جستجو

آرشيو

تماس با ما

درباره ما

صفحه نخست

 
تاريخ درج: پنجشنبه، 8 مهر 1400     
رکوردشکنی آلودگی هوای تهران در نخستین هفته ‌پاییز امسال

 به گزارش محیط زیست تهرانی نیوز،آغاز مهرماه علاوه‌بر اینکه حال و هوای روز اول مدرسه را تداعی می‌کند، چند سالی می‌شود که یادآور چیره شدن آلودگی بر هوای شهر تهران است. هرچند تعداد روزهای آلوده شهر تهران همزمان با سرد شدن هوا هرساله افزایش ‌پیدا می‌کند اما نخستین هفته مهرماه سال جاری در حالی سپری شد که به‌لحاظ تعداد روزهای آلوده طی هفت سال اخیر بی سابقه بوده است.

کیفیت هوای ‌پایتخت طی نخستین هفته ‌پاییز امسال چهار روز در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت که از میان آلاینده «ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون» سه روز و «ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون» یک روز هوای پایتخت را آلوده کردند و کیفیت هوای تهران طی این مدت سه روز در شرایط قابل قبول بود.
 
بر اساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، در حالی طی هفت روز نخست مهر ماه سال جاری شهروندان تهرانی چهار روز آلوده را ‌سپری کردند که در مدت مشابه سال گذشته حتی یک روز آلوده را تجربه نکرده بودند.
 
کیفیت هوای ‌پایتخت طی نخستین هفته مهر ماه سال گذشته هفت روز در شرایط قابل قبول، در سال ۹۸ نیز پنج روز در شرایط قابل قبول و دو روز در شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت این در حالیست که هوای ‌پایتخت در مدت مشابه سال ۹۷ یک روز در محدوده ‌پاک و شش روز در محدوده قابل قبول بود.
 
براساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، چهار روز آلوده طی نخستین هفته ‌پاییز امسال طی هفت سال گذشته یعنی تا سال ۹۳ که هوای ‌پایتخت طی مدت مشابه سه روز در محدوده قابل قبول و چهار روز در محدوده ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشته، بی‌سابقه بوده است.
 
هوای ‌پایتخت طی نخستین هفته ‌پاییز سال ۹۰، ۹۱ و ۹۲ به‌ترتیب، شش، شش و پنج روز در محدوده ناسالم برای گروه‌های حساس قرار داشت.
 
لازم به ذکر است که تعداد زیاد روزهای آلوده هوای تهران طی هفت روز نخست ‌پاییز سال‌های ۹۳ و ماقبل در شرایطی بوده که قانون هوای ‌پاک هنوز تصویب و ابلاغ نشده بود.  قانون هوای ‌پاک با هدف اصلی کاهش آلودگی هوا و عوارض ناشی از آن در ۲۵ تیرماه ۱۳۹۶ به تصویب مجلس رسید و از سوی حسن روحانی - رئیس جمهوری وقت - برای اجرا ابلاغ شد. این قانون در قالب ۳۴ ماده برای ۲۱ دستگاه اجرایی مختلف تکالیفی را تعیین کرد.
 
همچنین گفتنی است که درپی افزایش سرعت وزش باد و به تبع آن خیزش گردوغبار که از ساعات ظهر یکشنبه (۴ مهر) شهر تهران را در برگرفت،  استمرار جو حاوی گردوغبار طی روز دوشنبه (۵ مهر) نیز منجر به غلظت بالای آلاینده «ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون» با میانگین ۱۱۳ در هوای پایتخت شد که بیشترین شاخصی بود که در سال جاری برای این آلاینده به ثبت رسیده است.
 
آلودگی هوا امروزه به‌عنوان بزرگترین مخاطره زیست محیطی برای سلامت جوامع معرفی شده است همچنین در یک تخمین کلی آلودگی هوا عامل سالانه بیش از ۷ میلیون مرگ زودرس در جهان است و آن را به‌عنوان چهارمین علت مهم مرگ زودرس در دنیا می‌شناسند.  
 
مهمترین علت آلودگی هوا در ماه‌های سرد سال افزایش غلظت ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون است. بر اساس آخرین سیاهه انتشار شهر تهران، سهم منابع متحرک مانند تاکسی‌ها، خودروهای شخصی، اتوبوس‌ها و... در تولید ذرات معلق ۶۰ درصد است که در این بین خودروهای دیزلی پررنگ‌ترین نقش را دارند. ذرات معلق یکی از خطرناکترین آلاینده‌های موجود در هوا هستند و می‌توانند بیماری‌های قلبی و ریوی را تشدید کنند و در مواجهه طولانی مدت سبب بروز حملات قلبی و ابتلا به آسم شوند.
 
ذرات معلق با قطر کمتر از ۲.۵ میکرون به‌عنوان مهمترین آلاینده هوا شناخته می‌شوند که در سال ۲۰۱۶ میلادی ۴.۱ میلیون مرگ زودرس ناشی از بیماری‌های قلبی،  سکته، سرطان ریه، بیماری‌های ریوی و اختلالات تنفسی به این آلاینده نسبت داده شد.
 
شرکت کنترل کیفیت هوای تهران توصیه کرده است که در شرایطی که شاخص کیفیت هوا نارنجی رنگ و بیانگر هوای ناسالم برای گروه‌های حساس است، بیماران قلبی و ریوی، سالمندان، کودکان و زنان باردار از فعالیت طولانی در فضای باز خودداری کنند.
 
شاخص کیفیت هوا (AQI) به پنج دسته اصلی تقسیم‌بندی می‌شود. بر اساس این تقسیم‌بندی از عدد صفر تا ۵۰ هوا پاک، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا قابل قبول(سالم) یا متوسط، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا ناسالم برای گروه‌های حساس، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا ناسالم برای همه گروه‌ها، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا بسیار ناسالم و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا خطرناک است.



درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات: