند. نقد فی ذاته با نیت نقد کننده ارتباط مستقیم دارد و اینکه منتقد با چه نیتی نقد می کند، در جای خود قرار دارد، اما هر کسی که بخواهد نقد عملکرد دستگاه دیپلماسی را انجام دهد باید در نظر داشته باشد که حتی با یک نیت درست و صحیح، حرف زدن و سخن گفتن بدون توجه به این پیچیدگی ها و حساسیت ها منصفانه نیست.

 شهردار تهران در ادامه اظهار کرد: واقعیت آن است، آن چیزی که بزرگ ترین نعمت به شمار می رود و در کشور خود کمتر به آن توجه داریم، نعمت امنیت در ابعاد مختلف آن است. ما در فرهنگ اسلامی اینگونه یاد گرفته ایم که مهم ترین شکر هر نعمت الهی، حفظ آن نعمت است و طبیعتا وظیفه ما نیز این است که امروز این نعمت امنیت پایدار که در جامعه وجود دارد را حفظ کنیم. در این مسیر باید تلاش کنیم و بدانیم که بخشی در عرصه داخلی قرار دارد، اما بخش قابل توجهی از آن در عرصه خارجی است. بنده بر این باور هستم که تفکیک کردن و جدا دیدن این دو از یکدیگر معنی درستی ندارد و رویکرد درستی نیست.

 وی افزود: امروز وقتی می خواهیم در حوزه قدرت و در عرصه بین المللی صحبت کنیم، باید بدانیم که عرصه های بین المللی در همین کف خیابان و کوچه های شهرهای ما وجود دارد چرا که هم تاثیرگذار هستند و هم تاثیرپذیر؛ این عرصه ها دیگر ماهیتا با سه دهه قبل متفاوت شده است.

 شهردار تهران همچنین عنوان داشت: آن چیزی که مهم است، آن است که این امنیت چگونه امنیتی باشد که درونی شده باشد و پایداری و پایایی و پویایی لازم را داشته باشد. در این زمینه گاهی اوقات صرفا متمرکز به عرصه سیاسی می شویم و یا در عرصه دفاعی و امنیتی صرف به آن نگاه می کنیم، در عین اینکه یک امنیت پایدار، سه عرصه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را دارد.

 وی افزود: نکته ای که عزیزان در دستگاه دیپلماسی مرتب درگیر این موضوع هستند، آن است که وقتی به دوران بعد از پایان جنگ سرد تا اتفاقاتی که امروز می افتد و به دوران پس از دوقطبی نگاه می کنیم، شاهد هستیم قدرت های اقتصادی، نظامی و فرهنگی صرف هیچ کدام نتوانسته اند نقش جدی و اساسی در تغییرات جهانی و منطقه ای بگذارند، بلکه آن هایی توانستند منافع خود را حفظ کنند و در همه مراحل اثرگذار شوند که همه این موارد را با یکدیگر و به صورت چند جانبه اجرا کرده اند.

محمدباقر قالیباف ادامه داد: شاید اگر امروز آمریکایی ها با یک قدرتی در دنیا عمل می کنند، برای همین چند جانبه گرایی در نوع رویکرد مدیریتی آنها است. البته ممکن است آن ها در هژمونی خود یکجانبه نگر باشند و تنها منافع خود را ببیند – که حتما اینگونه است - و ممکن است برای اولویت داخل خودشان، به افکار عمومی نشان دهند که یک خواست جهانی را دنبال می کنند – این نگاه در جای خودش کاملا درست است – اما واقعیت این است که آنها در عرصه ای که وارد می شوند، به صورت همه جانبه عمل می کنند. بدین معنی که در هر کدام از موارد اگر لازم شد عملیات نظامی انجام دهند، کار تروریستی کنند، حرکت اقتصادی انجام دهند و از اهرم های فرهنگی استفاده کنند، این کارها را انجام می دهند و به صورت همه جانبه نگر و از عرصه های مختلف به آن توجه می کنند.

