جام جم: شاید در طول سال سروکارتان زیاد با ظروف یکبار مصرف نیفتاده باشد، اما بدون تردید در ماه رمضان و محرم که اکنون درروزهای آغازین آن به سر میبریم، یکباره این نوع ظروف جایگاه ویژهای در زندگی ما به خود اختصاص میدهند به صورتی که کمتر کسی است برای خرید حداقل چند ده عدد از این لوازم به مغازهها و فروشگاههای مخصوص سر نزده باشد.
اما آیا فکر کرده اید کدام نوع از ظروف یکبار مصرف در این ماه برای شما بهترین و مناسب ترین است یا این که فقط به قیمت آنها توجه دارید؟ جام جم این هفته سری به بازار فروش ظروف یکبار مصرف زده تا از چند و چون آنها برایتان بگوید. این بازارها عبارتند از: جنوب تهران در منطقه راه آهن (خیابان بهداری)، جنوب غربی (خیابان مولوی)، منطقه غرب (سازمان آب، آریاشهر) و خیابان آذربایجان. فروشندگان دراین مراکز مجوز از اتحادیه دارند و به توزیع ظروف به صورت قانونی و با قیمتی مناسب می پردازند؛ هرچند نباید فراموش کنیم یکی از مراکز اصلی تولید این گونه ظروف در خیابان اتحاد (ابتدای جاده دماوند) است.
پلاستیک، فوم، کاغذی یا فلزی
اکنون با توجه به رشد فناوری، معنی ظروف یکبار مصرف صرفا ظروفی ساخته شده از مواد پلاستیکی نیست، چون اکنون کاغذ و برخی فلزات مثل آلومینیوم نیز کاربردی شده و تنوع گسترده ای برای متقاضیان به ارمغان آورده اند.
در این میان ظروفی هم با استفاده از پلیمرهای مخصوص (فوم) تهیه می شوند که اکنون تنوع گسترده ای در بازار دارند و درواقع بیشترین تقاضا برای آنهاست،چون نه تنها به عقیده برخی کارشناسان مشکلات کمتری برای سلامت و محیط زیست ایجاد می کنند بلکه قابلیت حفظ برودت یا حرارت غذا را نیز دارند. اما کاغذ هنوز جایگاه مناسبی در این صنف به خود به جز لیوان، بشقاب، کاسه و در برخی موارد سفره های آماده ندیده است. آخرین گزینه ای که مقابل شما قرار دارد مربوط به ظروف آلومینیومی است؛ ولی با توجه به خاصیت این نوع ظروف، تنوع کمی را در آنها شاهد هستیم که بیشتر به صورت ظروف کلی (پلو) تهیه شده اند. این در حالی است که اگرچه این ظروف از نظر بهداشتی بهترین گزینه برای بسته بندی و حمل غذا چه گرم و چه سرد هستند، اما قیمت شان گزینه ای است که باعث کاهش تقاضا در این زمینه شده و در این ایام زیاد خواستاری ندارند. براساس تجربه و البته اطلاعات موجود در بازار، این ظروف بیشتر از سوی کترینگ های غذا (آشپزخانه های صنعتی تهیه غذا) مورد استفاده قرار می گیرند.
علائم اختصاری را بشناسید
درهمین حال بدون تردید تعداد انگشت شماری از خریداران نسبت به علائم و اطلاعات حک شده در کف یا بدنه این گونه ظروف یکبار مصرف حساسیت به خرج می دهند یا اصلا از چند وچون آن آگاهی دارند؛ درحالی که هریک از این علائم، تعیین کننده نوع کاربرد و میزان توجه تولید کننده به سلامت شماست.پس به معنی این حروف توجه کنید.
PP: بیشترین علامتی که در ظروف یکبارمصرف پلاستیکی به چشم می خورد با حروف اختصاری PP نشان داده شده مربوط به ظروف پلی پروپیلن است. این علامت بیانگر آن است که ظرف تولید شده برای جابه جایی فرآورده های غذایی داغ از قبیل آش و حلیم با دمای بالاتر از 70 درجه سانتی گراد استفاده می شود.
PE: علامت بعدی که روی برخی از این ظروف خودنمایی می کند PE است. این علامت معمولا روی ظروف یکبار مصرف سفیدرنگ پلاستیکی دیده می شود که دارای شرایطی همانند علامت قبل یعنی PP هستند و حکایت از آن دارد که می توان از آنها برای محصولات غذایی با حرارت معمول طبخ استفاده کرد.
PS: این علامت که معرف ظروف یکبار مصرف ساخته شده از پلی استایرن است به شما هشدار می دهد این ظرف صرفا برای خوراکی های با دمای کمتر از 70 درجه قابل استفاده است و نباید در دمای بالاتر مورد استفاده قرار گیرد؛ بنابراین نمی توان این ظروف را برای نوشیدنی های داغ مانند چای، شیر و قهوه، فرآورده های غذایی با دمای بالا و خوراکی چرب مانند کره و مارگارین (با هر دمایی) استفاده کرد.
EPS: این حروف اختصاری بیانگر ظروف یکبار مصرف فومی هستند، اما نکته مهم در این میان دوباره مربوط به درجه حرارت خوراکی هاست. این ظروف نباید هنگام پرشدن درجه حرارت بالاتر از 70 درجه را تجربه کنند.
رنگ رخساره بیانگر سر درون ؟!
در همین حال اگر هنگام خرید ظروف یکبار مصرف متوجه شدید خبری از حروف اختصاری و اطلاعات مواد اولیه این ظروف نیست و نمی توانید گزینه مناسب را انتخاب کنید زیاد نگران نباشید چون در بسیاری از موارد هنگام انتخاب ظروف یکبار مصرف پلاستیکی رنگ آنها بیانگر نوع کاربردشان خواهد بود. اما اگر از نکته سنجی و سختگیری های معمول در این زمینه بگذریم، ظروف یکبار مصرف پلاستیکی که رنگی شفاف دارند صرفا برای غذاهای سرد و دمای کمتر از 70 درجه مناسب هستند و نمی توان از آنها برای غذاهای داغ استفاده کرد؛ چون برای تولید این ظروف باید از ماده ای به نام لایزر استفاده شود که در مقابل حرارت ناپایدار است و به سادگی در خوراکی یا غذای شما حل خواهد شد. این در حالی است که ظروف سفیدرنگ (مات و بدون رنگ) برای غذاهای گرم مناسب تر است، ولی فراموش نکنید این ظروف هم برای غذاهایی مانند آش، حلیم یا نوشیدنی های داغ توصیه نشده است و درباره استفاده از آنها باید احتیاط کرد. هرچند متاسفانه مدتی است استفاده از ظروف یکبار مصرف رنگی میان افراد صرفا برای زیبایی گسترش یافته است، اما به عقیده بسیاری از کارشناسان این نوع ظروف از بدترین نوع بخصوص برای خوراکی های گرم مثل آش و حلیم یا چای داغ هستند.