باشگاه خبرنگاران: روز گذشته "سیدعباس عراقچی" و "مجید تختروانچی" در حالی به تهران
بازگشتند که ششمین دور گفتوگوها پس از بیانیه سوییس را پشت سر گذاشته بودند بیانیهای که در آن درباره مفاد اصلی توافق جامع، میان وزرای خارجه ایران و گروه ۱+۵ تفاهم شد.
با وجود بازگشت معاونین وزرای خارجه به کشورهایشان اما بحث و گفتوگوها میان کارشناسان در وین همچنان ادامه دارد و کار بر روی متن توافق به ریاست حمید بعیدینژاد، مدیرکل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت خارجه ایران و استفان کلمنت، دستیار مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انجام میشود.
سیدعباس عراقچی روز گذشته پیش از ترک وین در تشریح روند مذاکرات میگوید: در سطح معاونان هم روی متون اصلی کار بیشتری صورت گرفت، به هرحال کار سخت و پیچیدهای است و کار خیلی کُند پیش میرود، این موضوع حساسیتها و پیچیدهگیهای خودش را دارد، ولی به هرحال مشغول هستیم.
به گفته این مذاکره کننده ارشد هستهای قرار است توافق نهایی شامل یک متن اصلی و 5 ضمیمه باشد، سندی بسیار مفصل و ریز که بیش از ۲۰ صفحه متن اصلی و حدود۴۰ تا ۵۰ صفحه ضمیمه خواهد داشت.
1- ضمیمه اول مربوط به بحث تحریمها و همه جزییاتی مربوط به تحریمهاست
2- ضمیمه دوم مربوط به بحثهای فنی و ابعاد مختلف مربوط به هستهای است
3- ضمیمه سوم درخصوص همکاریهای صلح آمیز هستهای با ایران خواهد بود
4- ضمیمه چهارم در خصوص کمیسیون مشترکی که قرار است تشکیل شود، نحوه و قوانین کارکرد آن و اینکه چگونه و به چه مسائلی رسیدگی خواهد شد.
5- ضمیمه آخر هم مربوط به برنامه اجرایی خواهد بود، اینکه اقداماتی که دو طرف باید انجام بدهند در چه جدول زمانی صورت خواهد گرفت.
هفته گذشته خبرگزاری رویترز به نقل از مقامات غربی مدعی شده که گروه 1+5 بر سر چگونگی بازگشت خودکار تحریمهای سازمان ملل در صورتی که ایران کشور متن یک توافق هستهای احتمالی را نقض کند توافق کردند، اما در مورد نحوه بازگشت خودکار این تحریمها راه حلی ارائه نشده است.
یک دیپلمات ارشد ایرانی نیز گفته که تهران در حال آماده کردن مکانیسمی برای بازگشت خودکار فعالیتهایش در صورت نقض توافق از سوی قدرتهای غربی است.
سیدعباس عراقچی در گفتگوی روز گذشته خود بر این نکته تاکید میکند که «برگشت پذیری اصل مهمی است که هر دو طرف روی آن نظر دارند؛ بنای ما در این مذاکرات بر بی اعتمادی است و این یک واقعیت است.»
این در حالی است که یک منیع نزدیک به تیم هستهای میگوید رایزنیها برای حصول توافق جامع همچنان در سطح معاونین و کارشناسان ادامه دارد.
این منبع نزدیک به تیم هستهای از روند کند مباحث خبر میدهد و میگوید در برخی موضوعات اختلافات همچنان پابرجاست.
پرانتزهای باقیمانده که این روزها از آنها به کرات یاد میشود در نحوه لغو تحریمها و بازرسی و نظارت گستردهای است از سایتهای هستهای و مراکز نظامی مورد نظر غرب است.
وزیر امور خارجه ایران هم میگوید: «اين گونه نيست كه فقط ايران ملاحظات امنيتی و نگرانی لو رفتن اسرار خود را داشته باشد و اسرار صنعتی بخشی از برنامه هستهای خيلی از كشورها است و اينها هم دارند كار خودشان را با پذيرفتن پروتكل الحاقی انجام میدهند.»
این نکته در حالی مطرح میشود که بسیاری از مسئولین در مورد بازرسی از مراکز ایرانی موضعگیری کردند و شکلگیری اجتماعات منتقدین در همین راستاست.