نقش مثبت "کاراگاه یاران"
وي در ادامه به نقش «كارآگاه يار» در پليس آگاهي اشاره كرد و افزود: در پلیس آگاهی،کارآگاه به تنهایی کشف جرم نمی کند، بلكه با استفاده از نفراتی که به عنوان کارآگاه یار مثل كاركنان تشخيص هويت يا اطلاعات جنايي که پشتیبانی کنندگان تخصصی هستند در کشف جرم اقدام مي كند. به عبارتی همدلی و همزبانی این تیم است که منجر به توفیق در کشف جرایم می شود. از اين رو یکی از اصول و اساس کار در پلیس آگاهی همدلی و همزبانی و مشارکت داشتن و تعامل در کارها است.
سردار مقیمی خاطر نشان كرد: غیر از اینکه ارزیابی عملکرد انفرادی کارکنان و کارآگاهان را داریم، ارزیابی و عملکرد تیمی هم در پلیس آگاهی وجود دارد. در حقیقت کارآگاهی موفق تر است که بتواند به صورت تیمی و با استفاده از کارآگاه یاران ارتباط مستمر و خوبی را برقرار کند و بتواند به مدیریت برجرم برسد. در مدیریت بر جرم فقط به کشف جرم نمی پردازیم ؛چرا که قبل از اینکه جرمی به وجود بیاید باید به موارد و مسایلی که باعث پیشگیری از وقوع آن بر جرم هم می شود توجه کرده و نظارت و رصد کنیم؛به همین جهت همدلی و همزبانی نقش اساسی و مهمی بازی می کند.
جلوی شیب تند سرقت را گرفتیم
وی درباره عملكرد پليس آگاهي كشور در حوزه سرقت در سال گذشته گفت: در سال ۹۳ گام های مهم و اساسی برداشته شد و توانستيم جلوی شیب تند سرقت را بگیریم. گواه اين مدعا کاهش وقوع سرقت در اغلب استان ها است. البته در برخی از استانها موفق به کاهش وقوع نشدیم اما موفق شدیم جلوی افزایش و شیب تند وقوع را بگیریم و وقوع را ثابت نگه داریم. با اين وجود در مجموع در سال گذشته ۲درصد کاهش وقوع را نسبت به زمان مشابه سال گذشته شاهد بوديم. همچنین افزایش ۵ درصدی نسبت کشف به وقوع را داشتیم نه تنها وقوع را مهار کردیم، بلکه از آن كاسته شد و کشفیات نسبت به سال قبل تقریبا ۶ درصد افزايش داشت، بطوریکه در موتورسیکلت ۱۰درصد، در خودرو ۷ درصد،لوازم و قطعات خودرو ۵درصد وسرقت محموله ۱درصد کاهش داشتیم و در سرقت منزل هم تغییر محسوسی نبوده است.
و اما در یک ماهه سال ۹۴ ،نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱۱درصد کاهش وقوع داشتیم . در منزل ۴درصد ،مغازه ۱۰درصد ،خودرو۱۵درصد، موتور سیکلت۱۴درصد و لوازم و قطعات خودرو ۱۷درصد کاهش وقوع داشتیم .
تعامل رده های ناجا برای کاهش سرقت
رئيس پليس آگاهي ناجا همچنين افزایش توان مبارزه با جرم سرقت را در راستای تعامل و همکاری مناسب رده های ناجا با نگاه به مسول سازی نهادها و سازمانها بیرونی دانست و افزود:« در قرارگاه مبارزه با سرقت دو محور آمده است که عبارتند از : تقویت و توسعه فعالیت های اطلاعاتی و بهره گیری از تجهیزات و آزمایشگاه ها در کشف علمی جرم. در اين راستا توانستیم هزینه ارتکاب جرم را برای سارقان با حفظ حقوق شهروندی بالا ببریم اما برای سال جاری اتفاقات خوبی در حال افتادن است و انتظاراتی را داریم به وجود می آوریم كه حضور سریع و به موقع را در صحنه های جرم و افزایش سطح رضایتمندی مردم از جمله آنها است. »
افزایش کیفیت خدمات رسانی
سردار مقيمي با اشاره به تدابیر فرمانده ناجا که در همایش سراسری فرماندهان ناجا مورد بررسي قرار گرفت،گفت: ايشان برافزایش کیفیت عملکرد تخصصی کارکنان وبرخورد مناسب با مردم و تکریم ارباب رجوع و مراجعین،اقتدار قانونی و رافت با پرهیز از اجحاف به مردم، افزایش اقدامات مبتکرانه و خلاقانه در سطوح مختلف در جامعه، ارتقای سطح آموزش و نظارت مستمر بر عملکرد مجموعه و کنترل و رصد مستمر آن، همکاری و هماهنگی با سازمانهای نظارتی، حمایت از عملکرد کارکنان صحیح العمل و معاضدت از کارکنان تاكيد كردند. بنا به آنچه که فرمانده ناجا از مجموعه آگاهی انتظار دارد باید به فناوری و آموزش های روز آشنا باشیم و مورد رصد قرار دهیم و بتوانیم آموزشی توام با کار داشته باشیم.
