جستجو

آرشيو

تماس با ما

درباره ما

صفحه نخست

 
تاريخ درج: پنجشنبه، 21 آذر 1398     
شدیدترین سقوط ارزی امسال ثبت شد

دنیای اقتصاد: دیروز وقت نزول یکباره قیمت دلار در بازار آزاد بود؛ روز چهارشنبه، اسکناس آمریکایی نزدیک به ۵۰۰ تومان از ارزش خود را از دست داد.

بیشترین کاهش روزانه‌ای که این ارز از اواخر اردیبهشت ماه تجربه کرده بود. به واسطه این افت، قیمت دلار تا محدوده ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومانی عقب نشست. عرضه بازارساز از قیمت‌های بالا و متضرر کردن نوسان‌گیران، افزایش فروش معامله‌گران فنی و بالا رفتن فعالیت خالی فروش‌ها از جمله عواملی بود که از نگاه برخی فعالان در ثبت رکورد کاهشی بازار اثرگذار بودند.
 
در پنجمین روز هفته، دلار با سرعت زیادی در مسیر کاهشی قرار گرفت و به راحتی از مرز حمایتی ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومانی پایین رفت. ساعت ۳ بعدازظهر، شاخص ارزی در بازار با قیمت ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان به فروش می‌رسید که ۴۸۰ تومان کمتر از قیمت بسته شده روز سه‌شنبه بود. چنین میزان افتی برای دلار از اواخر اردیبهشت ماه سابقه نداشت و بازار به‌طور کلی در آذرماه اصلا کاهش سه رقمی را به ثبت نرسانده بود و اوضاع به‌طورکلی به کام افزایشی‌ها بود. به گفته فعالان، شدیدترین افت روزانه دلار در هفت ماه گذشته، ریشه در عوامل متفاوتی داشت. گروهی بر عرضه یکباره بازارساز از قیمت‌های بالا تاکید داشتند.
 
دسته‌ای به افزایش فروش معامله‌گران فنی و سفته‌بازان اشاره می‌کردند و عده‌ای نیز به افزایش فعالیت خالی‌فروشان ارزی باور داشتند. در این میان افت نرخ حواله درهم را نیز نباید فراموش کرد که دیروز در مقطعی حتی تا ابتدای کانال ۳ هزار و ۶۰۰ تومانی نیز عقب‌نشینی کرده بود. با این حال آنچه مسلم است دیروز حجم اسکناس دلارموجود در بازار بالا رفته بود و خریداران نیز حضور چندان فعالی در بازار نداشتند و تنها در مقاطعی سعی کردند که مرز ۱۳ هزار تومانی را حفظ کنند. در حاشیه بازار، برخی فعالان اما از برخورد امنیتی با شماری از دلالان در پله آهنی و خیابان فردوسی صحبت می‌کردند و اعتقاد داشتند، این موضوع در هراس معامله‌گران برای فعالیت در بازار ارز نقش داشته است. البته بیشتر بازیگران کاهش قیمت را به‌طور کلی ناشی از همان افزایش عرضه ارز در بازار می‌دانستند.
 
در روزی که دلار با هیجان زیادی در جهت کاهشی حرکت می‌کرد، سکه تمام بهار آزادی نیز راه نزول را در پیش گرفت و به راحتی از کانال ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی عقب نشست. ساعت ۳ بعدازظهر، قیمت فلز گرانبهای داخلی در بازار حدود ۴ میلیون و ۵۴۰ هزار تومان بود. این قیمت ۱۲۰ هزار تومان کمتر از روز سه‌شنبه بود. به نظر می‌رسد برای سکه‌بازان آنچه بیش از هر موضوعی اهمیت دارد، سرنوشت مرز حمایتی ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی خواهد بود. در صورت شکست آن، احتمال افت بیشتر این فلز گرانبها افزایش می‌یابد. به نظر می‌رسد مهم‌ترین عامل اثرگذار بر بازار سکه و طلا در شرایط کنونی، تغییرات قیمت دلار است. بازار طلای جهانی نیز در روزهای اخیر نوسان خاصی نداشته و دیروز نیز تا حدود ساعت ۴ بعدازظهر نوسانات خود را در محدوده هزار و ۴۶۰ دلاری انجام داده بود.
 
خالی‌فروشان بر قله آروزها؟
 
برگشت دلار از مرز ۱۴ هزار تومانی بسیاری از معامله‌گران و سفته‌بازان را دچار ضرر کرد، ولی یک گروه خاص از این افت سود زیادی را می‌توانستند کسب کنند. خالی‌فروشان دسته‌ای از معامله‌گران هستند که از انتظارات کاهشی خود سود می‌گیرند. به‌عنوان مثال، زمانی که در روز سه‌شنبه دلار ۱۴ هزار و ۲۰۰ تومان بود، اگر یک خالی‌فروش اقدام به معامله ارزی کرده باشد و فردا بازار تا قیمت ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومانی عقب‌نشینی کند، به ازای هر دلار هزار تومان (حدود ۱۰ درصد) سود کرده است. در واقع به این دلیل به این دسته خالی‌فروش گفته می‌شود که در زمان معامله، دلار خاصی ندارند و تنها بر اساس انتظار کاهشی خود برای روز بعد اقدام به معامله می‌کنند. اگر قیمت دلار مطابق انتظار خالی‌فروشان پایین بیاید، از طرف دیگر معامله می‌خواهند که تفاوت ریالی قیمت‌ها را به او پرداخت کنند.
 
برخی فعالان باور داشتند یکی از دلایل مهم نوسان شدید روز گذشته افزایش فعالیت همین خالی‌فروشان بود. در این میان، البته باید عرضه ارز به‌صورت اسکناس نیز بالا رفته باشد؛ در واقع بدون عرضه واقعی ارز، امکان نداشت که خالی‌فروشان بتوانند قیمت را تحت‌تاثیر خود قرار دهند. دیروز قیمت دلار کاهش شدیدی را تجربه کرد؛ در این میان، باید منتظر بود و دید دامنه نوسانی مجاز بعدی برای دلار چیست؟ آنچه مسلم است چه نوسانات شدید افزایشی و چه نوسانات تند کاهشی، سیگنالی از ناپایداری را به معامله‌گران مخابره می‌کنند. برخی معامله‌گران باور دارند، بازارساز در روزهای آتی بهتر است بیشتر به دنبال تثبیت قیمت‌ها یا کاهش آرام آنها باشد و مانع از ثبت نوسانات شدید در بازار شود.



درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات: