مهمترین محصول صادراتی کشور در بخش کشاورزی پسته است این روزها بار دیگر حضور کارگران پسته چین در باغهای پسته موجب تکاپو در بزرگترین باغهای پسته جهان شده است و درب کارگاههای فرآوری این محصول در استان کرمان به روی فعالان بخش پسته باز شده است.
در سالهای اخیر اقبال بازارهای جهانی به واردات پسته کال از استان کرمان بسیار پر رنگ شده است و حجم قابل توجهی از پسته تولیدی در استان کرمان قبل از رسیدن برداشت و به کشورهای مقصد از جمله اروپا، کشورهای حوزه خلیج فارس و سایر کشورهای عربی، روسیه و آسیای دور و ژاپن صادر می شود.
اکثر بنگاههای خرید و فروش پسته در کرمان در حال خرید پسته کال و صادرات این محصول به بازارهای هدف هستند و تابلوهای خرید پسته کال را می توان در اکثر خیابانهای شهرهای کرمان، رفسنجان و سیرجان و زرند مشاهده کرد
هم اکنون نیز اکثر بنگاههای خرید و فروش پسته در کرمان در حال خرید پسته کال و صادرات این محصول به بازارهای هدف هستند و تابلوهای خرید پسته کال را می توان در اکثر خیابانهای شهرهای کرمان، رفسنجان و سیرجان و زرند مشاهده کرد.
این محصول که از طرفداران بسیاری در بازار بین المللی برخوردار است شامل مغز سبز پسته و درصد بالای چربی و طعم مطلوب است که از خواص بالای غذایی برخوردار است.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی پسته استان کرمان با اشاره به صادرات پسته کال از استان کرمان اظهارداشت: پسته استان کرمان از جمله با کیفیت ترین پسته تولیدی در جهان می باشد و با وجود اینکه در سالهای اخیر از سوی برخی از کشورها سرمایه گذاریهای گسترده ای در زمینه تولید پسته صورت گرفته است اما همچنان جایگاه پسته ایران در بازارهای جهانی از ثبات ویژه ای برخوردار است.
جلیل مظهری گفت: هم اکنون برداشت پسته کال از باغهای پسته استان کرمان آغاز شده است و بیشترین حجم متقاضی این پسته در بازارهای بین المللی است.
وی تصریح کرد: برداشت این نوع پسته تا حدود شهریور ماه ادامه خواهد داشت و پس از آن برداشت پسته معمولی شروع خواهد شد.
75 درصد پسته جهان در کرمان تولید می شود
مطهری افزود: ۷۵ درصد پسته جهان در استان کرمان تولید می شود و برنامه ریزی در راستای ارزآوری و بهبود وضعیت تولید و صادرات این محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
با این وجود وی از عدم وجود آمار دقیق در خصوص صادرات پسته کال در بازار خبر داد و گفت: با توجه به اقبال بازارهای جهانی باید در خصوص وضعیت صادرات این نوع محصول نیز برنامه ریزی ویژه ای را در دستور کار قرار دهیم.
در حالی برداشت پسته در استان کرمان طی ماههای آینده به صورت رسمی آغاز خواهد شد که در استان کرمان شهرستانهای رفسنجان، کرمان، انار، سیرجان، زرند و راور بیشترین سطح زیر کشت این محصول را به خود اختصاص داده اند و انتظار می رود با آغاز برداشت این محصول و صادرات نخستین کانتینرهای پسته از استان کرمان مشکلات ناشی از تحریمها نیز برداشته شود و صادرات پسته استان کرمان به بازارهای جهانی رونق تازه ای به خود گیرد.
هر چند در سالهای اخیر خشکسالی و کمبود آب در کنار نبود سیاستهای حمایتی از بازار پسته موجود ضربه به اقتصاد پسته کشور شده و بخش قابل توجهی از بازار پسته ایران در آمریکا و اروپا و حتی کشورهای عربی از دست تولید کنندگان ایران خارج شده است اما همچنان کیفیت و طعم بی نظیر پسته ایرانی موجب شده توجه ویژه ای در بازارهای سنتی این محصول به پسته ایران انجام شود و دربهای بازارهای جدید از جمله آسیای دور به روی این محصول باز شود.
پسته محصولی استراتژیک در زمینه صادرات غیر نفتی در کشور است که در هیچ برهه زمانی صادراتش متوقف نشده است زیرا ما در تولید این محصول سابقه طولانی داریم و بخش قابل توجی از بازارهای خارجی برای تامین نیاز خود متکی به پسته ایران هستند
محسن جلال پور، رئیس اتاق ایران و استان کرمان اظهارداشت: پسته محصولی استراتژیک در زمینه صادرات غیر نفتی در کشور است که در هیچ برهه زمانی صادراتش متوقف نشده است زیرا ما در تولید این محصول سابقه طولانی داریم و بخش قابل توجی از بازارهای خارجی برای تامین نیاز خود متکی به پسته ایران هستند.
وی تصریح کرد: سالانه بین ۱.۲ میلیارد دلار تا ۱.۷ میلیارد دلار ارز آوری پسته ایران است و سرمایه گذاری های قابل توجهی در این خصوص صورت گرفته است که همه اینها نشان از اهمیت این اقتصاد دارد.
وی افزود: پسته ۱۱ درصد صادرات غیر نفتی کشور را به خود اختصاص داده است.
جلال پور گفت: به دلیل عدم وابستگی در تولید این محصول به کشورهای خارجی تولید و صادرات این محصول در سالهای اخیر نیز بدون مشکل انجام شده است و در سالهای گذشته حتی شاهد رشد صادرات به بازارهای خارجی نیز بوده ایم.
وی در خصوص صادرات پسته کال افزود: صادرات این نوع محصول نیز در سالهای اخیر رواج یافته و بخشی از محصول پسته استان در قالب صادرات پسته کال به کشورهای هدف صادر می شود.
وی ادامه داد: تقاضای این محصول در بازارهای داخلی بسیار اندک است و بیشتر حجم محصول پسته کال به کشورهای خارجی صادر می شود.
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان افزود: باید این نکته را مد نظر داشت که محصول پسته محصولی صادرات محور و استراتژیک است و باید در تولید این محصول در درجه اول به ارزآوری و توان اقتصادی کشور توجه شود و در همین راستا حمایت از تولید کنندگان این محصول از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی کم آبی را مشکل اصلی کشاورزان در استان کرمان دانست و افزود: در کشورهای آمریکا و ترکیه پسته کاری با حمایت قابل توجهی در حال افزایش است اما در قطب تولید پسته جهان ما با کمبود شدید منابع آبی برای تولید محصول مواجه هستیم و باید هر چه زودتر فکری اساسی برای حل این مشکل اندیشیده شود.
کشاورزی در استان کرمان مهمترین شغل مردم محسوب می شود و از طرفی تولید پسته و صنایع بالا دستی و پایین دستی این محصول نیز از اهمیت فوق العاده ای در استان کرمان برخوردار است.
بیشترین میزان تولید پسته جهان در کرمان انجام می شود و به صورت سنتی کرمان بازارهای مهمی از کشورهای جهان را در دست خود دارد اما خشکسالی در سالهای اخیر و تغییرات اقلیمی بیشترین ضربه را به تولبد این محصول زده است و گمان می رود در صورت عدم چاره اندیشی برای این مشکل در آینده نزدیک کشاورزان امریکایی و ترک جای کشاورزان ایرانی در بازارهای خارجی را خواهند گرفت.