مجید ابهری؛ طی یادداشتی با عنوان تاثیر اخراج صفرها بر رفتار اجتماعی در آفتاب یزد نوشت: مجلس دهم نزدیک به غروب آفتاب تقنین خود، حرکتی را انجام داد که شاید تا چندین دوره آثار آن بر جامعه و افکار عمومیبماند. در میان این همه موضوع و مورد ریز و درشت و سهل و دشوار فقط صفرهای پول ملی مانده بود که شکر خدا آنهم با کفایت وشهامت عزیزان بهارستان نشین حل وفصل گردید.
زیبا شدن پول ملی ما در این هاگیر واگیر همچون آبی بر آتش مصایب مردم شد. البته قبلا در چند کشور جهان این عمل یعنی کوچک سازی پول ملی صورت گرفته است که دربعضی از آنها توفیقات اقتصادی نصیب مردم و اقتصاد کشورشان شده است. البته شرایط کشور ما با تمام کشورهایی که دست به این کار زده اند متفاوت میباشد و براساس نظریات نخبگان اقتصادی، تاثیر چندانی براقتصاد ما نخواهد داشت.
ای کاش آقای دکتر روحانی قبل از این اقدام با روانشناسان و رفتار شناسان دلسوز دانشگاهی در نشستی اقدام به بررسی تحلیلی موضوع از نظر تاثیرات روانی و آثار اجتماعی این حرکت میکرد. بسیاری از مردم کشور ما با جوانب تحلیلی اینگونه اقدامات آشنا نبوده و دچار چند گانگی فکری میشوند. در این میان بوقهای معاندین و دشمنان نظام و کشور آغاز بکار کرده و دست به تولید شایعات مخرب زده ودر صدد تضعیف روحیه مردم هستند.
ادعاهای دروغ و بی پایه مثل اینکه:
«با این کار ارزش داراییهای مردم سقوط کرده وهر هزار تومانشان تبدیل به یک تومن میگردد». برای مقابله با اینگونه سمپاشیها مدتها قبل از این اقدامات باید از طریق رسانهها مخصوصا صدا وسیما با پاسخ به اینگونه شبهات راه را بر تخریب چیان میبستند.
«پس اندازهای آشکار و نهان و ذخیرههای سنتی طلا و امثالهم از ارزش واقعی خود سقوط کرده و به یک چهارم قیمت واقعی خود خواهند رسید.»
در ترکیه هنوز عده خاصی از مردم مانند روستاییان و کسبه ارقام واعداد را به میلیون یعنی شکل قبلی پول بیان میکنند. چرا که دومیلیون لیر به دو لیر مبدل شده و مثلا برای خرید یک استکان چای باید دولیره پرداخت که با واحد قبلی پول دومیلیون لیر میشده است. این تفاوت ظاهری، بخشی از شهروندان را به جایگاه لجاجت کشانده که آنها واحد جدید و استفاده از آن را نوعی لطمه به خواست اکثریت جامعه ارزیابی میکنند. در مقابل این دو گروه یعنی مخالفان و موافقان این حرکت گروه سومینیز در این میدان یکه تازی میکنند؛ این افراد که تقریبا تعداد قابل توجهی را شامل میشوند اظهار میدارند: «نمایندگان دوره دهم مخصوصا افرادیکه دوباره انتخاب نشدند برای ایجاد وقفه در حرکت دولت و تنبیه موکلین دست به این اقدام درست در آخرین روزهای عمر قانونگذاری خود زدند». تصور نمیکنم نمایندگان محترم دوره دهم خالی از عواطف انقلابی و احساسات میهنی دست به چنین حرکاتی بزنند.
چرا که حداقل خود آنها اقوام و خویشاوندانشان در این مرز وبوم زندگی میکنند. مگر میشود برای یک دستمال قیصریه را به آتش کشید؟ تا حالا تنها زیبا شدن اسکناسها دلیل محکمه پسند بوده، اما برای تداوم کار یک حرکت ملی باید پشتوانه قدرتمندتر از زیبایی داشته باشد. امیدوارم جناب رئیس جمهور که همواره پذیرای پیشنهادات معقول ومنطقی هستند با صدور دستور بررسی ابعاد مختلف این حرکت ومطالعه تطبیقی کشورهای عامل به جامعه شناسان، روانشناسان اجتماعی و رفتار شناسان دستور بررسی همه جانبه صادر فرموده و اجازه ندهند این حرکت گسترده نیز به جاده آزمون وخطا بیفتد.