 شهردار تهران تصریح کرد: به دلیل آنکه نوع عملکردها در دنیا و تاثیرات آن متفاوت شده است، با همه وجودم معتقدم که انصافا امروز نظام جمهوری اسلامی در طراز قدرت های تاثیرگذار دنیا قرار دارد. ممکن است از یک منظر بگوییم سهم اقتصاد ما و قدرت نظامی ما در دنیا چقدر است، اما باید توجه داشته باشیم این نگاه یکطرفه درست نیست و اینگونه قیاس کردن، قیاس مع الفارق است. به برکت انقلاب اسلامی، نظام اسلامی، خون شهدا و آرمان های امام (ره) عرصه هایی برای ما پیدا شده است که اگر با همین نگاه همه جانبه در عرصه های مختلف حاضر شده و به درستی به آن ها توجه کنیم، می توانیم عرض اندام جدی در مقابل قدرت ها انجام دهیم. البته که این میدان، میدان بسیار سختی است و به همین جهت است که می گوییم اینکه عزیزان این رسالت را به دوش دارند واقعا یک مجاهدت خاموش به تمام معنی است. در این میان به نظر می رسد برای حفظ، پایایی و پویایی این امنیت و اثرگذاری در منطقه، جهان اسلام و در عرصه بین المللی ضرورت دارد به این مسئله در ابعاد خودش به تمام معنی توجه کنیم.

 وی گفت: خداوند کسانی که گاهی اوقات موضوع مهم امنیت ملی، منافع ملی و آرمان ها را در حد یک موضوع داخلی، فردی و جناحی تقلیل می دهند را هدایت کند چرا که این اقدام از گناه های نابخشودنی است.

 شهردار تهران در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: خوشبختانه در داخل کشور یک ارتباط خوبی میان تهران و کلانشهرها و شهرهای بزرگ برقرار است و من صادقانه عرض می کنم هر توانی در این مجموعه وجود دارد را در طبق اخلاص و در خدمت شما عزیزان می گذاریم. البته نمی گویم که توان ما توان خیلی خوبی است، اما مخصوصا در سال هایی که گذشت در این بخش خیلی با دستگاه دیپلماسی بیگانه نیستیم و می دانیم که بعضی اوقات موضوعاتی که از دید ما در داخل شهر تهران کوچک است، می تواند یک کار بزرگی در حوزه ماموریت دوستان انجام دهد. دراین زمینه ما خارج از همه تشریفات اداری در خدمت شما هستیم، چرا که این عرصه را یک عرصه مجاهدت می دانیم.

 وی گفت: ما در درون شهرداری تهران اگر بخواهیم از انقلاب خود - چه در داخل و برای مردم خودمان و چه در خارج - دفاع کنیم، با شعار نمی توانیم این کار انجام دهیم بلکه باید با کار دفاع کرد.

قالیباف همچنین عنوان کرد: پس از حوادثی که در مصر اتفاق افتاد، دولت مصر عوض شد و دولت جدید بر سر کار آمد گروه 50 نفری که از قشرهای مختلف مردم مصر به ایران آمده بودند را در برج میلاد دیدم و با آن ها صحبت کردم. پس از آنکه آن ها به کشور خود برگشتند اخبار آن ها را رصد می کردم تا بازخورد ها را ببینم - البته در این میان دوستان نظری فکر نکنند که می خواهم کار نظری و فکری را تقلیل دهم - اما این گروه در جلسه فکری، اندیشه ای، حرف گوش کردن و مباحثه کردن نشستند و وقتی به کشور خود بازگشتند، در عکس العمل هایشان هیچ کدام از آن جلسات نظری سخن نگفتند. بلکه هر چیزی که آن ها را متحول و متحیر کرده بود، آن چیزی بود که عملا دیدند. هنگامی که آن ها به بازدید پارس جنوبی رفتند و شهر تهران را مشاهده کردند، عظمت انقلاب اسلامی را دیدند و این را بارها و بارها تکرار کردند. این نشان می دهد که دفاع از انقلاب اسلامی چندان با سخنرانی صورت نمی پذیرد و نمی توان گفتاردرمانی کرد بلکه در فرهنگ قرآنی نیز خداوند می فرماید من به حرف خوب پاداش نمی دهم بلکه به عمل خوب پاداش می دهم.

 وی گفت: وقتی که «فرید زکریا» به تهران آمد و بازگشت، آن یادداشت تعریفی را در وبلاگش گذاشت و وقتی «جک استرا» آمد و رفت، آن حرف را بیان کرد؛ این مهم است. در آخرین ملاقاتم وزیر خارجه سنگاپور را دیدم که برای اولین بار بود به تهران سفر می کرد. در نیم ساعتی که با هم صحبت کردیم، ایشان به من گفت وقتی وارد شهر تهران شدم، همه معادلات ذهنی من عوض شد.این حرف من نیست بلکه چه در زمان وزارت خارجه آقای متکی و در چه در زمان آقای صالحی این موضوع مطرح می شد. البته ما ملاقات های متعددی با آقای ظریف داشته ایم اما هنوز بر سر این موضوع با ایشان صحبت نکرده ایم. یک روز آقای متکی همینطوری گفت که من شما را ببینم و می خواهم خدا قوت بگویم. ایشان گفت هر میهمان خارجی که وارد این شهر می شود - چه کسی که چندمین بار است به تهران می آید و چه کسی که اولین سفر او به تهران است – هر چند که جلسه ما 30 دقیقه باشد اما پنج – شش دقیقه اول جلسه بحث تهران است و من آمده ام که خدا قوت بگویم. همچنین آقای صالحی یک روز سر زده آمد و گفت که من در مسیر خانه و مسیر رفت و آمدم این را می بینیم و میهمانان خارجی که می آیند و می روند نیز این موضوع را می گویند و فقط برای تشکر آمده ام.

