فارس نوشت: «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» معاون نخستوزیر و وزیر خارجه قطر، در سخنانی اینترنتی با دانشگاه «جانز هاپکینز» آمریکا، بر «ضرورت همکاری کشورهای منطقه» تأکید کرد و هشدار داد که «منطقه در آستانه انفجار است».
محمد آل ثانی گفت، در سایه محاصره قطر (توسط عربستان، امارات، بحرین و مصر) و در سایه تنش ایران و عربستان و ایران و آمریکا در کشورهای عراق، یمن و دیگر کشورها، و همچنین با نبود اصلاحات داخلی (در برخی کشورها)، منطقه در آستانه انفجار قرار گرفته است.
به گزارش شبکه خبری الجزیره، وزیر خارجه قطر با بیان اینکه اگر کشورها منطقه خواستار عبور از این اوضاع هستند، راه حل آن «همکاری فی ما بین» است، گفت، این تنشها و منازعهها نگرانکننده است؛ علاوه بر آن، برخی کشورها قدرت مدیریت حکومت و اجرای اصلاحات داخلی را ندارند که از طریق آن بتوانند با بحرانهای آتی تعامل کنند.
این مقام قطری، به همهگیری ویروس کرونا (کووید ۱۹) نیز اشاره و آن را مصداق این مثل دانست که «گل بود، به سبزه نیز آراسته شد» و گفت: «فکر میکنم لیست کاملی از انفجار در منطقه داریم اگر به دنبال اصلاح و همکاری کشورهای منطقه نباشیم».
جنگ (علیه) یمن راهبرد مشخصی ندارد
این مقام قطری به جنگ عربستان و امارات علیه یمن نیز اشاره و آن را فاقد «راهبرد مشخص» توصیف کرد. محمد آل ثانی گفت: «جنگ در یمن از مسیر خود منحرف شده است. هدف از آن، ابتدا، حفاظت از مرزهای عربستان و تثبیت دولت قانونی [دولت مستعفی منصور هادی] بود ما بعدا روشن شد که بدون راهبرد مشخص و اهداف آشکار آغاز شده است».
حمایت از طرفهای درگیر در لیبی متوقف شود
معاون نخستوزیر قطر به لیبی نیز اشاره کرد و گفت، مسیر حل منازعه روشن است. همه باید حمایت از طرفهای منازعه را متوقف کنند. باید لیبیاییها را به حال خود رها کرد تا به توافق داخلی برسند. جامعه بینالملل نباید میان دولت قانونی و کسانی که علیه آن کودتا کردهاند، تساوی قائل باشد.
قطر به همراه ترکیه، از دولت «وفاق ملی» لیبی مستقر در طرابلس، پایتخت این کشور حمایت میکند و در مقابل، عربستان، مصر و امارات از شبهنظامیان شرق لیبی به سرکردگی «خلیفه حفتر» ژنرال بازنشسته ارتش سابق لیبی حمایت میکنند.
به گفته این مقام قطری، «هیچ چیزی در لیبی حل نخواهد شد تا زمانیکه جامعه بینالملل در نیابد که نمیشود با این وضع با استاندارد دوگانه برخورد کرد. ما شاهدیم که آنها میان دولت قانونی و یک رجل نظامی که میخواهد به زور، قدرت را قبضه کند تساوی قائلند و متأسفانه همان توجیهی را میآورند که همه [کشورهای] منطقه از آن استفاده میکنند و آن مبارزه با تروریسم است».