کورتیزول یکی از نشانگرهای مهم در هنگام بروز استرس در بدن است، به تازگی حسگر گرافنی طراحی شده که میتواند روی سطح پوست بچسبد و به صورت شبانهروزی میزان کورتیزول را اندازهگیری کند.
به گزارش ایسنا، محققان دانشگاه ماساچوست آمرست جایزهای برای فناوری ساخت حسگری شبیه به خالکوبی دریافت کردند که میتواند با استفاده از گرافن، ترکیبات موجود در عرق بدن را آنالیز کند. این حسگر، مانند یک نقاشی روی سطح پوست قرار میگیرد و میتواند مولکولهای موجود در عرق نظیر کورتیزول را ارزیابی کند.
چنین حسگر قابل پوشیدنی، در سطح پوست، امکان پایش مستمر سلامتی کاربر را فراهم کرده و در صورت بروز مشکلات سلامتی، به صورت زودهنگام نشانگرهای بیماری را شناسایی میکند.
دیمیتری کرئف میگوید: مولکولهای مهم زیادی در عرق وجود دارند که ما باید اندازهگیری کنیم تا عملکرد کلی انسان و همبستگی با بیماریهای مختلف را درک کنیم.
دیمیتری کرئف برای ساخت این حسگر گرافنی، موفق به دریافت کمک هزینه ۲۰۰ هزار دلاری شده که برای مدت دو سال وی داده میشود. وی میگوید: این حسگر کاملا شفاف بوده و رسانا است، روی سطح پوست قرار گرفته و به آن میچسبد.
وی در فاز اول کار، روی اندازهگیری کورتیزول، نشانگر استرس، سکته مغزی، سندرم کوشینگ و بیماری نادر مزمن آدیسون تمرکز خواهد کرد. با این حال، وی امیدوار است که این فناوری را به ترکیبات دیگر مانند گلوکز، لاکتات، استروژن، نشانگرهای التهابی و بسیاری از ترکیبات زیستی گسترش دهد.
بیشتر روشهای موجود برای تجزیه و تحلیل عرق وقتگیر بوده و نیاز به کار زیاد و تجهیزات آزمایشگاهی دارد. این فناوری، بر اساس روشی ساده طراحی شده که افراد آموزش ندیده نیز میتوانند از آن استفاده کنند.
دیمیتری کرئف میگوید: در حال حاضر تجزیه و تحلیل عرق بدن در کلینیکها با استفاده از طیفسنجی جرمی کروماتوگرافی مایع انجام میشود. اینها همه دستگاههایی به اندازه یخچال هستند. ما قصد داریم این کار را به صورت روزانه و به شکلی ساده امکانپذیر کنیم.
به نقل از ستاد نانو، وی همچنین خاطرنشان میکند که بسیاری از افراد علاقهمند به پیگیری سلامت خود هستند و این فناوری در زمینه مراقبتهای بهداشت شخصی قابل استفاده است. به عنوان مثال، کورتیزول بر ریتم زندگی شبانهروزی یک شخص تأثیر میگذارد. اگر شخصی بتواند کورتیزول خود را در طول روز پایش کند، ممکن است عادتهای خواب خود را بهتر درک کند.