وی گفت: ما آماده هستیم هر کاری که می شود را انجام دهیم تا اقدامی انجام بگیرد و موضوعات روی کاغذ نماند، خواه این موضوع یک کار فرهنگی، برقراری یک ارتباط، دعوت برای سفر، بسته فرهنگی، برگزاری یک مراسم و نمایشگاه و دعوت کردن با همه مشکلات و محذوراتی باشد که در دستگاه دیپلماسی وجود دارد.

 شهردار تهران تاکید کرد: حتما بحث دیپلماسی شهری و برقراری این ارتباط می تواند تاثیر گذار باشد. هر چند شهرداری ها در ساختار اداری و اجرایی خود ساختار درستی ندارند، این در حالی است که در خارج از کشور و مخصوصا در پایتخت ها، شهرداری ها به تمام معنی یک دولت محلی در ابعاد مختلف آن هستند . ما نمی خواهیم بگوییم که با این قدرت عمل می کنیم اما تهران با سایر کلانشهرها به این ظرفیت رسیده که بتوانند این اثر گذاری ها را داشته باشند.

قالیباف در ادامه با اشاره به برخی رقابت های سیاسی در داخل کشور، گفت: فکر نکنید که ما در شهرداری تهران نسبت به دولت موضع داریم. در آخرین جلسه ای با دکتر روحانی به مناسبت آغاز کار دولت داشتیم، با ایشان مفصل صحبت کردیم و من گفتم نباید کاری کنیم که خدایی ناکرده چرخ دولت به گل بنشیند چرا که در این صورت چرخ مردم، نظام و انقلاب به گل نشسته است. ما بچه جنگ و جبهه هستیم و می خواهیم انقلاب در مسیر آرمان های امام راحل و شهدا با تمام قوت پیش رود. این در حالی است که گاهی اوقات مشاهده می کنیم بعضی حرف ها زده می شود.

وی گفت: ما نزدیک ترین و بهترین ارتباطات را با همه وزارتخانه ها داریم و یک مورد وجود ندارد که با وزارتخانه ای چالش داشته باشیم. بعضی کارهایی که در 10 جلسه و با روال اداری حل نمی شود، با یک تلفن و موضوعات طرفینی برطرف می شود. شما نیز موضوعات را خیلی روان و راحت بدانید و سخت نگیرید چرا که می شود کاری انجام داد تا بتوانیم راحت در خدمت شما باشیم.

 شهردار تهران در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: ما این اطمینان را می دهیم که در این دوره مدیریت شهری و در سه سال آینده متمرکز به چالش های مورد اشاره دوستان در زمینه نگهداشت شهر، ترافیک و ... هستیم. به عنوان مثال موضوع رانندگی در تهران یکی از اشکالات بزرگ ما است که باید این موضوع را به کمک مردم عزیز حل و فصل کنیم. چرا که هم اکنون مردم ما نشان داده اند که وقتی ما زیر ساخت ها را در پل صدر و تونل نیایش درست کردیم، آن ها نیز قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت می کنند. این در حالی است که این مردم باید در همه شهر قوانین را رعایت کنند. در این میان اگر اشکالی وجود دارد، اشکال در ما است و در مردم نیست.

 وی همچنین آلودگی هوا را از موضوعات جدی شهر تهران دانست و گفت: می خواستم اطمینان دهم که این دو مشکل و چالش مهم در دستور کار ما قرار دارد و این روزها به شدت بر روی این موضوعات متمرکز شده ایم. علاوه بر این بحث مربوط به نما و معماری مخصوصا در حوزه تاریخی شهر در مناطق 11 و 12 وجود دارد، چرا که این حوزه جایی است که دولت ما مستقر است و هر فردی چه از میهمانان داخلی و چه خارجی به شهر تهران می آید، به این منطقه رفت و آمد دارد. علاوه بر این گردشگری ما در این حوزه قرار دارد و شما در آینده ای نه چندان دور، منطقه 12 را کاملا متحول شده خواهید دید.