عملکرد مناسب کارکنان دغدغه اصلی ناجا
وی درباره عملكرد كاركنان نيروي انتظامی، گفت: آنچه دغدغه حضرت آقا و فرمانده ناجا در خصوص عملکرد کارکنان پلیس آگاهی است این است که بتوانیم رعایت حقوق شهروندان را داشته باشیم که به مردم در خلال رسیدگی به پرونده ها اجحاف نشود. بتوانیم سریع و به موقع در صحنه های جرم حاضر شویم و بتوانیم کشف به موقع داشته باشیم و اگر نتوانستیم به موقع اموال کسی را کشف کنیم به نوعی اضافه کننده مشکلات برای مردم نباشیم. دغدغه آن است که مردم احساس امنیت کنند سعی و توان مان این باشد که کشف را سریع و به موقع انجام دهیم. ممکن است اتفاق بیفتد که به سرنخ هایی نرسیم ولی این سوپاپ اعتماد و اطمینان را برای مردم ایجاد کنیم که پرونده پیگیری و پی جویی شده و تا زمان حصول نتیجه از روی میز برداشته نخواهد شد.
کشف کارشناسی جرم ها
رئیس پليس آگاهي به مسائل مورد تاکید فرمانده ناجا اشاره كرد و گفت: « يكي از دغدغه هاي ايشان اين است كه پرونده جرایم مهم تا زمان کشف جرم روی میز کارشناس باشد. اگر چه ممکن است طول بکشد ولی از اقدام پی جویی خارج نشود. به همین جهت نرم افزارهایی تعریف شده است که در آن بانک اطلاعات جرایم مهم منظور می شود که این جرایم به صورت مستمر و بومی و استانی مورد رسیدگی قرار می گیرد. اگر جرمی در سطح شهرستان توفیق كسب نكرد از کارشناسان استانی كمك گرفته مي شود و در نهايت از کارشناسان مرکز و کارشناسان بیرونی استفاده می شود به همین جهت تا زمانی که این پرونده به کشف برسد مستمر در حال پی جویی است.»
جرایم خرد مشکل پلیس آگاهی
سردار مقيمي يكي از مشكلات پليس آگاهی را جرائم خرد عنوان كرد و گفت: برخی از جرایم خرد مانند سرقت داخل خودرو که بیشتر سارقان آن ممکن است ولگرد ها یا معتادان خیابانی باشند مقداری از کشف را به جهت اینکه سرنخ کمتری دارد توفیقاتی را کمتر نصیب ما می کند به همین جهت عمده مشکلات در فضای سرقت جرایم خرد است ولی جرایم خرد هم برای ما پر اهمیت است و در اولویت کاری خودمان قرار دادیم و سعی بر این است که هیچ جرمی پرونده اش بایگانی نشود و همه جرایم با سطح بندی که دارند پيگيري مي شوند. سرقت پدیده ای است که آثار مختلفی در جامعه چه از جهت اقتصادی ،فرهنگی و اجتماعی به وجود می آورد سرقت آمارش بالا و پایین می شود به همین جهت خیلی از اقداماتی که سازمان ها انجام می دهند تاثیرگذار است. در آمار سرقت ها به طور مثال اگر بتوانیم روشنایی خیابانها را تامین کنیم سرقت خودرو در شب ممکن است کاهش پیدا کند.
نقش شرکت های سازنده در وقوع سرقت خودرو
رئیس پليس آگاهي ناجا همچنين به سرقت خودرو اشاره كرد و گفت: «درآسیب شناسی که در سرقتهای داخل خودرو داریم به نواقصی برخورد می کنیم که به شرکتهای خودرو ساز انتقال می دهیم . اگر این نواقص را در شرکتهای خودرو ساز برطرف کنیم قاعدتا سرقت های داخل خودرو کمتر خواهد شد. مثلا اگر خودروسازها را به این باور برسانیم که ماشین در زمان تولید سیستم دزدگیر داشته باشد، يا اينكه سوییچ ها ایموبلایزردار باشند و ... چطور به این نتیجه می رسیم که برخی از خودروها ضریب سرقتشان و داخل آن فوق العاده کم است و در حد صفر است لیکن در برخی از خودروها حتی آمار داریم تا ۶۰درصد سرقت خودرو متعلق به یک خودرو است.»
