به گزارش گروه پارلمان شهری تهرانی نیوز، رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران بر لزوم برخورد قوه قضاییه در مورد ترک فعلهای صورت گرفته در اجرای قانون هوای پاک تاکید کرد.
سوده نجفی در کنفرانس ملی محیط زیست شهری با بیان اینکه محیط زیست یکی از حوزههایی است که در سال های اخیر متاسفانه بیشترین آسیب را در کشور دیده و میبیند اظهارکرد: بخش قابل توجه و عمده این آسیبها به انسان و فعالیتهای انسانی همچون استفاده بیش از حد از منابعی مانند هوا، آب و خاک، تخریب اکوسیستمها، نابودی زیستگاه، انقراض حیات وحش و نظایر این موارد است که تاثیر مستقیمی بر محیط زیست دارد. همان طور که انسان بر محیط زیست تاثیر می گذارد، محیط زیست نیز بر انسان تاثیر گذار است و از طریق چرخه طبیعی کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. وقتی جنگلها و مراتع تخریب میشوند، بهرهبرداری بیرویه از معادن و منابع طبیعی صورت می گیرد؛ ما شاهد کاهش روزافزون منابع طبیعی و گرمای جهانی، خشکسالی، تغییرات اقلیمی، تخریب لایه اوزن، آلودگی خاک، آب و هوا، آلودگی صوتی و نوری هستیم.
وی ادامه داد: موضوع تغییرات اقلیمی امروز به یکی از مهمترین مسئله همه کشورهای جهان تبدیل شده است و این تغییرات که بر محیط زیست تاثیر میگذارد تهدید جدی برای کشورها است که ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و این تغییرات در کشور ما نیز مشاهده میشود. اقلیم ایران بیشتر خشک و نیمه خشک است که به دلیل ویژگی های جغرافیایی، اقتصادی و اقلیمی از آسیبپذیرترین کشورها در برابر تغییرات اقلیمی است.
رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به تاثیر تغییرات اقلیمی بر سلامت افزود: تغییرات اقلیمی در ابعاد مختلف بر جامعه تاثیرگذار است که بیشترین تاثیر و آسیب آن میتواند بر روی سلامت افراد جامعه باشد. به عنوان مثال منطقه وسیعی از کشور مستعد سیل است؛ اما تغییر الگوی بارندگی منجر به خشکسالی و آتش سوزی جنگلها در جای دیگر کشور شده و از سوی دیگر توفانهای شن و گرد و غبار آسیب جدی به دلیل کاهش کیفیت هوا بر سلامت شهروندان و کیفیت زندگی دارد.
وی ادامه داد: تغییرات اقلیمی تأثیر مستقیمی بر امنیت غذایی دارد و این تغییرات باعث کاهش امنیت غذایی میشود. افزایش دما میتواند منجر به افزایش بیماریهای ناشی از فاسد شدن مواد غذایی شود. از سوی دیگر تغییرات اقلیمی سبب کاهش دسترسی به آب می شود که بر اساس گزارشی که بنده دریافت کردم، حدود ۷۰ درصد از آب شهر تهران از چاه تامین میشود که این موضوع در سالهای آتی می تواند سبب بروز فرونشست در شهرهای پایین دست شود. نباید تغیرات اقلیمی و تاثیر و پیامد های آن را بر محیط زیست و انسان نادیده گرفت. باید این پیامده ها به درستی به مردم تبیین شود.
سوده نجفی به راهکارهای مبارزه با تغییرات اقلیمی پرداخت و گفت: کاهش گازهای گلخانهای یکی از راههای مبارزه با تغییرات اقلیم است که این موضوع در کاهش آلودگی هوا و گرما تاثیر زیادی دارد و باید در این خصوص با استفاده از مواد قانونی مختلفی شامل اصل ۴۵ و ۵۰ قانون اساسی، سند چشم انداز در افق ۱۴۰۴، سیاستهای کلی محیط زیست ابلاغ شده توسط رهبری، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی برنامه پنجم توسعه، قانون هوای پاک ۹۶، قانون هدفمندی یارانهها اقدام کرد که متأسفانه این قوانین امروز به درستی اجرا نمیشود.
عضو شورای اسلامی شهر تهران به آلودگی هوای شهر تهران اشاره کرد و گفت: همان طور که همه می دانند، یکی از اساسیترین مشکلات شهر تهران که در فصل زمستان به دلیل پدیده وارونگی دما بیشتر قابل مشاهده است موضوع آلودگی هوا است. البته اینگونه نیست که در فصل تابستان آلودگی هوا وجود ندارد. آلودگی هوا در فصل تابستان نیز وجود دارد اما به دلیل گرمای هوا آنگونه که در فصل زمستان قابل مشاهده است، نیست و اتفاقا به دلیل گرمای هوا و تابش نور خورشید آلایندهای به نام ازن تولید می شود که بر سلامت انسان تاثیر گذار می باشد.
