نائب رئیس اتحادیه لبنیات فروشان سنتی استان البرز گفت: لبنیات تاثیر مهمی در سلامت دارد و سوء تغذیه ناشی از آن،باعث مشکلات کمبود کلسیم و پوکی استخوان میشود و در آینده تبعات و هزینههای درمانی سنگینی را به خانواده و جامعه درمانی تحمیل خواهد کرد.
سعید دهقان در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه روزانه ۱۵۰ تا ۱۹۰ تن شیر و فرآوردههای لبنی تولید شده در لبنیاتهای سنتی، در شهر کرج مصرف میشود، گفت: این مقدار گویای اهمیت و ذائقه مردم به مصرف شیر تازه سنتی است. درصورتی که نرخ شیر از درب گاوداری برای لبنیاتهای سنتی یکسان و مصوب شود، شیر با قیمت بهتری به مردم عرضه و سهم مصرف روزانه آن نیز افزایش بیشتری خواهد یافت.
دهقان ادامه داد: اینکه مردم به مصرف لبنیات سنتی و تولیدات آن مشتاق هستند و روزانه حدود ۱۵۰ تا ۱۹۰ تن شیرسنتی و فرآورده های آن توسط مردم کرج و استان از لبنیاتهای سنتی سطح شهر خریداری و مصرف میشود آمار بسیار خوبی است. اما اگر قیمتهای فروش شیر از درب گاوداریها کمی متعادل تر شود، با قیمت مناسب تری هم توزیع و در اختیار مردم قرار خواهد گرفت، مردم هم استقبال بیشتری میکنند.
وی ادامه داد: در حال حاضر کف قیمت شیر از درب گاوداری که صنعتی و مجهز باشد، دامپزشک دارد، شیردوشیاش به روش مکانیزه انجام میشود و شیر آن پروتین بالا و چربی خوب دارد، کیلویی ۱۸ تا ۲۰ هزارتومان فروخته میشود و زیر این قیمت نمیدهند. در حالی که اگر کیلویی ۱۵ هزار و ۵۰۰ تا ۱۶ هزار ۵۰۰ تومان عرضه کنند، لبنیات فروشیها هم میتوانند قیمت توزیع و فروش خود را برای شهروندان کمتر کنند.
این مهندس صنایع غذایی اظهار کرد: در حال حاضر گاوداریها تعیین کننده قیمتها هستند و اتحادیه با در نظر گرفتن اهداف خود در جهت تامین شیر باکیفیت، خوش طعم و چربی خوب، رایزنیهایی را با جهاد کشاورزی و اتحادیه دامداران انجام داده است که امیدواریم با تعیین نرخ مناسب و یکسان کمکی هم به صنف لبنیات فروشان شود.
وی با اشاره به تازه بودن شیر و تولیدات لبنیاتهای سنتی افزود: شیر چون یک ماده غذایی فسادپذیر است، از این رو باید درشرایط و دمای مناسب و نیز مدت زمان معینی مصرف شود. از این رو شیر سنتی که صبح زود از درب گاوداری تحویل و در مخازن مغازه خالی میشود نهایتا قبل از ۲۴ ساعت فروخته و یا جوشانیده و ماست و دوغ میشود. به این خاطر شیر و محصولات لبنی سنتی همیشه تازه و بدون مواد نگه دارنده نگهداری و عرضه میشوند.
این مهندس صنایع غذایی در مورد فواید شیر و مشتقات آن به صورت تازه گفت: مصرف مداوم مواد غذایی با مواد نگه دارنده مورد تایید نیست و کارشناسان صنعت غذایی و تغذیه استفاده از مواد غذایی تازه را توصیه میکنند، در حالی که مصرف شیر تازه با وجود آلودگی هوا، جلوگیری از پوکی استخوان و خواص ضد سرطانی آن، بر مصرف روزانه آن همواره تاکید شده است. در حالی که مصرف چربی شیر به صورت تبدیل به روغنهای حیوانی در مقایسه با روغنهای گیاهی به خاطر سلامت و ماندگاری بالا و عدم رسوب در رگها هم توصیه میگردد . افرادی هم که ملزم به رعایت غذایی کم چرب هستند و یا به قند شیر واکنش نشان میدهند میتوانند از انواع کم چرب و یا شیر بدون لاکتوز استفاده کنند.
