فرارو- یاشار بوم راشین؛ شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که از میان آبهای مختلف، کدام آب بهتر است و بیشتر میتواند نیازهایتان را برآورده نماید! متن زیر که ترجمه یک متن انگلیسی است و به مقایسه آبهای مختلف در کشور انگلستان میپردازد شاید بتواند به عنوان الگویی برای سامان دهی به گروه بندی آبهای مختلف تولیدی و توزیعی در کشور که بعضیهایشان به راحتی در دسترسند و برخی دیگرشان را میباید از بازار ابتیاع نمود، مورد استفاده قرار گیرد:
امروزه مشتریها سرگردان این هستند که از میان آبهای مختلف در دسترس، بهتر است کدامینشان را برای نوشیدن برگزینند. این در حالی است که نه تنها تفاوت عمدهای بین «آب شیر» و «آب صاف شده» وجود دارد، بین «آب معدنی طبیعی»، «آب چشمه» و «آب بطری شده» هم اختلافاتی وجود دارد.
آب شیر
این آب عموماً قابل آشامیدن است اما در عین حال ممکن است برای کاهش موجودات انگلی به خوبی صاف شده و توسط مواد شیمیایی مورد تصفیه قرار گیرد. آب شیر ممکن است حاوی کلر زیادی باشد که به آن کمک میکند در طی ذخیره و انتقال از طریق شاه لولهها، مخازن و لولههای فرعی سلامت میکروبیولوژیکی خود را حفظ نماید.
آب صاف شده
امروزه سیستمهای زیادی هستند که عملیات صاف سازی و پر کردن بطریها را انجام میدهند. در واقع آب صاف شده همان آب شیر است که کلر اضافیش برای بهبود طعم گرفته شده است. بسیاری از صافیها قادر به زدودن آلایندههای انگلی همانند کریپتوسپوریدیوم و ژیاردیا که در خطوط اصلی آبرسانی انگلستان یافت میشوند، نیستند.
آب بطری شده، رومیزی، خالص و یا همان آب آشامیدنی
این آب از منابع مختلفی گرفته میشود. البته برخی از آبهای بطری شده که در بازار خرید و فروش میشوند همان آب شیر هستند که مورد فرآیند مجدد واقع گشتهاند. آبهایی که با برچسب «خالص شده» و یا «بخار تقطیر شده» برچسب زده میشوند، در حقیقت همان آب شیر هستند که مورد فرآیندهای بیشتری همچون اسمز معکوس قرار گرفتهاند و بنابراین دارای شرایط فروش و برچسب زنی بصورت «آب آشامیدنی بطری شده» گشتهاند.
آب چشمه
همانند «آب معدنی» آبی که تحت نام «آب چشمه» برچسب میخورد باید دارای منبعی باشد که به گونهای رسمی شناخته شده است. هرچند «آب چشمه» همانند «آب معدنی» مجبور نیست که تن به بررسیها و شناختهای ۲ ساله و فرآیندهای معتبر بدهد و تا همین اواخر حتی الزامی در اینکه حتما باید در محل تولید یا استحصال، پر شود هم نداشت!
آب معدنی
«آب معدنی طبیعی» باید از منبعی اختصاصی که به گونهای رسمی شناخته شده است تأمین گردیده و باید در همان محل پر شود. قبل از آنکه آبی بتواند تحت عنوان «آب معدنی طبیعی» شناخته شود باید توسط منابع معتبر و مجاز و از طریق انجام آزمایشات مکرر و مقرر ۲ ساله تایید صلاحیت گردد؛ به گونهای که ضمن صحه گذاری بر حفاظت آن در برابر انواع و اقسام آلودگیها، بر اینکه ترکیب، درجه حرارت و دیگر مشخصههای اساسی آن بدون تغییر باقی میمانند، مهر تایید زده شود. آنگاه آب در معرض آزمایشهای قانونی و «به روز» قرار میگیرد و مادامی که از منبع استخراج میگردد، مورد حفاظت مستمر قرار میگیرد.
جدول مقایسه
«آب معدنی طبیعی»، «آب چشمه»، «آب شیر»، «آب بطری شده» یا همان «آب رومیزی» و «آب صاف شده» همگی برای آشامیدن ایمن و تندرست هستند.
در حالی که «آب معدنی طبیعی» و «آب چشمه» باید در شرایط طبیعی ایمن باقی بمانند، تأمین این ایمنی برای سه گونه دیگر از آبها الزامی نیست.
تنها «آب معدنی طبیعی» نمیتواند مورد تصفیه قرار گیرد و عملیات تصفیه میتواند در چهار گونه دیگر از آبها انجام گردد.
«آب معدنی طبیعی» و «آب چشمه» در منبع یا مبدأ بطری میشوند. «آب بطری شده» یا «رومیزی» میتواند در مبدأ بطری بشود و یا نشود. «آب شیر» و «آب صاف شده» در مبدأ بطری نمیشوند.
در حالی که «آب معدنی طبیعی» و «آب چشمه» باید ترکیب مشخصی داشته باشند، این ترکیب برای سایر آبها میتواند توفیر داشته باشد.
در حالی که «آب معدنی طبیعی» باید ترکیب ثابتی داشته باشد، بقیه آبها میتوانند دارای ترکیب ثابتی نباشند.
طبق الزامات قانونی «آب معدنی طبیعی» باید طبیعی بوده و فرآیند نشود. «آب چشمه» میتواند طبیعی یا فرآیند شده باشد. «آب شیر» و «آب صاف شده» فرآیند شده هستند و «آب بطری شده» و یا همان «آب رومیزی» نیز میتواند فرآیند شده و یا طبیعی باشد.
*اصطلاح بطری شدن به پر شدن از آب اشاره دارد. اصطلاح فرآیند شدن هم به گذر از مراحل گوناگون تصفیه آب اشاره میکند.