وی ادامه داد: مسئله آلودگی هوای شهر تهران قصه پر غصهای است و بر اساس گزارشات ارائه شده از سوی نهادهای مرتبط سالانه هزاران نفر جان خود را به دلیل آلودگی هوا از دست می دهند و میلیاردها تومان خسارت وارد می شود اما چون تاثیر آلودگی هوا بر سلامت انسانها و اقتصاد تدریجی است کمتر به آن توجه می شود. امروز دیگر در خصوص آلودگی هوا ما با نبود قانون مواجه نیستم و مجلس شورای اسلامی قانون هوای پاک را در این زمینه تصویب کرده اما متاسفانه اجرا نمی شود و نهادها و دستگاه ها به وظایف خود در این خصوص عمل نمی کنند. بنده به عنوان عضو شورای اسلامی شهر تهران بارها اجرای قانون هوای پاک را از دستگاههای مختلف درخواست کردم و از قوه قضاییه انتظار می رود با ترک فعل های صورت گرفته در زمینه اجرای این قانون برخورد قاطع داشته باشد.
عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران خاطر نشان کرد: مدیریت شهری توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی را مدنظر داشته و دارد و تلاش کرده تا ضمن کاهش ترافیک موجود در شهر تهران بتواند از این طریق به کاهش آلودگی نیز کمک کند. بودجه مناسب و خوبی نیز در شورای اسلامی شهر تهران به همین منظور تصویب شد اما متاسفانه تاکنون شاهد اقدام خاصی در این زمینه از سوی شهرداری نیستم که البته بخشی از این مسئله مربوط به توان پایین شرکت های اتوبوس سازی داخل کشور برای تولید اتوبوس می باشد. که این روند به کندی صورت می گیرد.
نجفی با تاکید بر این که بخش عمدهای از مشکلات زیست محیطی به انسانها بر میگردد یادآورد شد: بر اساس گزارش پلیس راهور امروز در شهر تهران شاهد تردد بیش از ۴ میلیون موتور سیکلت هستیم که متاسفانه تنها حدود ۵۰۰ موتورسیکلت دارای معاینه فنی است. در خصوص خودروهای نیز همین گونه است در حالی که حدود ۳۸ درصد از علت آلودگی هوا خودروهای فرسوده است که باید دولت در این زمینه اقدامات جدی داشته باشد. شهروندان هم باید در این زمینه همکاری داشته باشند. این آمارها قابل تامل است که در شهر تهران وجود دارد و باید نسبت به این موارد دغدغه وجود داشته باشد و نخبگان، دانشگاهیان باید کمک کنند تا این دغدغه مندی در بین شهروندان صورت گیرد.
وی گفت: استفاده و به کارگیری تکنولوژیها و نوآوریها مثلا در حوزه هوش مصنوعی برای حل و مدیریت چالشهای محیط زیستی یکی از راههای حفظ محیط زیست است و در واقع ما ناگزیر به حرکت به سمت شهر پایدار هوشمند هستیم. مقام معظم رهبری از سالها قبل و پیش از سایر مسئولان در خصوص هوش مصنوعی دغدغه مند بودند و تاکید داشتند انشاالله روزی برسد که ما رتبه اول تا پنجم را در زمینه هوش مصنوعی داشته باشیم. استفاده از نسل جدیدی از فناورها مانند اینترنت اشیا، محاسبات ابری، ترکیب دادههای بزرگ و اطلاعات جغرافیایی قطعا در تسریع برنامهریزیها، مدیریت پسماند، مدیریت حمل و نقل، مدیریت شهرسازی ... و همچنین ارائه خدمات به شهرها با هدف بهبود کیفیت زندگی تاثیر گذار می باشد. استفاده از انرژی های نو و انرژی های تجدید پذیر که یکی از مسائل مهم در محیط زیست است را نباید نادیده گرفت و باید از این انرژی ها با وجود ناترازی های موجود در کشور بهرمند بود.
بنا براعلام دفتر این عضو شورای اسلامی شهر تهران، وی با ابراز خرسندی از راه اندازی رشته محیط زیست شهری افزود: خوشبختانه رشته محیط زیست شهری در دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران راه اندازی شده و این یک فرصت بسیار مناسبی هم برای دانشگاه و هم برای شهرداری است که دست اندرکاران علم و عمل در حوزه شهر به طور مشترک بر روی مسائل و چالش های موجود و واقعی محیط زیست شهری کار کنند. و در این راستا مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران نقش بسیار موثری در بهره مندی شهرداری از این فرصت دارد.
نجفی در پایان با اشاره به دیپلماسی محیط زیست گفت: محیط زیست امروز برای همه دنیا مهم است و اینگونه نیست که مسائل محیط زیستی یک کشور به کشور دیگر ارتباط نداشته باشد. امروزه ما شاهد این هستیم که سازمانهای بین المللی محیط زیست در خصوص مشکلات محیط زیستی همچون خشک شدن دریاچه ارومیه، گازهای تولید شده در آرادکوه واکنش نشان می دهند که این نشان دهنده دیپلماسی محیط زیست است و انشاالله با همکاری و مسئولیت پذیری شهروندان نسبت به محیط زیست و تلاشهای شما اساتید و دانشگاهیان ما شاهد کمتر شدن مشکلات محیطی زیستی در شهر و کشورمان و حرکت به سمت دیپلماسی محیط زیست که امروزه حرف اول را در دنیا میزند باشیم.