ایسنا: براساس اخبار واصله از ژنو "اسماعیل ولد الشیخ" نماینده سازمان ملل در بحران یمن تاکنون موفق نشده است پیشرفتی در مذاکرات داشته باشد، گرچه وی معتقد است جمع کردن دو طرف در ژنو در حد خود یک گام به سوی جلو محسوب میشود.
اکنون دو مجموعه در مذاکرات ژنو به شکل جداگانه و بدون هر گونه مذاکرات مستقیم دو جانبه حضور دارند:
الف: گروه مشهور به هیات صنعاء که متشکل از 22 تن از شخصیتهای سیاسی مخالف سعودی است که از میان احزاب و سازمانهای سیاسی یمن هستند که انصارالله و کنگره عمومی مردم یمن وابسته به علی عبدالله صالح، رییس جمهور سابق یمن در این مجموعه هستند.
ب: گروه مشهور به هیات ریاض که شامل نمایندگان منصور هادی هستند که خود را نمایندگان دولت قانونی یمن میدانند و مورد حمایت سعودی هستند.
گروه ریاض تاکنون از گفتوگوی رودررو با هیات صنعاء اجتناب میکند و آنها را مجموعهای کودتاگر میداند و معتقد است هرگونه گفتوگوی مستقیم به معنای اعتراف به روند موسوم به کودتا علیه دولت قانونی یمن محسوب میشود.
گروه ریاض همچنان اصرار دارد بر اجرای قطعنامه 2216 شورای امنیت که در آن بر قانونی بودن دولت منصور هادی و پایان جنگ و عقب نشینی مجموعههای مسلح از شهرها صحه گذارده شده است.
گروه ریاض پذیرش آتش بس انسانی در ماه مبارک رمضان را به اعطای ضمانتهای بینالمللی برای اجرای آن و حضور نیروهای عربی حافظ اجرای آتش بس منوط کرده است و به شکل غیر مستقیم اصرار دارد در شکل گیری هر نیرویی، مصر و برخی از اعضای شورای همکاری خلیج فارس نقشی اساسی ایفاء کنند.
اسماعیل ولد الشیخ، نماینده سازمان ملل در بحران یمن با مشکل چگونگی شکل گیری اعضای هیاتهای دوطرف مواجه است. او اصرار دارد که هیات صنعاء در هر گفتگویی باید متشکل از 7 نفر باشد و این چارچوب براساس تعداد اعضای هیات ریاض است. ولد الشیخ تاکید کرده هر هیات سه مشاور در مذاکرات میتوانند داشته باشند. این در حالی است که هیات صنعاء متشکل از 22 نفر از احزاب و سازمانهای اصلی و مهم یمن است. هیات صنعاء خواستار مشارکت نمایندگان همه مکونات سیاسی یمن در مذاکرات است.
هیات صنعاء نسبت به تلاشهای نماینده سازمان ملل به دیده مثبت نمینگرد و معتقد است تلاش سازمان ملل برای گرفتن اعتراف از هیات صنعاء برای پذیرش و اعتراف به دولت مستعفی و غیر قانونی منصور هادی است. هیات صنعاء دیر رسیدنش به ژنو و عدم دیدار این هیات با بان کی مون و جلوگیری از پرواز هواپیمای سازمان ملل از جیبوتی را سهل انگاری سازمان ملل و همراهی با فشار عربستان میداند.
هیات صنعاء حاضر نیست قطعنامه 2216 را محور مذاکرات قرار دهد زیرا معتقد است این قطعنامه از مصادیق بارز ظلم در حق مردم یمن و مشروعیت بخشیدن به تجاوز نظامی سعودی به یمن است.
هیات صنعاء با اصل آتش بس در ماه مبارک رمضان در یمن موافق است اما حضور نیروهای موسوم به پاسداری از روند آتش بس که از سوی هیات ریاض طرح شده است را رد میکند. فراتر از این گروه صنعاء خواستار استمرار آتش بس و پایان جنگ و ارسال کمکهای بشردوستانه و از سر گیری گفتوگوهای یمنی یمنی در داخل است. براساس برخی اخبار عقب نشینی نیروهای ارتش و کمیتههای مردمی از عدن یکی از شرطهای اساسی هیات ریاض برای هرگونه آتش بس انسانی اعلام شده است.
هیات صنعاء موضوع عقب نشینی از شهرها و خلع سلاح را در شرایط کنونی رد میکند و معتقد است چنین مکانیسمی ضمن مشروعیت بخشیدن به تجاوز سعودی باز کردن راه برای تسلط مجدد القاعده بر بخشهای مهمی از کشور است.
ز روز گذشته طرفهای بینالمللی وارد گفتوگو شدهاند. حتی برخی اخبار از ارتباط اسماعیل ولد الشیخ با ایران حکایت دارد تا گفتوگوهای جاری با شکست مواجه نشود و راهکاری برای ادامه گفتوگوها ایجاد کند. با این همه تا کنون تحول قابل ملاحظهای در ژنو مشاهده نشده است و احتمالا دو هیات تا فردا هم در ژنو خواهند بود و احتمال تمدید نشست ژنو نیز وجود دارد.
یکی از موضوعات مهم و قابل توجه در این نشست حضور یکی از حامیان رسمی القاعده در میان هیات ریاض است که تحت پیگیرد قانونی حتی از سوی آمریکاییها قرار دارد. وی "عبدالوهاب الحمیقانی" است و هیات صنعاء از نماینده سازمان ملل خواستهاند تا درباره حضور وی در هیات ریاض توضیح دهد.