 

 محمدباقر قالیباف در ادامه توجه به موضوعات فرهنگی، هنری و تربیتی را بخش دیگری از اقدامات اساسی شهرداری تهران در این دوره مدیریت شهری عنوان و بیان کرد: وقتی که در حوزه کالبدی احساس می کنیم شهر تغییر کرده است، در حوزه فرهنگی نیز باید اقدامی صورت گیرد تا هر کس وارد شهر شد، حس کند که این شهر از جهت رفتار، ارتباط، آرامش، روان بودن، عصبی نبودن و ... آرام است و حالت عصبانیت و پرخاشگری در آن وجود ندارد. این چیزی است که وقتی ما در این شهر زندگی می کنیم، چندان متوجه آن نیستیم اما وقتی افرادی از بیرون وارد شهر می شوند آن را احساس می کنند. بنابر این لازم است تا به این موارد توجه شود چرا که این چالش ها مهم ترین چالش هایی است که در دستور کار ما قرار دارد.

 شهردار تهران همچنین خاطر نشان کرد: هم اکنون کارهای مینیاتوری و ظریف کاری در دستور کار ما قرار دارد. البته با همان شدت سابق در کار عمرانی متمرکز هستیم و فعالیت های عمرانی را با شدت بیشتری دنبال می کنیم، اما علت اینکه فعالیت های عمرانی کمتر دیده می شود آن است که ما در مترو متمرکز هستیم. به نحوی که می توان گفت کاری که امروز در مترو تهران انجام می شود، حتی در کشورهای رتبه اول دنیا هم صورت نمی گیرد. چرا که امروز اقدامی صورت می گیرد تا بتوانیم سالانه 30 تا 35 کیلومتر مترو را احداث کرده و زیر بار مسافرگیری بیاوریم. این در حالی است که اگر ترکیه و شهر استانبول را مشاهده کنید، درخواهید یافت که آن ها با این همه امکانات، با چه شرایطی حرکت می کنند اما ما با وجود مشکلات اقتصادی، اعتبارات، پول و ... به این ظرفیت رسیده ایم و این کار راحتی نیست.

 وی ادامه داد: وقتی میهمان خارجی ای به تهران می آید و به او می گوییم که در این شهر به صورت متوسط سالانه 370 – 380 میلیمتر باران می بارد، اما مشاهده می کند در شهر درخت وجود دارد، متحیر می شود و می گوید که تهران به یک باغ - شهر تبدیل شده است. البته کاری نداریم که بعضی ها کم لطفی می کنند و حرف های دیگری می زنند که قالیباف در تهران درخت قطع می کند و گل می کارد! البته این بحث هم وجود دارد که همان میهمانان خارجی خیلی ظریف می گویند: «ای کاش برای ترافیک این شهر نیز کاری می کردید»!

دکتر قالیباف درادامه افزود: امسال دوستان ما در شورای شهر تهران برای اقدامات صورت گرفته در ایام عید نوروز بسیار تشکر کردند و گفتند شهرداری تهران در حوزه خدمات شهری خیلی کار کرد، به نحوی که اعضای شورای شهر با همه سلیقه ها از این بابت تشکر کردند، اما هنگامی که جلسه تمام شد من به آن ها گفتم از قضا در عید امسال خیلی تلاش نکردیم چرا که ما در بقیه سال خیلی بیشتر از این 20 روز تعطیلات عید تلاش می کنیم. شما دقت کنید چرا وقتی ما در طول ایام سال تلاش می کنیم این زیبایی ها به گونه ای که در ایام عید دیده می شود، به چشم نمی آید؟ این امر به خاطر آن است که ترافیک و آلودگی به عنوان دو چالش بزرگ در ایام عید وجود ندارد. وقتی این دو چالش از شهر برداشته می شود، شهر می درخشد به نحوی که همه می گویند در ایام عید در تهران بمانیم و از شهر لذت ببریم. این در حالی است که در بقیه روزهای سال ترافیک و آلودگی هوا باعث می شود تا زیبایی ها دیده نشود.

 شهردار تهران در پایان تاکید کرد: اگر بخواهیم آلودگی را حل کنیم، ناگزیر هستیم تا بحث مربوط به ترافیک را نیز در دستور کار خود قرار دهیم. در این زمینه امیدواریم شما نیز به ما کمک کرده و تجربیات تان را به ما منتقل کنید.

 




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات: