تحلیلگر سرشناس جهان عرب در یادداشتی در تحلیل سخنرانی دوشنبه شب دبیرکل حزبالله لبنان تاکید کرد که این سخنرانی حاوی یک پیام بسیار مهم برای خود لبنانیها بود مبنی بر اینکه رژیم صهیونیستی قادر به رویارویی مستقیم با مقاومت در این کشور نیست و به همین دلیل به جنگ نیابتی از طریق خود لبنانیها روی آورده است و بنابراین ملت لبنان باید هوشیار بوده و گرفتار دام پهن شده آمریکا و رژیم اشغالگر برای وارد کردن لبنان به یک جنگ داخلی ویرانگر نشوند.
به گزارش ایسنا، عبدالباری عطوان، تحلیلگر سرشناس جهان عرب و سردبیر روزنامه رأی الیوم در یادداشتی درباره این سخنرانی که به مناسبت هفدهمین سالروز جنگ ژوئیه ۲۰۰۶ ایراد شد، نوشته است: طبیعی است که تهدید رژیم اشغالگر اسرائیل به بازگرداندن آن به عصر حجر و نابودی کامل آن در صورت هرگونه تجاوز به لبنان توسط سید حسن نصرالله، تیتر یک رسانههای مختلف و شبکههای اجتماعی را به خود اختصاص دهد. با این حال، ما معتقدیم که برخورد خردمندانه و منطقی او با حوادث داخلی لبنان، به ویژه واژگونی کامیون حزبالله در منطقه «الکحاله»، پیامی قوی برای فرقههای مختلف ملت لبنان بود مبنی بر اینکه در دام تحریکات خارجی به ویژه توسط آمریکا و اسرائیل گرفتار نشوند و در باتلاق یک جنگ داخلی خونین که ممکن است سالها ادامه داشته باشد و به نابودی لبنان ختم شود، فرو نروند.
درست است که تهدیدهای یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم اشغالگر مبنی بر بازگرداندن لبنان به عصر حجر در صورت شعله ور شدن جبهه شمالی سرزمینهای اشغالی، سید حسن نصرالله را تحریک کرد و و واکنش مستقیم، قوی و سریع وی را به همراه داشت؛ اما با توجه به ضعف ارتش این رژیم و در مقابل به دست گرفتن ابتکارعمل توسط محور مقاومت و قدرت روزافزون آن، گزینه پیش روی این رژیم تا این لحظه پرهیز از جنگ مستقیم با حزبالله و ورود به جنگ «نیابتی» از طریق طرفهای لبنانی است که نیش خود را در جریان حادثه الکحاله نشان دادند. به همین دلیل است که سید حسن نصرالله در سخنرانی اخیر خود بیشتر از مسائل دیگر به این اتفاق و بازتابهای آن پرداخت و هشدار داد که همه طرفها و حتی طرف قوی در هرگونه جنگ داخلی شکست خواهند خورد و جنگ داخلی پیروز نخواهد داشت.
سخنان نصرالله درباره پیشرفت در گفتوگوهای کنونی با جریان آزاد ملی به رهبری جبران باسیل و و تمجید از نقش میشل عون، رئیس جمهوری سابق و همچنین درخواست وی برای آرامش در محافل مسیحی و اجتناب از درگیریهای فرقهای به دلیل حادثه الکحاله، بیانگر توجه و ریزبینی وی در تحولات اوضاع داخلی لبنان و آگاهی دقیق او از فتنهای است که آمریکا و رژیم اشغالگر در صدد کاشت بذر آن هستند.
این میزان از خرد و تدبیر در سخنرانی سید حسن نصرالله در چارچوب نگاه عمیقتر منطقهای وی به تحولات احتمالی در منطقه، به ویژه شاخصهای تشدید تند آمریکا علیه لبنان و سوریه است که از «مترسک» داعش به عنوان پوششی برای بمباران پایگاههای ارتش سوریه و نیروهای عراقی حامی آن در مرزهای دو کشور، تشدید کنترل بر ذخایر نفت، گاز و غلات و بستن جاده زمینی میان بغداد، تهران، دمشق و بیروت استفاده میکند تا از رسیدن هرگونه تدارکات و تسلیحات نظامی به مقاومت لبنان جلوگیری شود.
در چند روز گذشته گزارشهایی منتشر شد که شاید به واقعیت نزدیکتر باشد؛ گزارشهایی مبنی بر اینکه آمریکا میخواهد با اعمال فشار بر روسیه و نیروها و پایگاههایش در سوریه، تلاش برای کنترل حریم هوایی لبنان و سوریه و همچنین بستن راه زمینی میان ایران و سوریه به عنوان مقدمهای برای تجاوز سه جانبه به لبنان، غزه و سوریه، توجه محافل بینالمللی را از شکستهای خود در اوکراین منحرف کند.
آنچه این سناریو را محتمل میکند، درجا زدن کنونی در روابط سوریه و اعراب حوزه خلیج فارس و برخی کشورهای عربی دیگر و همچنین توقف گامهای برداشته شده در این راستا قبل از نشست ماه مه سران کشورهای عربی در شهر جده عربستان است و سید حسن نصرالله در سخنرانی خود تلاش کرد تا این تحولات را برجسته کند.
مورد دیگری نیز وجود دارد که احتمال سناریوی مذکور را بیشتر میکند و آن بیانیه ریاست جمهوری سوریه است که آمریکا را متهم به ایستادن پشت حملات به کاروان سربازان سوری در حومه دیرالزور دانست که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر و زخمی شدن دهها نفر دیگر شد.
سید حسن نصرالله در این جمله که اگر جنگی شکل بگیرد، موشکها و پهپادهای مقاومت اسرائیل را به عصر حجر و شاید قبل از آن برمیگرداند، طوری که گویی اصلا بر روی نقشه جهان وجود نداشته، اغراق نکرده است؛ چراکه در صورت شکلگیری چنین جنگی حزبالله در آن تنها نخواهد بود و بازوهای مقاومت در غزه، صنعا و بغداد در کنار سوریه و ایران به آن ملحق خواهند شد و این بدان معناست که برنامهای برای شرکت در این جنگ بالقوه وجود دارد که مورد توافق تمامی اعضای محور مقاومت قرار گرفته است و شاید این جنگ نزدیکتر از آنچه ما انتظار داریم باشد و سید حسن نصرالله بیپایه و اساس صحبت نمیکند.
اسحاق بریک، ژنرال ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی اخیرا گفت: «تهدیدی خطرناکتر از هستهای ما را احاطه کرده است. دشمن ما حلقهای را ایجاد کرده که اسرائیل را احاطه کرده است، من آن را «حلقه خفهکننده» مینامم، چراکه بیش از ۲۵۰ هزار راکت و موشک از همه طرف ما را محاصره کردهاند. دشمن ما هزاران موشک نقطهزن با کلاهک صدها کیلوگرمی و هزاران پهپاد در اختیار دارد. ما درباره شلیک ۳۵۰۰ موشک و راکت به طور متوسط در روز و تخریب روزانه صدها موضع و سایت در هر جنگی در آینده صحبت میکنیم. این مانند یک بمب هستهای بدون آثار هستهای است.»
چیزی که این ژنرال صهیونیست به آن اشاره نکرده این است که تمام سامانههای گنبد آهنین و موشکهای آن و سامانههای پاتریوت دنیا، نمیتوانند یک چهارم و حتی تعداد کمتری از این موشکها را رهگیری کنند و موشکهای مقاومت بیشتر اهداف خود را با دقت بسیار بالا مورد اصابت قرار خواهند داد.
لبخند سید حسن نصرالله که نشاندهنده یک حالت اعتماد به نفس است و صهیونیستها را به وحشت انداخته است، خلاصهای از نتایج هر رویارویی احتمالی در آینده است.