ایسنا: بیماریهای قلبی و عروقی یکی از شایع ترین علل مرگ و میر در ایران واولین علت مرگ در کشور به شمار میروند.
موثرترین عوامل در بروز عوارض قلبی، غذای ناسالم، فعالیت بدنی کم و مصرف دخانیات ھستند. این عوامل در بین ھمه اقشار جامعه و سنین مختلف شایع ھستند که لازم است با فرھنگ سازی و اطلاع رسانی، جامعه را در شناسایی بھتر این عوامل بیدار کرد.
دکتر محمدحسین ماندگار در همین راستا با بیان اینکه در حال حاضر بیماری عروق کرونر شایع ترین بیماری قلبی در کشور است که منجر به سکته های قلبی می شود، اظهار کرد: در گذشته بیماری های روماتیسمی بسیار شایع بود که پیشگیری در این مورد از اهمیت خاصی برخوردار بود، اما اکنون بیماری انسداد عروق قلبی شایع شده است.
این عضو انجمن جراحان قلب سن شایع ابتلا به بیماری انسداد عروق قلبی را دهه 70 دانست و گفت: متاسفانه در کشور ما این بیماری در جوانان بیشتر شیوع پیدا کرده است و در دهه 40 و 50 دیده میشود.
اختصاص حدود 80 درصد جراحیهای قلب به عمل عروق کرونر
وی با تاکید بر اینکه جراحی عروق کرونر به عنوان بیشترین و شایعترین عمل در کشور در حال انجام است، گفت: سالانه حدود 30 هزار عمل جراحی قلب در کشور انجام می شود که شایعترین و حدود 80 درصد آن شامل جراحی انسداد عروق کرونر می شود.
این فوق تخصص جراحی قلب تصریح کرد: وضعیت جراحی قلب و عروق کشور متوسط است؛ چرا که گروهی از امکانات و تکنولوژی گران یا تحریم است اما با این وجود تکنولوژی پایه و معمولی را دارا هستیم و به دلیل کمبود بودجه نمیتوان توقع جایگاه پیشرفت سایر کشورهای توسعه یافته را داشت. این موضوع تقصیر کسی نبوده و مدیریت جدید وزارت بهداشت تمام سعی و تلاش خود را میکند و کشور ما در رفع احتیاجات شرایط مساعدی را دارد.
آنژیوگرافی روشی تشخیصی است نه پیشگیری
ماندگار با اشاره به اینکه آنژیوگرافی به هیچ وجه روش پیشگیری نیست و گاهی اوقات میتواند درمان محسوب شود، بیان کرد: روشهای پیشگیری مانند تغذیه مناسب و ورزش باید از دوران مدرسه به کودکان آموزش داده شود؛ چرا که پیشگیری زمانی است که بتوان دیابت، فشار خون، چربی اضافه در غذا، چاقی، مصرف سیگار و دخانیات را کنترل کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطر نشان کرد: میزان اعمال تشخیصی نابجا در کشور محدود است و اعمالی مانند تست ورزش و اسکن قلب در مواردی لازم به اجرا است، اما ممکن است گاه بیش از حد انجام شود و نتیجه منفی داشته باشد.
بیماری عروق کرونر عامل اول مرگ و میر در کشوردکتر مجتبی سالاریفر عامل اول مرگ و میر و شایعترین بیماری قلبی در کشور را درگیری عروق کرنر دانست و گفت: بیماری عروق کرونر در مردان شایعتر است و با وجود اینکه شیوع این بیماری در رده میانسالان و افراد مسن است، اما متاسفانه در افراد جوان نیز این بیماری و سکتههای قلبی دیده میشود.
این متخصص قلب و عروق با بیان اینکه عمل جراحی عروق کرونر شایع ترین جراحی قلب در کشور است، گفت: به طور کلی خوشبختانه در کشور ما چه عمل باز و چه اعمال مداخله ای کمتر تهاجمی در درمان رگهای قلب و بیماری عروق کرونر مانند استنتگذاری رگهای قلب پا به پای کشورهای پیشرفته اروپایی، غربی و منطقه انجام میشود و از رده کشورهایی هستیم که در این زمینه پیشرفت خوبی داشتهایم و کشورهای همسایه برای درمان می توانند به کشور ما مراجعه کنند.
سالاریفر اظهار کرد: عمل آنژیوگرافی روش تشخیصی تهاجمی است که باید برای بیماران در صورت نیاز انجام شود و پیش از آن میتوان با روشهای کمتر تهاجمی مانند تست ورزش، اسکن قلب و روشهای جدیدتری مانند سیتی آنژیوگرافی عروق کرونر به تشخیص بیماری کمک کرد و در بیمارانی که بعد از این تست های اولیه نیاز به آنژیوگرافی احساس شد، این عمل می تواند کمک کننده و برنامه درمانی بیمار را مشخص کند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه آمار دقیقی از اعمال تشخیصی نابجا و غیر ضروری وجود ندارد، گفت: مهم ترین عاملی که می تواند در کاهش عوارض، مرگ و میر و شیوع بیماری قلبی از جمله بیماری عروق کرونر تاثیر مهمی داشته باشد، برنامه پیشگیری است که باید در سطح کشور به صورت ملی انجام شود.
پیشگیری در سطح ملی، قدم اول کاهش بیماری عروق کرونر
وی با تاکید بر اینکه پیشگیری از بیماری عروق کرونر شامل این است که ریسکفاکتورهایی مانند فشار خون، دیابت، بالا بودن چربی خون، مصرف سیگار و دخانیات، چاقی و کم تحرکی، عدم فعالیت مناسب بدنی و بی تحرکی را کنترل کنیم، افزود: پیشگیری به صورت ملی قدم اصلی و مهم است که در کشورهایی مانند فنلاند حدود 30 تا 40 سال پیش شیوع بیماری عروق کرونر را داشتند که با برنامه ملی و کنترل ریسکفاکتورها توانستند آن را کنترل کنند.
تشخیص زودرس بیماری برای جلوگیری از مرگ
سالاریف،ر قدم دوم به ویژه برای پیشگیری از مرگ و میر و سکته های قلبی را تشخیص زودرس بیماری دانست و بیان کرد: لزومی ندارد که همه افراد در سنین پایین وارد کارهای تشخیصی شوند، بلکه این رده از افراد نیاز به پیشگیری دارند و در گروه های با ریسک بالاتر و سنین میانسالی و پیری که ریسکفاکتورها و سابقه بیماری قلبی را دارند، اقدامات تشخیصی خاص باید انجام شود.
وی افزود: در سنین زیر 55 سال در مردان و 65 سال در زنان تستهای تشخیصی را باید انجام دهند تا مانع عوارض و سکتههای ناگهانی شوند.
این متخصص قلب و عروق در خصوص پیشگیری در سنین پایین تصریح کرد: این نوع پیشگیری باید در سطح ملی از دوران ابتدایی مدرسه و نوع رژیم غذایی که به کودکان داده میشود، شروع به اجرا شود تا مانع چاقی و ریسکفاکتورها شود و ورزش در مهد کودک و تمام سطوح به کودکان آموزش داده شود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در سنین بالا افرادی که دارای ریسکفاکتورهای این بیماری هستند؛ باید بیماری آنها زودتر تشخیص داده شود تا در درجه اول از روشهای تشخیصی کم تهاجمی و در صورت نیاز در درجه دوم از روشهای تهاجمیتر استفاده شود.