مبارزه جدی با قاچاقچیان سوخت
وي همچنين به فعاليت قرارگاه مبارزه با کالا و قاچاق سوخت اشاره كرد و گفت: در آذر سال ۹۳ قرارگاه مبارزه با کالا و قاچاق سوخت آغاز به کار کرد که در محدوده جغرافیای استانهای جنوب کشور بخصوص استان هرمزگان، مبارزه جدی در این بحث را شروع کردیم . تعامل و همکاری با سازمانها و دستگاه های دولتی را در پیشگیری و مقابله جدی با این موضوع به خصوص سوخت در استان های ساحلی انجام دادیم .در این خصوص ۵ جلسه برای هدایت ستادی به ریاست فرمانده ناجا و جانشین تشکیل شد که تعدادی ازاین جلسات در استان هرمزگان و تعدادی هم در ستاد ناجا انجام شد. مقدار زیادی از سهمیه جایگاه های سوخت که مازاد بود مورد پالایش قرار گرفت و سوخت اضافی که به جایگاه های سوخت داده می شد منطقی تر و برابر مصرف هزینه می شود.
ارتباط خوب پلیس آگاهی با قوه قضاییه
سردار مقيمي همچنين در پاسخ به اين سئوال كه تعامل آگاهي با قوه قضاییه چگونه است، گفت: تعاملات و ارتباطات خوبی با قوه قضاییه داریم و جلسات مستمری را با معاونت پیشگیری قوه قضاییه داریم که در این جلسات در حقیقت به آسیب شناسی جرایم می پردازیم . اخیرا قرار شده تعدادی از کارکنان پلیس آگاهی دوره ضابطین قضایی را ببینند که این دوره در انتهای اردیبهشت ماه برگزار می شود که توسط مسولان آموزشی قوه قضاییه روسای پلیس آگاهی را به صورت متمرکز در تهران مورد آموزش قرار می دهند.
پلیس آگاهی؛ پلیس علمی
وی گفت: سعی مان بر این است که در پلیس آگاهی، یک پلیس علمی داشته باشیم. بنا بر فرمایش رهبر معظم انقلاب، "آنچه را که در دنیا به دنبال آن نیستیم که دنباله رو خشونت پلیس های خارج از مرزهای خود باشیم. ما در حقیقت پلیس هالیوودی را نه دلمان می خواهد داشته باشیم و نه دلمان می خواهد ما را به آن مشابهت دهند. آنچه که پر اهمیت است مردم حقوقی دارند که باید حقوقشان رعایت شود از این رو برای اینکه بتوانیم حقوق مردم را رعایت کنیم نمی توان با توسل به هر موضوعی به کار بپردازیم یا پی جویی و کشف را انجام دهیم. در خیلی از مواقع در پی جویی هایی که انجام می دهیم، ممکن است به نقاط و نکاتی برسیم که مباحث احکام شرع یا رعایت حقوق شهروندان باعث شود مقداری راه طولانی تری را برویم تا به کشف برسیم و ترجیح می دهیم که آنچه که ما را به کشف می رساند حتما راه های علمی و اطلاعاتی و برابر موازین و دستورات شرع مقدس باشد اگر چه ممکن است مقداری این کشف دیرتر انجام شود مهم آن است که به تکلیف عمل کنیم و حاضر نیستیم به هر قیمتی به پی جویی و مبارزه و مقابله بپردازیم.
سردار مقیمی تاکید کرد: آنچه مهم است اینکه بتوانیم حقوق شهروندان را رعایت و بتوانیم در آینده از پلیس آگاهی یک پلیس علمی که مدیریت بر جرم را در اولویت کاری خود قرار داده و با پشتوانه مردم به مقابله و پی جویی جرم بپردازد، بسازیم. در حقیقت مشارکت گرفتن مردم و استفاده از علم و فناوری روز در پلیس آگاهی در اولویت است. این استراتژی پلیس آگاهی است. پلیس آگاهی، پلیسی قانونمدار است که بر اساس قوانین با حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی و در حقیقت رعایت حقوق شهروندی با تکنولوژی روز همسو است.