مهر: مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریها میگویند (CDC)، حدود نیمی از جمعیت ایالات متحده، بهخصوص جوانان و نوجوانان، روزانه مقادیر بسیاری نوشیدنیهای شیرین مصرف میکنند.
محققان در جدیدترین مطالعه خود تأثیر نوشیدنیهای شیرین را بر کارکرد بدن مورد بررسی قرار دادهاند.
در یک قوطی نوشابه حدود 10 قاشق چایخوری شکر وجود دارد. سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه کرده که در روز بیش از 6 قاشق چایخوری شکر مصرف نشود.
نوشیدن فقط یک وعده نوشابه در روز میزان بیشتری شکر را میتواند وارد بدن کند.
به این ترتیب، جای تعجب نیست که مصرف نوشیدنی شیرین با مجموعهای از بیماریها مرتبط باشد.
دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد اعلام کرده است که افرادی که روزانه 1 الی 2 قوطی نوشابه شیرین مصرف میکنند، بهاحتمال زیاد 26 درصد بیشتر تحت خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. براساس یک مطالعه در ماه گذشته، در هر سال 184000 نفر در جهان بر اثر مصرف نوشیدنیهای شیرین جان خود را از دست میدهند.
شباهت نوشابه با هروئین
محققان این مطالعه میگویند: شیرینی شدید نوشابه بهدلیل میزان قند بالای آن اصولاً باید باعث استفراغ در فرد مصرف کننده شود، اما اسید فسفریک موجود در نوشیدنیهای شیرین این شیرینی را خنثی میکند، و ما را قادر به خوردن این ماده میکند.
ظرف 20 دقیقه پس از نوشیدن نوشابه، سطح قند خون بهطور چشمگیری افزایش مییابد که منجر به ترشح شدید انسولین میشود. سپس کبد مقادیر بالای قند موجود در بدن ما را به چربی تبدیل میکند.
در عرض 40 دقیقه، تمام کافئین نوشابه جذب بدن میشود و باعث اتساع مردمک چشم شده و فشار خون افزایش مییابد. در این مرحله، گیرندههای آدنوزین در مغز مسدود شده و باعث جلوگیری از خستگی میشود.
پنج دقیقه بعد، تولید دوپامین افزایش مییابد. دوپامین یک ناقل عصبی است که کنترل مراکز لذت و پاداش مغز را بهعهده دارد. روش تحریک این مراکز توسط نوشابه، مشابه اثرات هروئین است و باعث میشود فرد به مصرف بیشتر احساس نیاز کند.
یک ساعت بعد از مصرف نوشابه، تجزیه قند آغاز میشود و این باعث تحریک پذیری و خواب آلودگی میشود. علاوه بر این، آب نوشابه، بههمراه مواد مغذیای که برای سلامتی انسان مهم هستند، از طریق ادرار کردن از بدن دفع میشود.
نوشابه نه تنها فروکتوز بالایی دارد، بلکه مملو از نمک تصفیه شده و کافئین نیز هست. مصرف منظم این مواد در مقادیر بالا که در نوشابه و سایر غذاهای فرآوری شده و نوشیدنیها یافت میشود میتواند منجر به افزایش فشار خون، بیماریهای قلبی، دیابت و چاقی شود.
محققان با تأکید بر رعایت اعتدال، معتقدند که مصرف کم این مواد مضرات خاصی ندارند.