روزنامه ایران: به دنبال تأکید مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری درخصوص اصلاح بودجه سالانه کشور، سازمان برنامه و بودجه طی برنامه ای با 23 پروژه جداگانه برنامه جامع اصلاح بودجه کشور را روز گذشته رونمایی کرد.
این برنامه طی دو مقطع زمانی کوتاه مدت و بلند مدت با مشارکت 17دستگاه و نهاد اجرایی و تصمیمگیر به اجرا در میآید.
در آبان ماه سال گذشته مقام معظم رهبری درنامهای به سران قوا خواستار اصلاح ساختار بودجه شدند. این درحالی بود که دراین زمان لایحه بودجه امسال در دولت مراحل نهایی خود را سپری میکرد. برهمین اساس از همان زمان سازمان برنامه و بودجه با استفاده از ظرفیتهای کارشناسی تدوین برنامه اصلاحات ساختاری را آغاز کرد. در دهههای اخیر نظام بودجهریزی کشور عمدتاً به دلیل وابستگی به درآمدهای نفتی در صدر لیست چالشهای اقتصادی کشور که توسط کارشناسان ارائه شده قرار داشته است و با وجود تلاشهای جسته و گریختهای که دراین مسیر انجام شده همچنان نظام بودجهای ایران با نقایصی همراه است.
اما تغییر شرایط اقتصاد کلان در کنار محدودیتهایی که از خارج از مرزها تحمیل میشود، مسئولان ارشد نظام را به اصلاح ساختار بودجه مصصم کرده است. هرچند درنگاه نخست دراین برنامه اصلاح ساختارهای بودجه مدنظر است ولی به دلیل ارتباط تنگاتنگ بودجه به ساختارهای اقتصاد کلان و بخشهای واقعی آن درواقع اجرای این برنامه باعث اصلاح نظام اقتصادی کشور خواهد شد.
برنامه زمانبندی
برهمین اساس پس از ارائه لایحه بودجه طبق زمانبندی قانونی از بهمن ماه سال گذشته چارچوب اصلی برنامه اصلاحات ساختاری بودجه انجام شد. اقدامی که در خرداد امسال به ارائه نقشه راه برنامه اصلاحات ساختاری منجر شد. طبق برنامه زمانبندی ارائه شده از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور در تیرماه امسال برنامههای کوتاه مدت متناسب با زمانبندی ارائه شده در نقشه راه به تصویب خواهد رسید. پس از آن برنامه عملیاتی این طرح نیز در مرداد 98 انجام خواهد شد. در نهایت در فروردین سال آینده اجرای برنامه کلید میخورد.
این برنامه با مأموریتهای مشخصی تدوین شده است. براین اساس اداره مطلوبتر کشور، حذف کسری بودجه، تأمین حداقل معیشتی مردم، حفظ ثبات اقتصادی، جلوگیری از ورود مستقیم نفت به بودجه، اصلاح و ایجاد درآمدهای پایدار و مدیریت هزینهها مأموریتهای تعیین شده دراین بخش است. همچنین چشم اندازی که پس از اجرای این برنامه ترسیم شده است شامل اداره مطلوب اقتصاد در شرایط تحریم، قطع وابستگی به نفت و اصلاحات ریشهای میشود.
براساس گزارشی تحلیلی از آسیبشناسی وضع موجود ساختار بودجه کشور و عوامل مؤثر برآن، سازمان برنامه و بودجه چارچوب طرح اصلاحات ساختاری بودجه، برنامهها و زمانبندی اقدامات را متناسب با شرایط حال حاضر کشور و بر مبنای چهار محور تقویت نهادی بودجه، هزینهکرد کارا، درآمدزایی پایدارو ثباتسازی اقتصاد کلان و توسعه پایدار طراحی نمودهاست. در هر یک از محورها، اولویت زمانی مشخص شده است.
برخی از برنامهها با توجه به شرایط محیطی حاکم بر اقتصاد و بودجه دولت در سال ۹۸ اولویت اجرایی بالایی دارند و براساس زمانبندی تعیین شده لازم است تا هرچه سریعتر و طبق زمانبندی آغاز گردند. در برنامههای میانمدت لازم است تا طرحهای مطالعاتی و ایجاد مقدمات اجرایی در سال ۹۸ به انتها برسد و از سال ۱۳۹۹ و براساس نقشه راه و اولویتهای تعیین شده اجرایی گردند.