وی ادامه داد: لبنیات تاثیر مهمی در سلامت دارد و سوء تغذیه ناشی از آن،باعث مشکلات کمبود کلسیم و پوکی استخوان میشود و در آینده تبعات و هزینههای درمانی سنگینی را به خانواده و جامعه درمانی تحمیل خواهد کرد به همین دلیل لازم است شرایط تهیه آن باید طوری فراهم شود که هر فرد از کودکی و جوانی بتواند روزانه سه لیوان شیر بخورد و یا حداقل با وعدههای غذایی طبق عادتی که از قدیم در سفرههای ایرانی وجود داشت ماست، پنیر و دوغ مصرف شود.
نایب رییس اتحادیه لبنیات فروشان سنتی کرج درباره ضرورت مصرف لبنیات افزود: متاسفانه به مصرف شکر و روغن یارانه میدهند اما به لبنیات که جز ضرورتهای سبد خانوار و تغذیه روزانه است یارانهای تعلق نمیگیرد. همیشه گفتهاند غذای ما، دوای ما. امروزه کودکان نسل جدید به دلیل دسترسی به خوراکیهای متنوع و تغییر فرهنگ غذایی تمایلی به مصرف شیر ندارند. درصورتی که اگر این ماده غذایی به صورت فراوان در دسترس خانوادهها باشد و یا مرتب در مدارس توزیع شود، وضعیت سلامت را بهبود بخشیدهایم.
دهقان در خصوص تهیه شیر سنتی از گاوداریها اظهار کرد: شیر از دامداریهای نظرآباد، هشتگرد، مشکین دشت، اطراف محمدشهر و ماهدشت توسط لبنیاتیهای سنتی تهیه و توزیع و به فروش میرسد. هر چه شیر چربی بالا و طعم بهتری داشته باشد از نظر ما شیر با کیفیتی است، در حال حاضر هم شهروندان به دنبال طعم خوب شیر و ماستی هستند که مزه و طعم آن اصیل باشد. طعم شیر و ماست سنتی از آن جهت که روش تهیه و تولید آن با روش کارخانهای متفاوت است مورد علاقه عموم قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در روش سنتی به روش جوشاندن و قل قل یا به عبارتی فلش حرارت بیشتری به شیر داده و شیر غلیظ تر میشود. برای همین طعم بهتری دارد. چون پروتئین های شیر در دمای بالا کاملا باز شده و طعم پختگی بهتری به نسبت صنعتی دارد. کلیه لبنیات سنتی فروشان تحت نظارت اداره بهداشت محیط هستند و با همکاری بهداشت سعی در تولید لبنیات تازه و طبیعی به شهروندان عزیز را دارند.
وی یادآور شد: با توجه به سرانه مصرف شیر در کرج لازم است از فروشندگان لبنیات به روش سنتی حمایت بیشتری صورت گیرد . شیری که در لبنیات سنتی عرضه میشود بین ۳.۲ الی ۳.۵ درصد چربی خالص خود شیر است. از طرفی با راه اندازی سیستم اکومیلک (دستگاه آنالیز شیر)، میزان چربی شیر دامداریها و مغازه ها اندازه گیری و قیمت گذاری میشود. شیری که از دامداری به این شرکت ها فروخته میشود قیمت پایین تری به نسبت لبنیاتیهای سنتی فروخته میشود. در حالی که لبنیاتی به روز تسویه میکند و روزانه شیر مورد نیاز خود را تهیه میکنند.