آرمان ملی: يکي از مهمترين آزمونهايي که پيش روي دولت و کل حکومت در حال حاضر وجود دارد، شفاف ساختن دسترسي به واکسن کروناست. نوزده ميليون دُز واکسن خريداري شده است.
مردم ايران حق دارند به دقت بدانند که واکسن به چه کساني تزريق ميشود، هر استان، شهرستان، مرکز درماني و... چند دُز واکسن دريافت کرده و واکسن به چه کساني تزريق شده است.
راه انداختن سامانهاي که در آن بشود همه اطلاعات مربوط به واکسن کرونا را ارائه کرد و به مردم نشان داد که واکسن طبق پروتکل مشخص، بدون تبعيض و به شيوهاي تزريق ميشود که اثربخشترين روش براي مقابله با بيماري است، در دنياي ارتباطات و اينترنت فعلي، کار سختي نيست. يک دُز واکسن هم نبايد به بازار قاچاق راه پيدا کند؛ و هيچ راهي براي تقلب و مثلا پر شدن مجدد پوکههاي واکسن تزريقشده از مايع، فروش آن به اسم واکسن در بازار آزاد و به خطر انداختن جان مردم نبايد وجود داشته باشد.
مديريت اين امر به نظام اطلاعرساني بسيار انديشيده شده نيازمند است که ترديد ندارم پزشکان متخصص اين کار نيستند و وظيفهاي فراتر از صرف پزشکي است.
مراقبت نشود، تزريق واکسن هم به يک معما، بحران و عامل بياعتمادي تبديل ميشود. مساله از جنس مديريت اطلاعات، فناوري اطلاعات، اطلاعرساني و البته با ماهيت پزشکي و امري ميانرشتهاي است. مراقب باشيد واکسن کرونا خودش به ويروسي عليه امنيت رواني، سرمايه اجتماعي و آرامش جامعه بدل نشود. تزريق واکسن به نمايش ديگري از تبعيض، ناهماهنگي و اين قاعده که «برخي از برخي ديگر برابرترند» تبديل نشود.
محمد فاضلی استاد دانشگاه